Inhottava tiehyttukos

tiehyttukos


On jotenkin surkuhupaisaa, että jokaista lasta imettäessäni tiehyttukos on ilmaantunut näin keväällä. Ei sitä näköjään opi neljännenkään lapsen kohdalla, että kevätilmat on petollisia ja öisinkin pitäisi jaksaa imettää kummastakin rinnasta. Saatan olla stressannutkin jostain alitajuisesti liikaa. Stressi kuulemma heikentää oksitosiinin erittymistä elimistössä, eikä maitokaan silloin heru niin helposti.

Mietin sitäkin, kehittyikö tiehyttukos tällä kertaa , kun käytin taas neuvolakäynnillä rintaliivejä... Rintani on niin pienet, ettei niitä pahemmin tarvitse tukea. Olenkin ilman liivejä aina, kun vaan kehtaan. Joskus näin imetysaikana paita saattaa kastua maidosta, mutta mitäpä tuosta... Lääkäriin ja juhliin rintaliivien pukeminen tuntuu silti edelleen jotenkin tarpeelliselta. Varsinkin kaarituelliset rintaliivit saattaa kuitenkin painaa ja tukkia tiehyitä.

Kylmä ei muuten sinänsä aiheuta tiehyttukosta, mutta voi heikentää maidon herumista. Silloin kun rinta ei tyhjene kunnolla, voi kehittyä tiehyttukos.

 Ja silloin rintaa alkaa juilimaan...

Tunnen kipua rinnan toisella sivulla ja tunnusteltaessa saatan tuntea muhkuran. Silloin pitäisi jo heti hidastaa. Pitää vaikka pesimispäivä ja imettää vauvaa niin paljon, kuin mahdollista. Yleensä en kuitenkaan malta ennen, kuin on jo ihan pakko. Silloin alkaa jo lämpö nousta kohisten ja tulee kipeä olo. Tajuan vihdoin, että on pakko pysähtyä. Vedän peiton korviin, otan vauvan viereen ja ilmoitan miehelle olevani pois pelistä.

Imetän aina, kun vauva vähänkin jaksaa imeä ja otan tulehduskipulääkettä. Olen onnekas, että mulla ne on tähän asti riittäneet. Jos kotikonstein olo ei alkaisi helpottamaan, niin pitäisi hakea antibiootit.

Lämpö auttaa maidon herumisessa ja siksi turvaudun oireet huomattuani usein myös lämpimään suihkuun. Lämpimässä suihkussa on helpompi yrittää tyhjentää rintaa käsin lypsämällä.

Tiehyttukos on melko yleinen imettäjän vaiva, jolloin kannattaa pysähtyä, levätä ja imettää. Jos ei hidasta, niin lopulta se kuitenkin pakottaa sängynpohjalle. Viesti on kuitenkin selkeä: Kuuntele kehoasi!

<3 Riina

Kolme vinkkiä tiehyttukokseen:


1. Imetys


Imetä niin paljon, kuin mahdollista. Vauva kannattaa asettaa rinnalle siten, että leuka on tukoksen puolella. Vauva pystyy tällöin imemään tehokkaammin ja tukos saattaa aueta. Joskus se vaatii hieman kummallisiakin imetysasentoja, mutta se on sen väärtti. 


2.  Lämmin suihku


Lämpimässä suihkussa on helpompi yrittää avata tukosta käsin lypsämällä. Lämpö auttaa maidon herumisessa,

3. Tulehduskipulääke 


Kuume saattaa nousta korkeaksikin, joten kuumelääke on ihan hyvä juttu. Silloin jaksaa taas imettää vauvaakin paremmin. Tulehduskipulääke laskee myös turvotusta ja helpottaa kipua. Mielummin kokeilen ensin kotikonstein, mutta jos olo ja kuume ei ala seuraavana päivänä helpottaa, niin on varmaankin hyvä käydä lääkärissä. Sillon saattaa tarvita antibiootit...


https://www.vamykouluttajat.fi/@Bin/175753/Koivisto_Rintatulehdus_171017.pdf
https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/tiehyttukos-ja-rintatulehdus/
https://thl.fi/fi/web/lastenneuvolakasikirja/tietopaketit/imetys/imetysongelmat/tiehyttykos-ja-rintatulehdus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti