perjantai 30. kesäkuuta 2017

Allergiaa pesuaineista + yksi loistava ekopesuaine


Mennyt talvi oli  mulla ihon suhteen katatsrofi! Käsien iholle ilmestyi pieniä vesikelloja ja välillä iho halkeili niin, että joku olisi voinut kuvitella saaneeni veitsestä haavan. Iltaisin iho kutisi ja kortisonivoidetta kului. Lopulta oli pakko alkaa selvittämään mistä oireilut johtuivat, sillä pelkkän atooppisen ihon piikkiin ei tätä voinut enää pistää.


Tajusin nopeasti yhdistää käsieni ihottumat pesuaineisiin. Oireet ilmaantuivat viimeistään samana iltana tuotteiden käytön jälkeen. Oireita aiheutti niin astianpesuaineet, shampooot, kuin yleispesuaineetkin. Vaihtelin tuotteita ekopesuaineesta Allergia-ja astmaliiton suosittelemiin, mutta tuntui ensin, ettei maailmassa ollut ainuttakaan tököttiä, mikä ei olisi rikkonut käsiäni. Jonkin aikaa mies tiskasikin astiamme, sillä koitin saada ihoni edes jonkinmoiseen kondikseen.
Ajattelin ensin, että olin herkistynyt lehdissäkin vilahtelevaan MIT-kemikaalille, eli metyyli-isotiatsolinolille.  Ainesosaluettelon mukaan ei kuitenkaan käyttämissäni Ecoverin tiskiaineissa, tai Urtekramin shamppoissa kyseistä ainetta löytynyt, vaikka nekin selkeästi aiheuttivat iho-oireita. On tietenkin mahdollista, että pieniä määriä kyseistä ainetta livahtaisi ekopesuaineidenkin joukkoon, mutta aloin epäilemään vahvasti myös toista kemikaalia iho-oireiden aiheuttajaksi. 

Ecoverin tiskiaineessa oli Sodium lauryl sulfate -nimistä kemikaalia (SLS).  Aineen tiedetään olevan yksi ärsyttävimmistä pinta-aktiivisista aineista kosmetiikassa! Kemikaalikortin mukaan  Sodium lauryl sulfate on vaaraksi vesieliöille, eikä sitä pitäisi päästää ympäristöön. On jotenkin hullua, että sitä lisätään tuotteeseen, joka päätyy lopulta vedenpuhdistamon kautta vesistöihimme! En jaksa uskoa, että vedenpuhdistamot saisi ihan kaikkia kemikaalijäämiä pois. Lisäksi aine on erityisen allergisoiva... Meillä on jotenkin outo käsitys siitä, että mitä enmmän pesuaine vaahtoaa, niin sen tehokkaampaa se on. sodium lauryl sulfaatilla saadaan mahdollisimman edullisesti vaahtoava koostumus. 

Urtekramin shampoossa ei ollut sodium lauryl sulfaattia, mutta siinä oli sodium coco sulfaattia, jota pidetään joidenkin lähteiden mukaan yhtä pahana, kuin sodium lauryl sulfaattiakin. 

Olin jonkin aikaa ilman shampoota kokonaan ja käytin pelkkiä tsi. yrttihiushuuteita, mutta vaihdoin sitten Flow-kosmetiikan palashampoisiin. Shampoo asiassa en silti ole päässyt vieläkään mihinkään optimaalisimpaan tulokseen, mutta kädet ei ainakaan enää hajoa.'
Tiskiaineeksi löysin lopulta Sonett-astianpesuaineen. Olin pitänyt sitä pikkusen liian kalliina, mutta käytössä huomasin sen riittävän yllättävän moneen astioiden pesukertaan. Sonettin astianpesuaine irroittaa likaa ilmiömaisen hyvin. Tämä johtunee tuotteessa olevista kasviöljyistä, sillä astioita ei tarvi meinaa kauaa liotella! Tuotteen öljyt on luomutuotettuja ja pesuaine on 100% biohajoava. Pesuaineet tehdään Sonetilla veden ehdoilla ja elämää kunnioittaen. Sonetin perustajalla oli kunnianhimoinen tavoite tehdä tuotteita, jotka ei rasita vesistöjä ja siinä he ovat onnistuneetkin. 


Olen hieman tuoksuherkkä. Esimerkiksi pyykinpesuaineissa joudun olemaan aika tarkka ja kerran hyvän löydettyäni en hevillä vaihda toiseen. Kirppareilta on aika ärsyttävää ostaa vaatteita nykyään, sillä saattaa olla, että jos edellinen omistaja on käyttänyt liian tujuja pyykinpesuaineita, niin ei useampikaan pesukertaa riitä ärsyttävien hajujen poistamiseen. Sonett astianpesuaineessa on lievä sitruunantuoksu, muttei se ole liian päällekäyvä ja sopii ainakin mulle hyvin. 

Lantrasin ainetta myös vedellä suihkepulloon ja käytin sitä yleispesuianeena kaikkialle. Siivouskaapissa on siis tätä nykyä vain yksi tuote. Tiukan paikan tullen apuna  on kuitenkin mm. etikkaa ja sitruunaa.

Sonetilla veden elävöittäminen on yhtä foliohattu juttua, kuin biodynaamisessa viljelyssä preparaatit. Huolimatta siitä, kuinka paljon noiden juttujen voimaan uskoo, niin tulokset puhukoon puolestaan. Kaikki lähtee kuitenkin maasta ja puhtaasta vedestä!

Tietenkin tätä allergia asiaa voisi harmitella enemmänkin, mutta nyt kun sopiva tuote on löytynyt, niin vähempi parempi <3 Minimalistin sielua ainakin hivelee, kun kaikki turha saa mennä!Sonett astianpesuaineen plussat ja miinukset+ Riittoisa
+ Poistaa hyvin rasvaa
+ Oikeasti ekologinen (100% biohajoava)
+ Kätevä pumppupullo
+ Sopii myös yleispesuaineeksi

- Purkki saisi olla nätimpi
- Muovipullo
- Hinta saattaa hirvittää


- Riina 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/06/kosmetiikan-sailontaaineissa-muhii-uusi-pommi
http://www.teknokemia.fi/fin/teknokemian_yhdistys/ajankohtaista/2017/01/sailontaaine-methylisothiazolinone-kielletyksi-iholle-jatettavassa-kosmetiikassa/
https://www.allergia.fi/kemikaalit/sailontaaineet/mi-ja-mci/
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002882458.html
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005072895.html
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/08/kosmetiikan-sailontaaineissa-iso-allergiariski
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002882458.html


http://www.is.fi/mystyle/art-2000001162370.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti