torstai 29. kesäkuuta 2017

Lastenvaatteiden kriteerit

Ekologiset lastenvaatteet

Kolmelle lapselleni lastenvaatteiden hankkiminen on näiden vuosien aikana muokannut muutaman kriteerin, joita pyrin vaalimaan. En silti ole ihan joka hetki tiukkapipo, mutta aika usein "vaatteet on mun aatteet"...

1. Myrkyttömyys.


 Olen itse hyvin herkkä vaatteiden jytkyille värjäysaineille, joten haluan ostaa mahdollisimman myrkyttömiä vaatteita lapsilleni. Se valinta suojelee niin lapsiani, kuin vaatteiden tekijöitäkin. En halua omilla valinnoillani lisätä kenenkään syöpäriskiä, tai haitata hormooni tasapainoa. Valitsen mahdollisuuksien mukaan tekstiileissä värjäämättömiä, tai öko-tex sertifikoituja materiaaleja. Yritän välttää myös perfluorattuja yhdisteitä ja gore-tex pinnoitettuja materiaaleja.

2. Läpinäkyvyys.


Jos mahdollista, niin haluan tietää kuka vaatteeni tekee. Mitä enemmän tiedän valmistajista, niin sen parempi. Paras tilanne on silloin, kun tuotantoprosessia voi seurata puuvillapellolle, tai vaikka villantuottajan pihaan asti. En halua pukea lapsilleni vaatteita, jotka joku toinen lapsi on verisin käsin tehnyt. Haluaisin olla varma, että työntekijät saa työstään reilun korvauksen. 

3. Ekologisuus


Tämä kysymys on hieman monimutkainen, mutta pidän kuitenkin ohjesääntönä sitä, että materiaalit olisi tuotettu luonnonmukaisesti. Tietenkin esimerkiksi puuvillan kasvatus vaatii hyvin paljon vettä ja pellavan kuitujen irrottaminen on hieman haasteellista. Haluan kuitenkin valita materiaaleja, joiden  kasvattaminen ei kuormita maaperää mm. torjunta-aineilla.

Haluan välttää mahdollisuuksien mukaan myös tekokuituja. Tekokuituisista vaatteista irtoaa joka kerta pieniä muovihiukkasia, jotka kulkeutuu lopulta vesistöihimme ja vedenelävien kautta meidänkin ruokapöytään. 5% polyesteriä vaatteessa ei tietenkään ole yhtä paha, kuin kokonaan tekokuituinen vaate, Jos löydän kuitenkin 100% luonnonmukaisesti tuotettun luonnonkuituisen vaatteen, joka on värjäämätön, tai värjätty mahdollisimman myrkyttömillä väreillä, niin myönnän olevani hyvin hyvin iloinen. Tämän kriteerin täyttää mm. Ruskovilla, AarrekidHilla ja Melli.

eettiset lastenvaatteet

Jos en kuitenkaan löydä kriteerini täyttäviä vaatteita helposti, niin saatan ostaa vaatteet kirpputorilta. Tiedän, ettei kirpputorilta ostettu vaate kuitenkaan pelasta siltä vastuulta, joka meillä jokaisella on vaateteollisuuden muuttamiseksi eettisempään, myrkyttömämppään ja ekologisempaan suuntaan. Ajattelen kuitenkin, että se on edes hieman parempi valinta, kuin sellainen uutena ostettu vaate, joka ei kestäisi eettisen tuotannon osalta päivänvaloa. Kirpparilta ostettu vaate on ollut kierrossa jo kerran ja siitä on ehkä haihtunut pesuissa osa haitallisista kemikaaleistakin. Parasta on tietenkin silloin, kun löydän kaikki kriteerini täyttävän tuotteen käytettynä.

Aina ei kuitenkaan kirpputorilta ostetut vaatteet pelasta ihoherkistynyttä, vaikka materiaali olisikin lähellä tuotettua luomupuuvillaa. Itse sain jäätävän ihottuman yhdestä tälläisestä ostoksesta. Kuitenkin silloin, kun tunnen vaatteet tuottajan, sen käyttämät värjäysaineet, sekä mahdollisesti tiedän jopa edellisen käyttäjän käyttämän pyykinpesuaineen, niin aletaan olla hyvin turvallisilla vesillä ihoherkkienkin osalta.

Lastenvaatteiden kriteerit


Ukovaatteissa, tai vaikka uimapuvuissa kaikki nämä kolme vaatimusta ovat edelleen vaikea yhtälö. Tietenkin  uida voisi alastikin, mutta aina se ei ole kuitenkaan mahdollista. Lasten kanssa vaatteet tulee ajaa asiansa kurassa, kylmässä ja märisssä olosuhteissa. Mitään täydellistä valintaa ulkovaatteiden osalta mulla ei ole vielä vinkata.

Euroopassa valmistetut ulkovaateet saattavat sisältää perfluorattuja yhdisteitä, kun taas kauempana tuotettujen tekstiilien tuotanto-olosuhteista ei voi mennä oikein takuuseen (jos  tarkastuskäynneillä tehtaissa käydään vaikka vain kerran vuodessa). Papu kuitenkin valmistaa kierrätetystä polyamidista ja elastaanista uimapukuja, jotka ovat valmistettu Suomessa....

Koska olen vähentänyt vaatteiden määrää, niin pystyn satsaamaan laatuun, tukemaan kotimaisia yrityksiä ja välttämään vaatteiden myrkyllisiä käsittelyaineita. Suunnittelen myös hankintoja hieman etukäteen ja pyrin varaamaan tietyn prosenttiosuuden tuloistani vaatteiden hankintaan. Tällöin pystyn hankkimaan sellaisia vaatteita, jotka täyttävät kriteerini,  eikä kompromisseja välttämättä tarvitse tehdä. 

Myönnän silti, että joskus lipsun periaatteistani, Viimeksi annoin lasten valita mieleisensä kesähatut materiaaleja, tai valmistusmaata katsomatta. Tosin paikkasin pahettani ostamalla samalla reissulla Prismasta ihanan, ekologisen, myrkyttömän ja läpinäkyvästi tuotetun Hillan bodyn, sillä se oli tarvelistallani. <3 

- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti