Lapsiperheen tavaratulva 80/365

Mitä vauva tarvitsee? Tavaratulva

Kartoitan lapsiperheemme tavaratulvaa vuoden ajan

Olen hankkinut todella hiljalleen vauvalle vaatteita. Onneksi kovin isoa repertuaaria emme kokonaisuudessakaan tarvitse. Sisävaatteista puuttuu enää kahdet housut ja neljä bodya, sekä yksi puuvillahaalari. 

Vaikka suurimman osan vauvantarvikkeista ehdin laittaa kuopuksen jälkeen eteenpäin, niin onneksi kaapista löytyy kuitenkin mm. kantoliina ja turvakaukalo. 

Lisää tarvelistamme suuntaviivoista voi käydä kurkkaamassa "Mitä vastasyntynyt tarvitsee"- postauksestani. 

 Hankin Marlonilta housut ja bodyn. Marlon valmistaa super edullisia ekovaatteita vauvoille ja leikki-ikäisille. Puuvilla on peräisin Kreikkalaisilta luomupuuvillapelloilta. Kankaat kudotaan ja ommellaan Suomessa ja värjätään öko-tex hyväksytyillä väreillä Värisävy oy:ssa. 

-----

Olen itse loistava testaamaan vaatteiden kestävyyttä! Saan normaalisti vaatteet rikki viimeistään puolessa vuodessa... Esikoisessa on nähtävästi jotain samaa. Toisaalta silloin tulee lopulta valittua vaatteita, jotka oikeasti kestää. 

Haluaisin suosia esimerkiksi Vimmaa ja Papua, mutta kyseisten merkkien vaatteet ei vaan pysy meillä ehjänä... Hilla, Melli ja Aarrekid on kestänyt käytössämme sen sijaan paremmin. Itselläni on myös Nosh merkin kahdet tregginssit ja ne on kyllä olleet tosi kestäviä! 

Yksi iso miinus Nosh-merkin vaatteissa on kuitenkin se, että niissä on perinteinen 5% elastaania.

Olen koittanut viime aikoina vältellä puuvilla-elastaani vaatteiden ostamista, sillä pelkään elastaanin päästävän pesuissa ympäristöön mikromuoveja. En ole kuitenkaan ihan varma, onko elastaani niin suuri mikromuovipahis, kuin polyester...

Puuvilla-elastaani vaatteiden kierrätys uusiotekstiilikuiduksi on käsitykseni mukaan edelleen ongelmallista. Sekoitekankaiden kuitujen erottelu on vaikeaa. Siinä mielessä kannattaisi siis suosia vain 100% luonnonkuituisia vaatteita. Silloin kuitu on helpompi jatkojalostaa uusiomateriaaliksi, eikä mikromuovipäästöjä synny.

Esikoisella oli pieni housupula. Tytöllä on ollut kaapissaan pääosin leggareita, joten päätin hankkia välillä housut, jotka menee kuitenkin hyvin myös mekkojen kanssa. Halusin, että ne kestää hieman kauemmin, kuin pari kuukautta tytön hellässä käytössä, joten uhmasin elastaani boikottiani tämän  kerran. Hankin tytölle muskotin väriset Rock Star housut Nosh-merkiltä, sillä ne sattui olemaan ihan hyvässä tarjouksessakin.

Puuvillan tuotanto vaatii kuitenkin valtavasti resursseja, joten ajattelen, että on parempi valita vaatteita, joilla on edes teoreettinen mahdollisuus kestää lapselta toiselle. tai kolmannellekin. Tosin Hillan 100% luomupuuvillaiset college housut on kyllä kestäneet poikasen ja kuopuksen käytössä super hyvin! Aina siis ei luonnonkuitujen sekaan ole pakko mitään ylimääräistä sekoittaakaan...

Ekomerkki ei siis aina ole kestävyyden tae, mutta toisaalta onneksi Suomessakin tehdään tosi laadukkaitakin ekovaatteita!

Myönnän, että päätös hankkia sekoitekuidusta valmistettu vaate, pistää mut hieman selittelemään. Olisi tietysti mahtavaa, ettei ikinä joutuisi hankinnoissaan tekemään kompromisseja...

Tavaratulvapäivät 74-80

1. Vessapaperia 16 rullaa
2. Vaippoja 40kpl 
3. Housut esikoiselle (Nosh) 
4. Kuurausharja
5. Body vauvalle (Marlon)
6. Housut vauvalle ( Marlon) 


Kaikki tavaratulva postaukset löydät tästä: KLIK!

Täältä löydät kaikki tavaratulvaprojektin aikana karrsitut tavarat: Klik

Ps. Haluan näissä tavaratulvapostauksissa selvittää millainen meidän lapsiperheen tavaratulva todellisuudessa on. On mielenkiintoista pohtia, voisinko kuluttaa vieläkin ekologisemmin, eettisemmin ja tehdä valintoja, jotka tukisivat myös minimalistisia pyrkimyksiäni. Perheeseemme kuuluu 2 aikuista ja 3 lasta. Mahassa kasvaa myös uusi perheenjäsen, jonka laskettu aika on 16.3.2018. Mukana menossa myös kolme täysi-ikäistä lasta, jotka asuu pääsääntöisesti toisessa kodissaan, tai jo omillaan. Asumme 56m2 kolmiossa Tampereen Kalevassa. Koska mieheni ei pyri minimalismiin, niin jätän puhtaasti hänen tavaransa pois laskusta. 

4 kommenttia:

 1. Meillä kans sama juttu; puuvilla-elastaanilegginsit ei kestä ei niin mitkään. Olen itsekin harkinnut kokeilevani seuraavaksi Hillan housuja. Myös Myllymuksujen kotimaisiin lastenvaatteisiin olen tosi tyytyväinen, etenkin bambuisiin. Hankin tyttöselle bambuisen "unihaalarin" väliasuksi talvipuvun alle, kun kaikki merinovillaiset aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä. On ollut tosi hyvä ostos!
  Mukavaa alkanutta vuotta! Terv. Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi harmi, ettei puuvilla-elastaani kestä. Monet näilläkin huudeilla olevat ekomerkit käyttää sitä tuotteissan. Papukin esimerkiksi etsii juuri nyt sijoittajiakin yritykselleen, mutten ehkä juuri tän kestävyys asian takia viitti osallistua :/ Bambu on monen mielestä kyllä ihan huippu materiaali ja bambutekstiilikuitujakin voidaan kai valmistaa melko ekologisestikin. Osa bambu tekstiilikuiduista valmistetaan kuitenkin aika kemikaaleilla höystettynä, mutta tämä kai riippuu juurikin valmistajasta. Mahtavaa silti, että Myllymuksun unihaalari tuntuu laadukkaalta! Oon kuullut, että niiden vaatteet kestää melko hyvin. Myllymuksut käytti jossain vaiheessa kuitenkin tuotteissaan tosi paljon myös polyesteriä, joten en oo oikein perehtynyt niiden valikoimaan sen paremmin. Ihanaa vuotta sinullekin!

   Poista
 2. Meillä kotona on hyvinkin minimalistista, mutta vauvanvaatteet on jotenkin vaikea osuus! :D Ollaan saatu tosi paljon tutuilta vaatteita ja paljon on käyttämättömiäkin vaatteita.. Sitä haluaisi tulevaisuudessa lahjoittaa näitä vaatteita esikoisensa saaville kavereille, mutta onhan näitä ihan tolkuttomasti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Meillekin tarjotaan kaikenlaista, mutta jos ei ihan oikeasti tarvita, niin oon opetellu sanomaan ei. Kaikki vauvajutut oon aina ehtiny lasten välissä laittamaan kiertoon, kun kuvittelen, ettei meille tule enempää. Meillä, kun mies ei pyri minimalismiin, niin kotona ei ehkä näytä kauhean minimalistiselta. Koska kuitenkin itse vähennän tavarakuormaani tasaisesti, niin mahdutaan mini kotiimme tosi hyvin <3 Tosin mieskin hankkii itselleen tavaraa melko harvoin, mutta jemmaileekin niitä sitten uskollisemmin, kun mää. :) Kiva kun kävit lukemassa!

   Poista