Minimalismi ja pyykinpesu

 
Minimalismi projektini on ehdottomasti helpottanut lapsiperheemme pyykkirunmbaa!

Asuimme joitain vuosia sitten puutalossa, jossa ei saanut pitää omaa pesukonetta. Esikoiseni oli tuolloin pieni ja pyykkiä tuli valtavasti. Jaksoin raahautua pesutupaan vain kerran viikossa, mutta pesin joka kerta neljä isoa teollisuuskoneellista pyykkiä. Pyykkipäivät meni tuolloin kuntoilusta.

Sen jäkeen olin vähentänyt tasaisesti tekstiilien määrää, mutta tuntui, kuin karsiminen ei olisi näkynyt missään. Tutustuin kuitenkin lopulta KonMari metodiin ja yhdistin sen minimalismi pyrkiimyksiini. Tuloksena oli juuri meidän elämänrytmiimme täydellinen määrä vaatteita ja muita tekstiilejä!

Hankimme kuivaavan pesukoneen, joka helpotti huomattavasti pyykin kuivattamista pienessä asunnossamme. Levitän edelleen vaatteet kylpyhuoneeseen kuivaustelineeseen ja henkareihin kuivumaan, mutta lakanat ja pyyhkeet kuivaan rummussa.

Koska tekstiilejä on vähän, niin pesen niitä myös miltein joka päivä. Tiedän kyllä, että pesukertojen vähentäminen olisi ehkä ekologisempaa, mutta näin mahdumme pieneen kotiimme ja voimme ostaa tekstiilimme kotimaisilta pienmerkeiltä.

Pesen päivän aikana yleensä kaksi koneellista pyykkiä. Aamupäivästä pyöräytän kaikki vaatteet ja sen jälkeen laitan pyykkikoneeseen 60-asteen pyykit, jotka ehdin hyvin kuivata iltaan menessä. Tällöin lakanoitakaan ei tarvitse montaa settiä, sillä aamulla vaihdetut lakanat saa illalla pedattua takaisin sänkyyn. Hienopesua vaativia pyykkejä kerään yleensä viikon, tai kaksi ja pesen ne kaikki sitten kerralla.

Tahroihin käytän usein sappisaippuaa, tai käyn kurkkaamassa Marttojen tahranpoistovinkit. Yleensä kylmä, tai kuuma vesi, sekä astianpesuaine tepsii melkein mihin tahansa,

Pesupähkinöitä olen joskus kokeillut, mutta pyykistä ei tullut tarpeeksi puhdasta. Atooppinen ihottumanikin vaikeuttaa pesuainevalintaa. Lähikaupan joutsenmerkitty pesuaine kuitenkin sopii iholleni hyvin... Pitänee silti jossain vaiheessa kokeilla vaikka Sonettia. Huuhteluainetta en käytä lainkaan.

Meillä on valkoisia tekstiilejä vain muutama hassu ja nekin ollaan pesty värillisten seassa. Valkoinen on silti pysynyt tarpeeksi valkoisena.

KonMari metodi ja vaatteiden pystyviikkaaminen on myös lisännyt hassulla tavalla jokaisen vaatekappaleen arvostusta. Vaatteita viikatessa tulee kiinnitettyä enemmän huomiota kankaan laatuun, kulumiseen ja kiittämäänkin tekstiilejä, jotka kestää villiä lapsiperhearkeamme.

Minimalismin ja KonMarituksen myötä olen alkanut oikeasti nauttimaan pyykinpesusta.

Suosittelen lämpimästi lukemaan KonMari-kirjan ja pohtimaan etenkin sitä, mikä on teidän elämänrytmiinne täydellinen määrä tekstiilejä.

Neljä vinkkiä lapsiperheen pyykkikasasta selviytymiseen:

1. Vähennä tekstiilien määrää
2. Opeta lapset viemään omat pyykkinsä pyykkikoriin
3. Hanki kuivaava pesukone. 
4. Pystyviikkaa tekstiilit kaappiin, tai laatikkoon.

<3 Riina 

4 kommenttia:

 1. Löysin tänne vasta, mutta jäänpä seurailemaan blogia :) Pyykkiaineista haluaisin vinkata, että meillä on käytössä ruokasooda, jota saa (ainakin meidän cittarista) 5kg säkissä halvalla, ja puhdasta tulee! Lapsuudenkodissa äiti käytti hypoallergeenista ainetta, kun sain ihottumaa muuten, mutta ruokasooda ei ole kyllä aiheuttanut mitään oireita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että löysit tänne! Pitääpä ruokasoodaa kokeilla. Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Tuota ruoka soodaa joisi joskus kokeilla!Iste pesen pyykkiä 2 kertaa kuussa ison erän kerralla maalla! Kuivatan yleensä kesäisin ulkona myös jonkinverran talvisin. Pesen pyykit vanhalla pulsaatori koneella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Kylläpä peset harvoin. Tosin tekstiilien määrän vähentäminen on vähentänyt myös tilantarvetta, joten ehkä siitä en osaisi luopua. Ulkona pyykkien kuivattaminen on kyllä ihanaa, vaikken kaupungissa oikein viitsisi.

   Poista