Mitä tehdä, jos toisen tavarat ärsyttää?

Vaikka itse pyrin minimalismiin, niin mieheni on lähinnä sellainen järkevä jemmailija. Minimalismiin hurahtamisen jälkeen on aluksi ollut vaikea suhtautua toisen tavaramäärään... Ehkä toisen tavarat ärsyttää aina enemmän, kuin omat... Pienillä ajattelutavan muutoksilla on kuitenkin toisen tavaroita helpompi sietää.

Mies antoi mulle luvan karsia melko vapaasti yhteisiä tavaroita, jolloin tarpeeni motkottaa hänen tavaramäärästään väheni huomattavasti.

Kun vähensimme kotimme tavarakuormaa tuli asuntoomme myös runsaasti vapaata säilytystilaa. Koska miehellä oli enemmän tavaroita, hän sai käyttöönsä lisää kaappitilaa. Näin kaikille hänenkin tavaroille löytyi näin pienessä kodissamme tilaa juuri sopivasti. 

Mies tekee töitä kotoa käsin, joten yksi huoneista on hänen työhuoneenaan. Tämä auttaa myös siihen, että haluamiani tiloja ja hyllyjä on helpompi pitää minimalistisen simppelinä. Muualle kulkeutuneet miehen tavarat voi tavara-ahdistuksen iskiessä aina viedä hänen työhuoneeseensa. HAH! 

Itselleen on kiva tehdä tiettyjä tiloja, jossa minimalismia on helppo toteuttaa visuaalisessakin mielessä. Se osaltaan auttaa kestämään muun perheen erilaisen suhtautumisen tavaraan. 

Jokainen on myös itse vastuussa omista tavaroistaan! Kun ymmärsin, ettei mun tarvinnut pyyhkiä pölyjä miehen kirjoista, tai kaapeista, tavara-ahdistus väheni taas huimasti! Mieheni ei siis ole koskaan kehottanutkaan mua puunaamaan hyllyjään, mutta ajattelin, että tekisin sen aina siinä samalla, kun huiskin muutenkin pölyrätin kanssa. 

Motkottamisella ei saa toista innostumaan tavaran vähentämisestä, mutta välillä järjestelyinto saattaa kyllä tarttua! Omista ajatuksistaan minimalismin suhteen on hyvä kertoa kumppanilleen ääneen ja toisaalta taas  kannattaa välillä pysähtyä kuuntelemaan, miksi joku tietty tavara on toiselle tärkeä. 

Miehelläni ei ole mitenkään älyttömästi tavaraa, mutta enemmän kuitenkin, kuin minulla. On kuitenkin ihanaa, että jaamme ekologisia arvoja, kohtuullisuuden ajatuksia ja rakkauden pieniin koteihin.


- Riina

ps. Älä koskaan vähennä toisen tavaroita ilman lupaa! Tavaroiden vähentämisestä on sovun takaamiseksi hyvä sopia yhdessä!

Viisi vinkkiä, miten minimalisti voi suhtautua muiden perheenjäsenten tavaroihin: 


1. Tiedosta, että jokainen on itse vastuussa omista tavaroistaan

2. Järjestä enemmän säilytystilaa sille, jolla on enemmän tavaraa.

3. Pyhitä jokin tila minimalismin toteuttamiselle. Se pidetään roinavapaana...

4. Älä motkota, mutta innostus saattaa sen sijaan tarttua.

5. Kerro toiselle avoimesti omista ajatuksistasi tavaran suhteen ja pysähdy kuuntelemaan myös toisen mielipiteitä. 

4 kommenttia:

 1. Mä en oo (vielä) täysin minimalisti mutta kovasti olen jo vuoden raivannut tätä kotia ja melkonen urakka on ollut! Ihanaa kun omille ja lapsen tavaroille alkaa löytymään kunnon paikat ja tilaaki vähän jää... Miehen tavarat.. noooh.... ehkä se innostuu joskus perässä :D tai sitten ei. Onneksi meilläkin on työhuone. Harmi vain että siinä on lasiovi :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että olet innostunut minimalismista! Mua on tosiaan inspiroinu eniten se, että lapsiperhearjesta on tullut paljon helpompaa. On jotenkin hurjaa tajuta, että nykyajan ihmisellä on enemmän tavaraa, kuin entisaikojen kuninkailla ja yritämme yksin selviytyä siitä kaikesta.

   Työhuoneen lisäksi kannelliset koritkin on muuten ihan käteviä, tai keittiön vetolaatikot, jotka on meillä tyhjentyneet minimalismin myötä mystisesti :D

   Poista
 2. Minäkään en ole vielä minimalisti, mutta olen jo ottanut askelia sitä kohti. Olen vähentänyt tavaraa jo pitkään, mutta viime kesän muutossa pienempään (mutta kivempaan) asuntoon jossa ei ole juuri lainkaan valmista säilytystilaa, jouduin haastamaan itseni radikaalimpaan tavaran vähentämiseen. Kumppani ei ajattele tavarasta samoin kuin minä. Jossain vaiheessa siitä tuli sanomista puolin ja toisin, mutta nyt olen tajunnut että tästä(kään) asiasta on turha kiistellä, ja kun minä raivaan omia tavaroitani, niin hänen tavaroilleen tulee enemmän säilytystilaa. No sekin auttoi kun sovimme että hän pitää työkalut yms.autotallilla missä on verstastilaakin paremmin. Kirjoista yllättäen pääsimme yhteisymmärrykseen, ja jätimme vain murto-osan siitä mitä ennen oli. Sinun blogisi lukeminen inspiroi minua kyllä kovasti. Blogistasi sain nyt inspiksen katsella keittiön vetolaatikoitakin uusin silmin, niitä en olekaan aiemmin kunnolla käynyt läpi vaikka varmasti löytyy karsittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekään en siis ole kaikilta osin minimalisti, mutta olen hyvin innostunut siitä! Kaikki elämänhallintatekniikat, jotka vain helpottavat lapsiperhearkea ovat hyvin tervetulleita... Minimalismi lapsiperheessä, tai kumppanin kanssa asuessa näyttää muutoinkin hieman erilaiselta, kuin yksinasuvalla. On kuitenkin ihanaa, että saa nuolla minimalismista juuri ne kermat päältä!

   Mahtavaa, että olet eksynyt blogiini ja oli inspiroivaa kuulla myös teidän tavara kompromisseista, joten kiitos kovasti kommentista! <3

   Poista