Onko KonMaritus ekologista?

Onko KonMari ekologista?

 Luin jokin aika sitten lehdestä, että suomalaisilla omakoti asujilla olisi keskimäärin 100 000 tavaraa!  Sillä määrällä kamaa varustaisi jo pienen armeijan.... Väitäkin, ettei maailma todellakaan kestä nykyisiä kulutustottumuksiamme!

KonMaritusta on välillä kritisoitu siitä, ettei tavaran karsiminen olisi kovin ekologista. Minä taas väitän, että kymmenien verhojen säilyttäminen kaapissa käyttämättömänä on pahempi ekosynti, kun se, että pyrkii hankkiutumaan turhasta eroon.

Elämme valtavassa runsaudessa! Uskonkin, että jos mulla on sullottuna kaapin perälle kamaa, jota en itse tarvitse, niin on tärkeää jakaa siitä runsaudesta myös muille. Tietenkin tavaroihin liittyy aina vastuu ja mun täytyy huolehtia siitä, että kierrätän tavarat asianmukaisesti, jotta niistä oikeasti olisi iloa muillekin.

KonMari prosessi on siitä hyvä, että muutos kulutustottumuksiin on yleensä ilmeinen. Poistaessa itselleen turhaa tavaraa kaapeistaan, muuttuu yleensä myös ovesta sisään virtaavien tavaroiden määrä ja laatukriteeritkin. Ihminen alkaa väkisinkin tehdä arvovalintoja. Hän ei halua enää joutua tilanteeseen, että asuintilan täyttää tavarat, jotka ei ihan oikeasti tuota iloa. Ihminen kuluttaa vähemmän ja luontokin kiittää.

On totta, ettei KonMari kirjassa käydä mitenkään läpi sitä, mitä poistettaville tavaroille pitäisi tehdä. Kirjan mukaan ne vaan tulee heittää pois. Väitän kuitenkin, ettei kovin moni suomalainen tyydy täyttämään vain roska-astioita, joten kierrättäminen tapahtuu usein luonnostaan.

Tietenkään sitä tavaramäärää ei olisi alunpitäenkään pitänyt hankkia. Meille suomalaisille on kuitenkin kehittynyt sellainen puutteenfiktio, joka pistää ajattelemaan, että tätä ja tuotakin tavaraa voisi vielä joskus tarvita. On tietenkin perusteltua, että säilömme talvitakin kaappiin kesän ajaksi, mutta emme kuole siihenkään, vaikka joskus luopuisimme jostakin, jota myöhemmin huomaamme tarvitsevamme. Kirpparit ovat niin täynnä tavaraa, että korvaavan esineen hankkiminen ei luultavasti tarpeen tullen ole kovinkaan vaikeaa.

Mitä aktiivisemmin pyrimme antamaan kaapissa lojuvat hyödyttömät tavaramme sellaiselle, joka tarvitsee niitä juuri nyt, sen vähemmän muutkaan joutuvat hankkimaan uusia tavaroita kaupasta. Antaa hyvän kiertää!

- Riina

2 kommenttia:

 1. KonMari-filosofiassa on paljon hyvää, mutta kirjaa lukiessa minua alkoi ärsyttää tosi paljon juuri tuo, että tavarat heitettiin vaan kylmästi roskiin (!) sen sijaan, että olisi viety kirpparille, kierrätyskeskuksiin tai annettu vaikka UFF:in tyyppisiin keräyksiin.

  Vaikka tavaraa on maailmassa aivan liikaa, tuntuu haaskuulta heittää täysin käypää tavaraa roskiin sen sijaan, että se voitaisiin kierrättää - ja joku toinen ostaisi sen käytetyn tavaran uuden sijasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Onneksi monet KonMari-projektia tehdessä ovat valmiit näkemään hieman vaivaa löytääkseen tavaroilleen uudet kodit. Luulen että sitä vastuunottoa tavaroista tulisi yhä enemmän peräänkuuluttaa.

   Poista