Lapsiperheen tavaratulva 60/365, mikromuovit ja villafleece

villafleece
 Kartoitan lapsiperheemme tavaratulvaa vuoden ajan.


 Hyvin usein ulkovaatevalmistajat tykkäävät poissulkemis mainonnasta. " Tuote on fluorihiilivapaa", tai "Tuote on tutkitusti haitta-aineeton".  Janoan kuitenkin edelleen enemmän tietoa! Mitä vaatteet sitten oikeasti sisältää?

Ulkovaatteet ovat edelleen meille ympäristön kuormituksen ja kemikaalien kannalta sellainen kompastus kivi. Myönnän hukkuvani sinne jonnekin ulkovaatteiden materiaalisokkeloihin... Välillä on miltein mahdotonta muistaa, mikä materiaali olikaan se "vähemmän paha". Saatan ostohetkellä kaukaisesti muistella, että jossain puhuttiin esimerkiksi softshell tuotteiden ympäristövaikutuksista, mutta kun en ole ihan varma, niin alan epäilemään itseäni. 

 Ostin esikoiselle kesällä softshell-takin, jota mainostettiin mm. fluorihiili-vapaana. On jotenkin turhauttavaa, että vaikka yritän välttää turhia kemikaaleja, niin aina ilmaantuu taas uusia ongelmia eri materiaalien suhteen. Softshell-kankaasta irtoaa tutkimusten mukaan pesussa jopa enemmän mikromuoveja, kuin fleecestä! 

Pitääkö fleece ja shoftshell kankaat polttaa heti roviolla? 


On arvioita joiden mukaan fleecekankaasta irtoaisi yhdellä pesukerralla jopa 2000 mikromuovihiukkasta, mutta totuus on luultavasti sata kertaa karumpi. Fleecekankaan mikromuovihiukkasten irtoaminen tasoittuu kuitenkin 5-10 pesukerran aikana. Siinä mielessä käytetyn fleecetakin ostaminen on enemmän ekoteko, kuin uuden. 

Käyttöikänsä lopussa fleecekangas on helpompi kierrättää uusiokuiduksi, kuin jotkut sekoitekankaat. 100% polyester voidaan käyttää uusiotekstiileihin. 

Softshell-kankaan osalta tilanne on hieman synkempi. Mikromuoveja irtoaa softshell-vaatteista koko niiden elinkaaren ajan. Kuitenkin sen sijaan, että tuhoaisimme kaikki softshell-takkimme, niin onneksi jotain pientä on vielä tehtävissä: 

Voimme olla pesemättä mikromuovia päästäviä tuotteita kokonaan, tai ainakin pestä niitä mahdollisimman harvoin! Pahimmat kurat saa pois rätillä, joten ulkovaatteita ei tarvitse jumputtaa pesukoneessa kovinkaan usein. 

Markkinoille on myös tullut mikromuovin päästöjä estäviä pesupusseja. Jotkut valmistajat takaa, että pussi keräisi 99% irronneista mikromuovihiukkasista. Suomen ympäristökeskuksen laboratorion alustavat tutkimukset ovat kuitenkin varovaisempia. Tällaiset pesupussit kerää ehkä 30-40% irronneista mikromuoveista. On sekin tietenkin jotain!

Pesukoneen nukkasihti kannattaa muuten aina tyhjentää roskakoriin, eikä vessanpönttöön/viemäriin! Roskien mukana nukka päätyy polttoon energiajätteenä, eikä näin aiheuta haittaa vesistöille. 

On myös onni, että lapset kasvaa, joten seuraavaa takkia hankkiessa, voimme valita hieman taas fiksummin. 

Mitä fleecen tilalle?


Kaikki sellaiset materiaalit, jotka eivät maadu, aiheuttaa lopulta luonnolle omat ongelmansa. Fleece kannattaakin siis korvata luonnonkuiduilla.

 Markkinoilla on ainakin puuvillafleeceä ja villafleeceä. Puuvillan kasvatus vaatii valtavia määriä vettä ja kun taas toisaalta villaa tuottavia lampaita voidaan kasvattaa aika karuissakin olosuhteissa. Itse valitsisin siis villan ja jättäisin puuvillapellot vapaaksi vaikka ruuantuotantoon.

Ruskovilla tekee ihania ja laadukkaan oloisia villafleecepaitoja ja takkeja! Kävin ensin Tampereen Miraakkelissa katsomassa tuotteita, mutta koska lastenversiota ei siellä vielä ollut myynnissä, niin tilasin esikoiselle villafleecepaidan netistä. Harmillista oli kuitenkin se, ettei lapsille ollut villafleecetakkia alas asti ylettyvällä vetoketjulla. Paita on silti huippu ihana, lämmin ja esikoisenikin tykkäsi hurjasti! Toivon, että hintava villafleecepaita kestää lapselta seuraavalle ja ehkäisemme näin omaa mikromuovikuormaamme.

Kannattaa tietenkin suosia myös kotimaista suomenlampaanvillaa, sekä kirpputorien villa-aarteita!

Mikromuoveista: 


Mikromuovit saastuttaa meriä ja on haitaksi vedeneläville. Mikromuovien on havaittu tekevän kalanpoikasista heikompia. Ihmisille mikromuovit eivät ole tutkimusten mukaan osoittaneet vielä selkeää haittaa, mutta väkisinkin niitä meihinkin kertyy esimerkiksi ravinnon kautta.

Vedenpuhdistamoille kertyneestä mikromuoveista ehkä 1% pääsee vesistöihin. Mikromuovit jäävät kuitenkin vedenpuhdistamoiden lietteeseen ja lietettä käytetään viherrakennuskohteissa ja pelloilla. Mikromuovit pääsevät siis leviämään kuitenkin lietteen kautta ympäristöön valtavina määrinä. Mikromuoveja on lähes mahdotonta saada enää pois meristä ja vesistöistä, joten ainoa tapa on ehkäistä jo alun perin niiden kulkeutuminen sinne.

1. vaippoja 80kpl
2. Vessapaperia 8 rullaa
3. Puinen miekka poikaselle joululahjaksi (Isoisän puulelut) 
4. Paistinpannu mulle joululahjaksi mieheltä <3
5. Tehtäväkirja poikaselle
6. Ruskovillan harsoja vauvalle (4kpl) 
7.  Housut vauvalle (Hilla) 
8. Villafleece paita esikoiselle (Ruskovilla)

<3 Riina


Kaikki tavaratulva postaukset löydät tästä: KLIK!

Täältä löydät kaikki tavaratulvaprojektin aikana karrsitut tavarat: Klik


Ps. Haluan näissä tavaratulvapostauksissa selvittää millainen meidän lapsiperheen tavaratulva todellisuudessa on. On mielenkiintoista pohtia, voisinko kuluttaa vieläkin ekologisemmin, eettisemmin ja tehdä valintoja, jotka tukisivat myös minimalistisia pyrkimyksiäni. Perheeseemme kuuluu 2 aikuista ja 3 lasta. Mahassa kasvaa myös uusi perheenjäsen, jonka laskettu aika on 16.3.2018. Mukana menossa myös kolme täysi-ikäistä lasta, jotka asuu pääsääntöisesti toisessa kodissaan, tai jo omillaan. Asumme 56m2 kolmiossa Tampereen Kalevassa. Koska mieheni ei pyri minimalismiin, niin jätän puhtaasti hänen tavaransa pois laskusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti