Lapsiperheen tavaratulva 55/365, untuva


Untuvan eettisyys
Postaus sisältää affiliatelinkkejä
Kartoitan lapsiperheemme tavaratulvaa vuoden ajan.

Ostin viime jouluna miehelle lahjaksi untuvatyynyn. Sittemmin tosin poikanen salakavalasti omi kyseisen tyynyn itselleen, joten ostin täksi jouluksi uuden. Esikoinekin ilmaisi jo hyvissä ajoin ennen joulua haluavansa samanlaisen, joten pääsen lahjojen suhteen super helpolla!  On sinänsä mahtavaa, että lapsetkin arvostavat hyödyllisiä lahjoja.

Untuvan eettisyys


Myönnän kuitenkin, että olin aijemmin vältellyt viimeiseen asti untuvaa, sillä se kuulosti kaikin puolin melko epäeettiseltä materiaalilta.

Syön kuitenkin lihaa, joten loppujen lopuksi tulin siihen tulokseen, ettei untuva ole sen epäeettisempää, kuin lihansyöntikään, kunhan untuva tuotetaan lihateollisuuden sivutuotteena. Musta on vain hyvä, että teuraaksi menevästä eläimestä pyritään käyttämään kaikki mahdollinen hyödyksi!

Tietenkin ymmärrän hyvin myös niitä, jotka eivät halua syödä, tai käyttää muutoinkaan mitään eläinperäisiä tuotteita. En kuitenkaan itse kuulu heihin.

Untuvaa elävältä kynityiltä linnuilta


On totta, että osa untuvasta kerätään maailmalla myös eläviltä linnuilta. Tälläistä raakaa untuvateollisuutta esiintyy Ruotsalaisen Kalla fakta-dogumentin mukaan ainakin Kiinassa, Puolassa ja Unkarissa. Dokkari on vuodelta 2009 ja silloin Unkarissa ja Kiinassa tuotetusta untuvasta  arveltiin olevan peräti 90%  peräisin elävältä kynityiltä linnuilta.

Untuvan repiminen eläviltä linnuilta on eu-maissa kielletty, mutta Animalian mukaan sitä ei kuitenkaa valvota riittävästi.

Untuvan repiminen tuottaa eläimille kipua ja se tehdään ilman puudutusta. Linnuille saattaa tulla repimisestä myös haavoja. Untuvaa saatetaan ottaa yhdeltä linnulta sen elinaikana viisikin kertaa ennen teurastusta. Se tuntuu kohtuuttomalta eläinrääkkäykseltä!

Yhden untuvatyynyn valmistamiseen tarvitaan ainakin kuusi kynittyä lintua.

Untuvaa lihateollisuuden sivutuotteena 


Kotimainen Joutsen kertoo kuitenkin käyttävänsä vain sertifikoitua euroopassa tuotettua untuvaa. Sertifikaatilla pyritään yleensä takaamaan, että tuotteissa käytetty untuva on tuotettu lihateollisuuden sivutuotteena. Pelkästään untuvan takia eläintä ei siis teurasteta. Tietenkin sertifikoitujen tuotteiden tuotanto-olosuhteita tarkkaillaan esimerkiksi pistokokein. Se mikä tilanne tuotannossa on pistokokeiden ulkopuolella, on kuitenkin pelkän sertifikoinin avulla mahdotonta taata. Joutsen pyrkii kuitenkin itse pitämään tiiviit suhteet lihajalostamoihin, joilta he ostavat untuvansa. He myös vierailevat tiloilla, joilla linnut kasvatetaan.

Joutsenen käyttämien höyhenten alkuperän voi jäljittää eränumeron perusteella.

Untuva tulee kuitenkin varmaankin  Joutsenelle ihan tavanomaisesti tuotetuilta linnuilta. Tietenkin voitaisiin mennä askelta pidemmällekin, jolloin untuva olisi peräisin vain luomutuotannosta, tai vaikka free range- tiloilta lihantuotannon sivutuotteena...

Joutsenelta tosin löytyy tuotannostaan jo nyt luksustuotteita, joissa on käytetty hylätyiltä haahkojen pesiltä keräiltyä untuvaa. Tosin niihin tuotteisiin tuskin kenelläkään tavallisella pulliaisella olisi varaa.

Joutsenen untuvatyynyt


Joutsenen untuvatyynyt valmistetaan Suomessa.  Suosin kulutustottumuksissa mielelläni euroopan sisällä tuotettuja tuotteita. Ajattelen myös, että mitä pohjoisempana euroopassa tuotteet valmistetaan, niin sen varmempaa on, että työlainsäädäntö turvaa osaltaan eettisen tuotannon.  Toisaalta onhan tässäkin ajatuksessa hieman naivi pohja. Aina on yrityksissäkin poikkeuksia, vaikka lainsäädäntö olisikin ajantasalla.

Joutsen on muuten saanut tuotteilleen allergia- ja astmaliiton tunnuksen. Untuvasta on poistettu Joutsenen omalla puhdistusmenetelmällä allergisoivat valkuaisetaineet, pöly, rasva ja hilse.

Vuodevaatteet luonnonmateriaaleista

Ajattelen, että on paljon terveellisempää suosia enenevissä määrin luonnonmateriaaleja myös sängyssä ja luopua pikku hiljaa tekokuiduista kokonaan. Vaikka olen jo vähentänyt mahdollisia hormoonin häiritsijöitä  kodistamme,  niin valitettavasti nukumme edelleen muovissa! Patjat, peitot ja tyynyt sisältää valtavia määriä mikromuoveja ja pahimmassa tapauksessa myös palonestoaineita! Yritän kuitenkin sinnikkäästi päästä niistä pikku hiljaa eroon...

On tietenkin totta, että miltein ainoa tapa vakuuttua materiaalien tuotanto-olosuhteista olisi tehdä tuotteet alusta loppuun itse. Koska se ei ole juuri nyt mahdollista, niin yritän selvittää hankkimieni tavaroiden tuotanto-olosuhteet mahdollisimman hyvin.

<3 Riina


Tavaratulva päivät 50-55

1. Flow shampoopala*
2. Flow sitruuna-suola saippua*
3. Joutsen untuvatyyny

Kaikki tavaratulva postaukset löydät tästä: KLIK!

Ps. Haluan näissä tavaratulvapostauksissa selvittää millainen meidän lapsiperheen tavaratulva todellisuudessa on. On myös mielenkiintoista pohtia, voisinko kuluttaa vieläkin ekologisemmin, eettisemmin ja tehdä valintoja, jotka tukisivat myös minimalistisia pyrkimyksiäni. Perheeseemme kuuluu 2 aikuista ja 3 lasta. Mahassa kasvaa myös uusi perheenjäsen, jonka laskettu aika on 16.3.2018. Mukana menossa myös kolme täysi-ikäistä lasta, jotka asuu pääsääntöisesti toisessa kodissaan, tai jo omillaan. Asumme 56m2 kolmiossa Tampereen Kalevassa. Koska mieheni ei pyri minimalismiin, niin jätän puhtaasti hänen tavaransa pois laskusta. PS!: Stockmannilla on just nyt Joutsenen untuvatyynyt ja täkit kanta-asiakastarjouksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti