Ekologiset pellavalakanat ja pari minimalistin vinkkiä shoppailuun

Finkonia pellavalakanat

Minimalistin vinkit shoppailuun 


Jos haluat ostaa jotain,  kirjaa tarpeesi ylös. Odota sitten 30-päivää ja jos vieläkin hankinta tuntuu tarpeelliselta, niin osta se vasta sitten.

Lapsiperheessä samoja hankintoja tulee joka vuosi, mutta olen silti huono ennakoimaan. Kun aurigon ensimmäiset kuumat säteet saa riisumaan hanskat kädestä, niin silloin pitäisi olla jo kaikki kevät vermeet valmiina. Minä hankin ne usein paniikissa viime tipassa ja silloin tulee tehtyä pieniä virheitäkin. Ostettu pipo onkin liian pieni, tai kengät Kiinassa halpatyövoimalla tuotetut. Myöhemmin sitten hiukan harmittaa... Olisi pitänyt ennakoida ja punnita vaihtoehtoja!

Jahkailemaankaan ei kanata silti liiaksi jäädä. Siinäkin sitten kiireessä vesilätäkössä seistessä tulee valittua lopulta ne riistokumisaappaat, vaikka olisi hiukan ehtinytkin tutkiakin tarjontaa. Ne on taas ne ensimmäiset mitkä osuu kaupassa käteen... 

Sen sijaan,  kun 30-päivän odottelun jälkeen on todennut jonkin asian olevan oikeasti tarpeellinen, niin on hyvä asettaa itselleen jokin aikaraja parhaan mahdollisen vaihtoehdon löytämiselle. Mieti mitkä laatukriteerit tuotteen tulisi täyttää, millaisista materiaaleista se olisi valmistettu ja millaisissa tuotanto-olosuhteissa tuotettu? Paljonko haluat käyttää tuotteeseen rahaa? Päätä, että käytät tarpeeksi hyvän tuotteen löytämiselle vaikka kaksi päivää ja pitäydy siinä. Se kyllä riittää. Ekologisuudesta ja eettisyyden tavottelusta  ei kannata tehdä liian hankalaa. Tarpeeksi hyvä riittää! Sinä riität!

Katso saako kriteerisi mukaisia tuotteita käytettynä, sillä se on oikeasti se kaikkein ekologisin vaihtoehto. En silti suosittele, että sitä riistotyövoimalla ja kemikaaleilla kyllästettyä tuotetta kannattaa kirppariltakaan valita, mutta jos löydät sattumalta vaikka Mellin mekon 6 eskudolla ja se on hankintalistallasi, niin osta ihmeessä kiljuen! Nykyään on myös loistavia nettikirppareita, kuten Emmy, josta on helppo etsiä omien hankintakriteeriensä mukaisia tuotteita. 

Ekologinen vastuu vaatii meiltä hieman aikaa ja viitseliäisyyttä. Ekologiset pellavalakanat 


Vuodevaatteet on kuitenkin musta ihan perusteltua ostaa uutena. Lähdin siis etsimään mahdollisimman myrkyttöntä, lähellä tuotettua ja kukkaroystävällistä vaihtoehtoa.

Finkonian pellavaisista vuodetekstiileitä olin jo katsellutkin pidempään. Finkonian käyttämät pellavat  on tuotettu euroopassa öko-tex standardin mukaisesti ja ommeltu Raumalla. 

Materiaalinakin pellava on ihan huippu! Rakastan sitä, että pellavalakanat näyttää niin ihanan rouheilta, eikä todellakaan vaadi silittämistä! Pellava kestää aikaa ja paranee käytössä. 

Valitsin värjäämättömät pellavalakanat, joita ei oltu kivipesty. Näin vältyn turhilta värjäyskemikaaleilta ja säästän luontoa.


Tekstiilien kivipesun haitat  


Kivipesu vie paljon vettä ja siinä käytettäviä hohkakiviä on ehkä jouduttu kuljettamaan pitkiäkin matkoja louhoksilta tehtaille. Hohkakivistä irtoaa pölyä, joka jää laitteisiin ja tekstiileihin, lisäksi pöly saattaa aiheuttaa terveyshaittoja työntekijöille. Kivipöly jätevedessä ja käytettyjen kivien hävittäminen voi aiheuttaan taas ympäristöhaittoja.

Pellava on ekologinen valinta


Pellava vaatii kasvaakseen varsin vähän vettä ja pärjää köyhemmässäkin maaperässä. Se ei tarvitse myöskään keinokastelua. Pellavan kuitujen irrottaminen on silti puuvillaa työläämpää ja hitaampaa, mutta se kuitenkin voittaa mennen tullen kasvatusolosuhteiden ekologisuudessa. 

Tämän "pohjolan puuvillan" tuotanto tulisi mielestäni elvyttää uudestaan myös Suomessa. Suurin osa pellavista tuotetaan tällä hetkellä balttian maissa ja Suomen kuitupellavan tuotanto on näivettynyt olemattomiin. Myös hamppu, nokkonen ja lampaanvilla on kuitujen tuotannossa ne loistavat pohjoisen ilmanalan tekstiilikuidut.

Joten pellavaa vaan petiin! 


<3 Riina 


2 kommenttia:

 1. Tuo on fiksu ohje, että ei jää ikuisuudeksi selvittelemään tuotteiden eroja, itselle joskus nimittäin on käynyt niin että vertailen ja pohdin ja jossain vaiheessa sitä on sitten kynnys kiskaista lähimmästä marketista ihan mitä vaan mukaan, kun tuntuu että jokaisessa ekovaihtoehdossakin on joku osa-alue jotenkin vinksallaan.
  Niin ja vähän myöhästyneet vauvaonnittelut!!Ihana vauva!! Olin pitkällä some/nettipaastolla ja en täälläkän käynyt (tosin sen verran utelias olin, että huijasin paastossa sen verran että laitoin miehen kurkistamaan täältä blogista muutamaan otteeseen joko teille oli vauva syntynyt).
  -Kata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Jahkaileminen on mun todellinen ekosynti ja tosiaan lapsiperheessä on pakko tehdä lopulta joku päätös, tai oltais kesäkuussa vielä talvikengissä. On pakko tehdä pieniä ohjenuoria, että pysyn ruodussa.

   Nettipaasto kuulostaa kans kyllä hyvältä! Monet sanovatkin, että somepaasto on usein todellinen luovuusloma. Hauskaa, että pistit miehesi kurkkimaan blogiini! :)

   Kiitos hurjasti onnitteluista! <3

   Poista