lauantai 1. heinäkuuta 2017

Mitä vastasyntynyt tarvitsee?

Mitä vastasyntynyt tarvitsee

Kuopuksen syntymästä on jo yli vuosi, mutta on ihana palata vauva-ajan hankintoihin. Voi tietenkin olla, että poden taas jotain orastavaa vauvakuumetta...

Vauvahan tarvitsee todellisuudessa vain rakkautta, lämpöä ja maitoa. Rakastan kuitenkin listoja ja minimalismia, joten selvitin mikä on meille se lastentarvikkeiden minimimäärä, jolloin arki sujuu ongelmitta. Tietenkin esimerkiksi vaatteiden määrään vaikuttaa pyykinpesuvälit, mahdolliset taipumukset vaipan falskaamiseen ja mm. kestovaippojen käyttö. Arki on jokaisessa perheessä yksilöllinen, joten oman minimalistisen, mutta sopivan lastentarvikkeiden määrän voi todellisuudessa selvittää vain kokeilemalla.

Äitiyspakkaus rahana

Äitiyspakkaus VS. raha


Me emme hankkineet äitiyspakkausta kuopuksen, tai keskimmäisen lapsemme kohdalla. Halusin vaikuttaa enemmän siihen, millaisissa tuotanto-olosuhteissa vauvanvaatteet on tehty. Valitettavasti äitiyspakkauksen tuotteet on tätä nykyä valmistettu enenevissä määrin mm. Aasiassa. Mun onkin vaikea luottaa kaukana tuotettujen vaatteiden eettisyyteen varauksetta varsinkin, kun tarjouskilpailun voittanut vaatemerkin päämaja saattaa olla Suomessa, mutta vaatteet teetetään ulkomailla. Tuotanto-olosuhteita on tällöin vaikea valvoa varsinkaan, jos kysymys ei ole merkin omasta tehtaasta.

 Uskon silti,  että äitiyspakkaus voisi olla monelle ensisynnyttäjälle ihana starttipaketti. Se on omiaan virittelemään tulevia vanhempia omalta osaltaan äitiyteen ja isyyteen. Sekin on hieno juttu, että pieniä, vastasyntyneellekin sopivia vaatteita äitiyspakkauksesta löytyy nykyään enemmän. Muistelen myös, että äitiyspakkauksen lanseeraamisen oli aikanaan yksi suuremmista tekijöistä, jolla saatiin lapsikuolleisuus Suomessa laskuun!

Äitiyspakkauksessa on kuitenkin n.52 tavaraa. Se tuntuu ihan valtavalta määrältä ainakin, jos tarvikkeita jää käyttämättä. Äitiyspakkaus saattaa olla myös ensimmäinen askel lapsiperheiden tavaratulvaan ja siihen tulvaan voi ihan oikeasti hukkua!

Esikoiselle otin aikanaan äitiyspakkauksen. F syntyi kuitenkin kuukauden etuajassa ja pikkuinen tyttö hukkui äitiyspakkauksen vaatteisiin. Lopulta käytimme pakkauksesta vain muutamaa hassua bodya, lakanoita, sekä makuupussia vaunuissa. Äitiyspakkauksen laatikossa esikoinen nukkui sairaalasta kotiin päästyään vain muutaman ensimmäisen yön, jonka jälkeen siirryttiin nukkumaan perhepetiin.

En yhtään ihmettele, että kirpputorit ovat täynnä korkkaamattomia äitiyspakkauksen vaatteita ja tarvikkeita. En tiedä saako ihmiset niitä myydyksi, vai käykö niin, että valtava määrä tavaraa menee lopulta hukkaan?!

Otimme kuopukselle lopulta äitiysavustuksen rahana. 140€ riitti hyvin mm. alesta ostettuun talvihaalariin, kantoliinaan ja muutamaan eettisesti tuotettuun, mutta edulliseen bodyyn.Kotiintulovaatteet talvivauvalle


Kuopus syntyi helmikuussa. Sää oli silloin hieman harmaa ja vaihteleva. Olimme sairaalassa pari päivää, jona aikana tyttö käytti sairaalan vauvanvaatteita. Tosin aika paljon tyyppi vietti ihokontaktissa vaippasiltaan mun paidan alla, jotta sain maidon nousemaan kunnolla.

Olin ennen sairaalaan lähtöä laittanut turvaistuimen päälle valmiiksi kotiintulovaatteet, jotta mies löytäisi ne helposti.

Kotiintulovaatteet ja tarvikeet


Body
Puolipotkuhousut
villasukat
puuvillainen haalari/tarvittaessa villhaalari
talvihaalari 
puuvillamyssy
villamyssy
villatumput
Harso pukluja varten

turvakaukalo autoon 
(autottoman kannattaa harkita turvakaukalon vuokraamista, sillä kaikkea ei ole pakko omistaa itse)

Yhteensä: 10kpl

Kotimatkalle vaipan saa yleensä sairaalasta, mutta jos matka on pitkä, niin kannattaa pakata muutama vaippa mukaan.


Mitä vauva tarvitsee?


Vastasyntyneen vaatteet ja tarvikkeet kotona 


Vastasyntyneen kotona tarvittavat vaatteet sisältää myös yllä kuvatut kotiintulovaatteet

Vastasyntyneen sisävaatteet


5kpl kietaisubodyja
5kpl puolipotkuhousuja
1kpl puuvillahaalari

Yhteensä 11kpl

Vastasyntyneen ulkovaatteet


1kpl villahaalari
2kpl puuvillamyssyjä
1kpl villamyssy
1kpl villatumput
1kpl talvihaalari

Yhteensä 6kpl

Talvihaalarissamme oli käännettävät hihat ja lahkeensuut, joten töppösiä, tai villatumppujakaan ei olisi tarvittu. Töppöset kannattaa kuitenkin hankkia, jos pussiksi käännettäviä lahkeita ei haalarissa ole.

Varsinkaan keskosena syntynyttä talvivauvaa ei saa, eikä tarvitse viedä ulos ainakaan ensimmäiseen kahteen viikkoon. Ulkovaatteet on silti hyvä olla olemassa kotiintuloa, tai yllättäviä menoja varten.

Vaunuttomuus
Vastasyntyneen vauvantarvikkeet kotona


Nämä kotona tarvittavat vastasyntyneen vauvantarvikkeet sisältää myös ne tarvikkeet, jotka mainitsin kotiintulovaatteissa  ja tarvikkeissa.

Turvaistuin
Kantoliina 
Vaippoja 
10kpl harsoja
topspuikkoja navan putsaamiseen
Vaipanvaihtoalusta ( halutessaan voi suojata sängyn vaipan vaihdon ajaksi harsolla, joten alustaa ei välttämättä tarvita!) 
Korviketta (mielenrauhan vuoksi) 
Tuttipullo (itse hörpytimme lisämaidot tarvittaessa mukin reunalta, joten tuttipulloa ei välttämättä tarvita! Halutessaan lisämaidon voi antaa myös vaikka lääkeruiskulla pikkuhiljaa) 
Vanulappuja 

Yhteensä: 18kpl 

Kylpyhommat tulee ajankohtaiseksi vasta sitten, kun napatynkä on tipahtanut.  Pyyhkeeksi käy ihan mikä tahansa pyyhe. Kannatta kuitenkin valita pehmein, mikä kotoasi löytyy, jotta vauvalla on mahdollisimman mukava kuivatella suihkun, tai kylvyn jälkeen. Pieni vauva ei tarvitse pesuaineita ja ihorasvojakin vain tarvittaessa. Kylpymittaria emme itse tarvinneet ja pesuhommat hoituivat suihkussa äidin, tai isän sylissä. Halutessa voi tietenkin hankkia kylpyammeenkin. 

Kaupungissa jokin apteekki on aina ympärivuorokauden auki. Lääkkeitä en näe siis tarpeelliseksi hamstrata etukäteen.  Jos kaapistasi löytyy kuumemittari, niin se on tietenkin oman mielenrauhan takia ihan hyvä juttu. 

Imetystyynyn voi rakentaa vaikka pussilakanasta ja peitosta rullaamalla. Tavalliset tyynytkin toimii hyvin.

Vastasyntyneen unitarvikkeet: 


Ensimmäiset päivät kuopus nukkui pärekoriinn viritellyssä sängyssä, koska halusin totutella rauhassa taas siihen, että vieressä nukkui pieni vauva. Pian kuitenkin uskalsin antaa vauvan nukahtaa perhepedissä viereeni. Pärekoppa ajoi jonkin aikaa vielä päiväunipaikan virkaa. Sitä oli helppo liikutella sinne, minne minäkin menin. Vauva nukkui esimerkiksi turvallisesti kopassaan kylpyhuoneessa, kun itse laitoin pyykkejä koneeseen. 

Hankimme ennen vauvan syntymää Porin Villasta ja peitteestä pinnasängyn villapeiton, joka kuitenkin osottautui aluksi liian painavaksi keskostytöllemme. Taittelimme sen kuitenkin väliaikaiseksi patiaksi pärekopan pohjalle. 

Vastasyntyneen väliaikainen pärekoppasänky koostui: 


Isohko pärekoppa 
Patia (Meillä oli taiteltu villapeitto patjana) 
Peitto, tai unipussi
2kpl Pussilakana
2kpl Aluslakana


Yhteensä 7kpl

Meillä on kuivaava pesukone, joten tarvittaessa vauvan lakanat sai puhtaaksi nopeasti. Perhepedissä nukkuessa vauvalla oli unipussi ja hieman isompana peitto. Perhepedin rajasimme olemassaolevilla huonekaluilla, jotta vauva ei tipahtaisi sängystä, jos emme itse olisi siellä. 

Emme tarvinneet kosteussuojia sänkyihin, mutta tarvittessa sellaisen voi tietenkin hankkia. Pestävä petauspatia pelasti meidät vaippojen ohivuodoilta. Kuivaavalla pesukoneella sen sai pestyä ja kuivattua kohtuullisessa ajassa. 

Mitä tarvikkeita vastasyntynyt tarvitsee


Myöhemmin voi hankkia: 

Kynsisakset
Rasvaa (tarvittaessa) 
Hoitolaukun (mutta ihan mikä tahansa laukku, kassi, tai reppu käy!) 

Yhteensä: 3kpl 

Me emme hankkineet vauvalle harjaa, tai tuttia. Koin ne ihan turhiksi! Tietenkin halutessaan harjoja löytyy luonnon harjaksisina ja tutteja myrkyttöminä versioina. Jos imetys ei suju, niin voi halutessaan hankkia rintapumpun ja/tai rintakumin. Esikoisen kohdalla rintakumi oli tosi hyvä juttu, sillä hieman haastavan imuotteen takia rinnan päät olivat todella arat. Rintakumi mahdollisti siis meillä siedettävät imetyshetket. Myöhemmin imuote korjaantui hieman ja rinnanpäätkin pysyi paremmassa kunnossa. Silloin pystyimme luopumaan rintakumistakin. 


Kotona ollessa vastasyntynyt tarvitsi tavaroita ja vaatteita yhteensä 42kpl ja jokainen niistä oli käytössä! 

Muuta huomioitavaa valinnoistamme


Emme hankkineet kuopukselle lopulta ollenkaan vaunuja. Kulkuvälineeksi jäi vain katoliina, mutta koin sen hyvin vapauttavaksi! Pystyin seikkailemaan kantoliinan kanssa paljon helpommin isompien lasten perässä, kuin silloin, jos vauva olisi matkustanut vaunuissa. Metsäretkistä tuli tämän vauvan kanssa arkipäivää. <3 

- Riina

Nämä saattavat kiinnostaa sinua myös:
1-vuotiaan minimalistinen vaatekaappi
5-vuotiaan minimalistinen vaatekaappi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti