Ensimmäinen äitiysneuvola

äitiysneuvola


Ensimmäinen äitiysneuvola oli eilen.

Ehkä näkyvin muutos edellisiin raskauksiin verrattuna on se, että äitiyskortti on nykyään vain sähköisenä Ipana verkkopalvelussa. Paperisena neuvolakäynneillä annetaan vain joitain esitteitä, mutta esimerkiksi kaikki esitiedot ja kyselyt täytetään Ipanassa.

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä täytetään Ipanassa esitietolomakkeet ja vastataan kyselyihin päihteistä, ravitsemuksesta, mielialasta, parisuhdeväkivallasta, synnytyspeloista ja voimavaroista. Esitietolomakkeeseen kirjataan mm. yhteystiedot, edelliset raskaudet ja synnytykset, omat ja lähisukulasten sairaudet, sekä synnytystoivelistan synnytysairaalalle. Synnytystoivelistaa voi halutessaan päivitellä vaikka koko raskauden ajan, joten sitä ei toki tarvitse tehdä vielä ensimmäiselle neuvolakäynnille. Ensimmäisen neuvolakäyntiä varatessa terveydenhoitaja otti ylös sähköpostiosoitteeni ja Ipanatunnukset lähetettiin samana päivänä sähköpostiin.

Eka neuvolakäynti menee lähinnä esitietolomakkeiden ja nykyisen perhetilanteen kartoitukseen. Keskustelujen lisäksi otetaan paino, verenpaine ja hemoglobiini. Kaikki neuvolakäyntien tiedot kirjataan paperisen neuvolakortin sijasta Ipanaan. Olen kuullut, että joillain saatetaan kokeilla, saataisiinko sydänäänetkin kuulumaan jo nyt, mutta mulla ei ihan vielä tätä ihanuutta suotu. Onneksi tämän kuun lopulla on ensimmäinen ultrakäynti.

En omista vaakaa, mutta oli hauska huomata, kuinka lähelle oma arvaukseni painostani meni. Sanoin painavani luultavasti  n. 60kg ja painoinkin 59,4kg, joten kuka sitä kotiin vaakoja tarvitsee... Hemoglobiini oli hyvä (124), mutta verenpaine oli järkyttävän huono. Mulla on ollut korkea verenpaine niin kauan, kuin muistan. Nyt se oli kuitenkin niin korkea, että sain lääkärille parin viikon päähän ajan, jossa kartoitetaan mahdollista verenpainelääkettä raskausajalle. Tämän lisäksi haen lähiaikoina verenpainemittarin lainaan, sillä onhan tietenkin sekin mahdollista, että mulla on vain huippu korkeat "vastaanottopaineet". Toivon todella, ettei verenpainelääkettä tarvitsisi aloittaa, mutta tiedän kyllä, ettei korkea verenpaine tietenkään tee sikiölle hyvää ja se on tärkeää saada hallintaan. Jos teillä on jotain tehokkaita vinkkejä verenpaineen pikaiseen tasapainotukseen, niin niitä otetaan ilolla vastaan!

- Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti