Pesimispäivät ja kenguruhoito pelasti kiintymyssuhteeni

Kenguruhoito, pesimispäivät


Pesiminen ja kenguruhoito ovat ehdottomasti yhdet tärkeimmistä asioista, jotka pelastivat vauva-arkemme!

Esikoiseni syntyi 7 viikkoa etuajassa. Synnyttyään hän hengitti itse, vaikkakin olikin ensin aika sininen. En ehtinyt kuitenkaan sen enempää tutustua vauvaan synnytyssalissa, sillä hänet vietiin nopeasti keskolaan.

Oli joulupäivä ja sairaalassa oli hirveä ruuhka. Lääkäri juoksi huoneesta toiseen tukka putkella. Tyttö oli syntynyt perätilasynnytyksenä, joten mulle tehtiin varmuuden vuoksi episiotomia. Kiireen takia jouduin kuitenkin odottamaan synnytyksen jälkeen tunnin ennen, kun lääkäri ehti kursia minut kasaan. Ne hetket tuntui elämäni pisimmiltä!

Vihdoin keskolaan päästyäni ihana  vuorossa ollut hoitaja antoi vauvan saman tien syliini ja kehotti imettämään. Vauva osasi tarttua rintaan heti ja imi hienosti! Kysyin epävarmana hoitajalta, pitikö vauva röyhtäyttää, mutta hoitaja ei pitänyt sitä tarpeellisena. Laitoin vauvan takaisin keskoskaappiin, mutta pian tyttö puklasi ulos kaiken sen maidon, minkä oli syönytkin. Samaan aikaan lääkäri paukahti sisään hoitohuoneeseen ja sanoi, etten olisi saanut imettää ja että vauvalle pitää laittaa heti nenämahaletku. Multa pääsi itku!

Seuraavien viikkojen aikana sairaalan metallisesta maitopumpusta tuli aika tuttu vekotin. Sain kuitenkin pumpattua omasta mielestäni ihan naurettavan pieniä määriä maitoa, mutta hoitajat vakuuttelivat jokaisen tipan olevan kultaa.

 Kaksi ensimmäistä viikkoa meni vauvalla nousujohteisesti ja kotiin pääsyäkin väläyteltiin varovaisesti. Yhtenä aamuna osastolle tullessani tyttö ei ollutkaan enää tutussa huoneessa. Yöllä vauvan tila oli huonontunut ja tyttö oli saanut verenmyrkytyksen. Vauva oli siirretty tehohoitoon. Hoitajat vakuuttelivat sen olevan vain varotoimi, eikä vauvalla olisi mitään suurempaa hätää.

Niiden kaikkien antureiden, kanyyleiden ja seurantalaitteiden keskellä meille opetettiin kuitenkin jotain, joka muutti kiintymyssuhteessamme kaiken. Tähän asti olin varovasti hoidellut vauvaa keskoskaapissa ja saanut toisinaan syliini pieniksi hetkeksi. Teholla kuitenkin ihana hoitaja kehotti kokeilemaan kenguruhoitoa. Vauva laitettiin puseron sisään vaippasiltaa, niin että ihot koskettivat toisiaan. Katselimme vauvan kanssa toisiamme ja tuntui, kuin jotain rikki mennyttä olisi korjaantunut.

Vauva oli syntynyt liian aikaisin, enkä ensimmäisen imetyskerran jälkeen ollut saanut imettää keskolassa kertaakaan. Tuntui kuin jokin tärkeä yhteys oli katkennut ja  vauva olisi enemmän sairaalan, kuin minun. Kenguruhoito kuitenkin alkoi korjaamaan suhdettamme. Maito alkoi nousta paremmin ja koin kunnolla ensimmäistä kertaa olevani oikeasti tuon pienen ihmeellisen tytön äiti.

Viimeisellä sairaalaviikolla, ennen kotiutusta sain imetysohjausta kiikkerällä keinutuolilla. Siitä ei tullut kerrasaan mitään! Imetysohjausta antava hoitaja hikoili, koitti kääntää vauvaa parempaan asentoon ja minä koin kehoni jäykistyvän yhä enemmän kauhusta. Hoitaja luovutti, mutten itse vielä halunnut. Yöllä selasin imetystukilistan sivuja ja rohkaistuin hieman. Otin aamulla vauvan mukaan omaisten kahvitilaan, menin makaamaan sohvalle ja imetin vauvaa kyljelläni. Hiljaisessa ja rauhallisessa kahvitilassa vauva tarttui rintaan, ja söi.

Vauvalla oli paljon haasteita syömisessä. Toisinaan hän kakoi syödessään, tai oksensi kaaressa syömänsä maidon pois. Imettäessä vauvan syöminen onnistui kuitenkin paremmin ja kotiin päästyämme päätin pikku hiljaa lisätä imetyskertoja. 

Välillä tuntui, ettei maito olisi riittänyt, mutta aloin pitää pesimispäiviä. Saatoin olla monta tuntia kerrallaan sängyssä vauvan ollessa vaippasiltaan maha mahaani vasten. Tyttö sai syödä rintaa niin usein, kuin halusi ja maito tuntui nousevan paremmin, kuin ikinä. Kahden kuukauden iässä tyttö oli täysimetyksellä ja uskon pesimispäivien olleen siihen suurin apu.

Hyödynsin myös seuraavien lasten kohdalla pesimispäiviä menestyksellisesti! Pesimispäivät ja kenguruhoito auttoi luomaan tiiviimmän kiintymyssuhteen, vauhditti maidonnousua ja auttoi mua uskomaan imetyksen onnistumiseen.

Tarinan mukaan kenguruhoito syntyi keskostenhoidon tukemiseen mukaan vahingossa. Bogotassa oli aikoinaan sairaala, jossa ei ollut riittävästi keskoskaappeja. Hätäratkaisuna käytettiin äitien omaa ruumiinlämpöä, jotta saatiin pidettyä keskosvauvat sopivan lämpöisinä.


Kenguruhoidon ja pesimispäivien vaikutukset


  • Auttaa kiintymyssuhteen rakentumisessa
  • Tasaa vauvan sydän- ja hengitystahtia
  • Edistää keskosvauvan painonnousua
  • Vähentää vauvan stressiä
  • Lisää äidillä rintamaidon herumista
  • Tasaa vauvan verensokeria
  • Nostaa vauvan vastustuskykyä
  • Auttaa vauvan rinnalle opettelussa
  • Vähentää kipua

Vauva hyötyy kenen tahansa perheenjäsenen kenguru-, ja pesimishoidosta! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti