Näin lapsi pärjää yhdellä takilla/haalarilla koko vuoden!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: BABY SHOP 

Kuorihaalari talvella


Lasten ulkovaatteet on kehittyneet vuosien varrella huippulaatuisiksi. *Ne kestää tuiskua, vettä ja loskaa, mutta hengittää silti. Moni ulkovaateyritys on onneksi luopunut jo perfluoratuista yhdisteitä, jotka tutkimusten mukaan saattaa aiheuttaa maksasairauksia, oppimis-, ja käytöshäiriöitä, haitata hormonitoimintaa, sekä heikentää vastustuskykyä.  

On totta, että ulkovaatteissa käytetään usein polyesteriä, tai softshell materiaaleja, jotka saattavat päästää pestessä ympäristöön valtavasti mikromuoveja. Jos kuitenkin haluan hankkia lapsille säänkestäviä varusteita, niin vaihtoehdot ovat vähissä. Ulkovaatteita kannattaa pestä tällöin mahdollisimman harvoin ja vähentää näin mikromuovitaakkaa.

Tuntuu kuitenkin jotenkin tuhlaukselta, että esimerkiksi syksyllä ostettu kuoritakki laitettaisiin talveksi kaappiin, vaikka se talven kynnyksellä vielä mahtuisi päälle. Lapset kasvaa, joten keväällä tuo takki saattaa olla jo liian pieni. Käyttöiäksi jää pahimmassa tapauksessa vain muutama hassu kuukausi...

Parhaassa tapauksessa lapselle tarvitsee kuitenkin hankkia vain yksi takki, tai haalari vuodessa!

Yksi haalari lapsella

Voit hankkia esimerkiksi vettä ja tuulta pitävän kuoritakin*, tai haalarin.* Alle voi pukea villaa, silkkiä ja puuvillaa, jotka sitten menee tarpeen mukaan myös sisävaatteina. Ajattelen, että satsaamalla talven kynnyksellä keinokuituisen talvitakin sijaan mielummin luonnonkuituihin, vähennämme puolella myös mikromuovipäästöjä. Luonnonkuituinen vaate oikein hoidettuna kestää helposti lapselta toiselle.

Parhaassa tapauksessa villavaate on lisäksi tuotettu alusta loppuun lähellä, esimerkiksi Suomenlampaan villasta luomulammastilalla. Lammastila saattaa kesäisin valjastaa lampaat hoitamaan perinnemaisemaa, joten ajattelen, että niiden ekologinen hyöty ympäristölle voittaa näin ollen teollisesti tuotetun polyesterin monin kertaisesti. Vaikka teollisen suljetun keinokuitujentuotannon sanotaankin olevan tuotantovaiheessa ympäristöä vähemmän kuluttavaa, niin tekokuitujen aiheuttamat pitkävaikutteisemmat haitat on usein selkeästi luonnonkuituja pahemmat.

Vielä syksystä - tammikuun alkuun pakkasta oli täällä Tampereella päivisin alle viisi. Näin ollen olemme pärjänneet sisävaatteiden lisäksi vain yhdellä villakerroksella. Tarpeen mukaan villaa voi kuitenkin lisätä sen verran, kuin tuntuu. Kuoritakki pitää viiman ja villa lämmittää! Silloin, kun pakkasta alkaa olla lähemmäs 10, tai yli, niin yksi lämmittävä kerrasto kannattaa pukea sisävaatteiden alle suoraan iholle ja toinen sisävaatteiden päälle.

Laadukkaat villavaatteet voi myös hankkia käytettynä. Yhden uuden villahaalarin hinnalla saat helposti kolme käytettyä ja niillä kyllä pärjää pahimmillakin pakkasilla! Halutessasi välikerroksiksi voi käyttää villan lisäksi vaikka puuvillaa, silkkiä ja silkkivillaa.

Laamapaita on myös hyvä ostos. Laamapaitojen kangas on kudottu siten, että kuitujen väliin jää ilmaa. Näin saadaan melko ohuestakin puuvillasta super lämmittävä!

Lämpöistä talvea:
<3 Riina

Näin ostat vain yhdet kuorivaatteet lapselle koko vuonna: 


* Hanki laadukas kuorihaalari/takki*  (jätä hieman kasvunvaraa)
* Etsi alle muutama reiluhko villahaalari/takki vaikka käytettynä
* Lisää ja poista sään mukaan lämmittäviä kerroksia tarpeen mukaan.
* Kiinnitä huomiota myös lämpimiin tumppuihin, myssyyn ja kauluriin/huiviin, sekä kenkiin
* Voit käyttää kuorihaalarin alla villan lisäksi myös mm. silkkiä ja puuvillaa.
* Kannattaa kurkata myös Ruskovillan villafleece takit! <3Myös nämä blogipostaukset saattavat kiinnostaa sinua:

1-vuotiaan minimalistinen vaatekaappi
Mitä vastasyntynyt tarvitsee? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti