keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Lapsiperheen tavaratulva 50/365

Sopo keittiön aito palasaippua


Kartoitan lapsiperheemme tavaratulvaa vuoden ajan.

Vaikka edellistä tiskiainetta olikin hieman vielä jäljellä, niin päätin testata Maria Nordinin kehittämän Sopo keittiön palasaippuaa

Olemme tähän asti pystyneet menemään kodinhoidossa yhden aineen tekniikalla. Tiskiaineella pestään meillä kaikki astioista- kylpyhuoneeseen. Sonetin* hajustamaton astianpesuaine on ollut tähän tarkoitukseen loistava! Ainoa haittapuoli Sonetin tuotteissa on se, että ne on pakattu muovipulloon. Onneksi kuitenkin muovejakin voi nykyään kierrättää uusiomateriaaleiksi. 

Sopo palasaippua on kuitenkin pakattu pahvipakkaukseen ja se vastaa osaltaan Suomeenkin rantautuneeseen zero waste hurmokseen, jossa jätettä pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän. 

Vaikka olenkin käyttänyt palasaippuaa jo mm. shampoona*, niin ajatus palasaippuan käyttämisestä tiskaamiseen sai mut ensin hieman epäilemään tuotteen hygienisyyttä. Tiskiharjaa ehdotetaan hinkattavaksi suoraan saippuaan, mutta halutessaan voi tietenkin raastaa saippuasta pieniä paloja tiskiveteenkin. Ajattelinkin ensin saippuan raastamista, mutta tiskiharjan hipaisu palasaippuaan oli tiskatessa lopulta se helpoin tapa. Bakteerien ajattelu hävisi kummasti siinä tiskauksen lomassa johonkin aivojen päränurkkaan. 

Sopo tiskisaippua sisältää melko paljon kookosöljyä. Riippuen hieman saippuan käyttötarkoituksesta, valmistuksessa käytetyt rasvat voidaan valmistuksen aikana "saippuoida" kokonaan pois. Usein kuitenkin esimerkiksi ihonhoitoon tarkoitetuissa saippuoissa öljyjä jätetään tarkoituksella hoitamaan ihoa. Sopo tiskisaippua jättää kädet mukavan pehmeäksi, mutta tuli jotenkin tunne, että kookosöljyä kerääntyy hieman myös astioihinkin. Tietenkin öljyt huuhtoutuu melko hyvin pois lämpimällä vedellä. Tuotetta voi kuitenkin ohjeen mukaan käyttää myös keittiön pinnoille ja siinä huuhtomattomaan pintaan kookosöljyä varmasti jää. Toisaalta öljyt hoitavat mm. puupintoja, joten mitään suoranaista haittaa niistä ei varmaankaan ole. Öljyinen koostumus sai mut kuitenkin luopumaan ajatuksesta käyttää tuotetta mm.  lattianpesuun.

Tuote väittää olevan hajustamaton. Näin raskaana ollessa oma hajuaistini on kuitenkin entistä herkempi erilaisille tuoksuille ja varsinkin ensimmäisillä käyttökerroilla tuotteessa oleva rosmariini pisti kyllä nenään. Kaikille varmaankaan tämä hentoinen tuoksu ei tuota mitään oireita, mutta jostain syystä muutamalla ensimmäisellä tiskauskerralla tuoksu sai mulla aikaan päänsärkyä. Tuoksuun kuitenkin lopulta tottui, joten mikään ylitsepääsemätön haitta rosmariinin käyttäminen saippuassa ei varmaankaan ole. 

Palasaippuan käyttäminen on sinällään allergiselle hyvä valinta, sillä yhä useammat ihmiset ovat ajan saatossa herkistyneet pesuaineiden säilöntäaineille, joita nestemäiset tuotteet yleensä sisältää. Lisäksi suurin osa nestemäisten pesuaineiden sisällöstä on silkkaa vettä ja veden kuskaaminen ympäri maapalloa tuntuu hullulta ja epäekologiselta. 

Sopo palasaippuan hinta on melko suolainen. Palasaippuat saattavat kestää kuitenkin käytössä nestemäisiä pesuaineita pidempään, joten se hieman kompensoi tuotteen hintaa. 

En ole ihan täysin vielä vakuuttunut jääkö Sopo meille vakikäyttöön. Sen verran  olen kuitenkin hurahtanut näihin saippuoihin, että seuraavaksi kokeilen varmaan kookosöljypohjaista pyykkisaippuaa. Marseille saippuat ovat taas tälläiselle tuoksuyliherkälle vähän turhan tujua tavaraa... 

<3 Riina 

Lapsiperheen tavaratulvapäivät 43-50


1.Vessapaperia 16 rullaa
2. Housuvaippoja 40kpl
3. Sopo tiskisaippuaa
4. Joutsen tyyny joululahjaksi esikoiselle 
Kaikki tavaratulva postaukset löydät tästä: KLIK!

Ps. Haluan näissä tavaratulva postauksissa selvittää, millainen meidän lapsiperheen tavaratulva todellisuudessa on ja toteutuuko ekologiset ja minimalismiin pyrkivät arvoni oikeasti myös kulutustottumuksissamme. Perheeseemme kuuluu 2 aikuista ja 3 lasta. Vatsassa kasvaa myös uusi perheenjäsen, jonka laskettuaika on 16.3.2018. Mukana menossa myös kolme täysi-ikäistä lasta, jotka asuu pääsääntöisesti toisessa kodissaan, tai jo omillaan. Asumme 56m2 kolmiossa Tampereen Kalevassa. Koska mieheni ei pyri oikeastaan minimalismii, vaikkakin antaa minun toteuttaa sitä vapaasti kodissamme, niin jätän puhtaasti hänen tavaransa pois laskuista. 

*Postaus sisältää affiliatelinkkejä, eli saan myynneistä provikan. Pelkistä klikkauksista en saa mitään, joten klikkailkaa rauhassa ;)

2 kommenttia:

 1. Täytyisi itekin testailla näitä saippuoita, on kiinnostavia kyllä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flow kosmetiikan shampoopala on tullut meille kyllä jäädäkseen! Löysin ihanan, kuivaa päätä hellivän rasusavishamppoon, joka käy myös koko keholle muutoinkin.

   En edelleenkään ole ihan täysin varma raaskinko ostaa uutta Sopoa, kun tämä tiskisaippua loppuu, mutta oli tää kyllä kokeilemisen arvoista. Kädet ainakin tuntuu tykkäävän!

   Ihanaa, kun kommentoit! <3

   Poista