Lapsiperheen minikodin keittiö


Minikotimme keittiö kätkee syövereihinsä ylläreitä. 

Minimalisti päissäni vähensin joskus keittiötarvikkeidemme määrää ja näin sain siirrettyä pyyheet, lakanat, ompelukoneen ja omat vaatteeni keittiön vetolaatikoihin ja kaappeihin.

 Makuuhuoneiden kaappeihin sain taas lisää tilaa lasten leluille, kirjoille, talvitakeille ja (järkevän jemmailija) miehen kamoille. <3 

56m2 kolmiossa neljän lapsen ja kahden aikuisen yhteiselo vaatii välillä luovaa huulluutta. En halua silti lisää säilytyskalusteita, sillä arvostan avointa lattiapinta-alaa liikaa. Pyyhkeitä meillä on sen verran, että ne mahtuu kolmeen vetolaatikkoon. Lakanat on kattilakaapissa ja keittiötarvikkeet keittiön yläkaapeissa ja sinne on myös sujautettu ompelukone. 

Kaikkea pitää olla riittävästi, mutta jos jotain on liikaa, niin sen pienessä kodissa huomaa hyvin nopeasti. Meidän lapsiperheessä miltein joka kuukausi jotain lähtee kiertoon. En halua tukkia kaappeja liian täyteen. 

KonMari kirjasta opeteltu pystyviikkaus säästää tilaa ja tavarat löytyvät helpommin. Näen laatikon avatessani heti kaiken, mitä se sisältää.  Pahvilaatikot auttavat hieman jakamaan tilaa. Niitä ei kannata tietenkään ostaa kaupasta, vaan käyttää niitä, mitä on kulloinkin saatavilla. Omat vaateeni takkeja ja kenkiä lukuunottamatta mahtuu tähän yhteen vetolaatikkoon. Vaatteita on juuri sopivasti. Uusia ostan korvaamaan vanhoja. Vaatteiden määrä ei silti tästä lisäänny.

Ajattelen, että joksainen omistamani tavara sisältää vastuun. Olen kuluttajana vastuussa tavaran huoltamisesta, mutta myös uutta ostaessani siitä, että tavara olisi tuotettu eettisesti ja ekologisesti. Yhteiskunnallinen muutos on hidasta. En voi vain odottaa, että tulisi laki, ettei halpatyövoimalla saa enää tuottaa vaatteita, tai ettei ympäristölle vaarallisia kemikaaleja saisi enää käyttää. On pakko pysähtyä ja miettiä, mikä jälki omistamastani tavarasta maailmaan jää.

<3 Riina


11 kommenttia:

 1. Pystyviikkaus on kyllä ittelle nyt ihan uus juttu, näyttää kätevältä tavalta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän, että onhan se vähän hupsua nauttia siitä, että vaatteet on kiinni olevvassa laatikossa ojennuksessa. Pystyviikkaamalla kaiken kumminkin löytää helpommin, joten helpottaa se arkeakin. :)

   Poista
 2. Vau, ihailtavaa kuinka vähällä pärjäätte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten ollaan vaan niin laiskoja, että haalitaan tavaraa vain tän verran, ku näistä jaksetaan huolehtia. :D

   Poista
 3. Hei, blogiasi on kiva lukea :) itsekin haaveilen että tavaramäärästä pääsisi eroon ja huolehdittava neliöitä olisi vähemmän. Huomaan että jos jotain saa laitettua kiertoon, niin olo kevenee kummasti. Ja niitä ei kyllä kannata hommata lisää. Tavarat ja niistä huolehtiminen vie pakon turhaa energiaa, todella! Tuo pystyviikkaus toimii mainiosti nimenomaan vetolaatikoissa, tavallisissa kaapeissa huonosti.Tavallisten hyllyjen ongelma on juurikin se, ettei hyllyn perälle näe, ja niitä joutuu penkomaan...mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että eksyit lukemaan!

   Minikoti kyllä tosiaan pakottaakin pitämään tavaramäärän kohtuudessa. Myönnän, että sain tavaran vähentämisestä jossain vaiheessa ehkä hiukan samanlaiset hyvänolon tunteet, kuin jonkun uuden asian ostamisesta. Jäljelle jäävät tavarat on kuitenkin tarpeellisia, tai merkityksellisiä ja tällöin niitä huoltaakin paremmin.

   Hyllyille koitan saada tavarat joko yhteen riviin, tai sitten taitteilen vaikka paperikasista "laatikon", johon tavarat saa fiksummin. Tällöin tosin koko laatikko pitää vetää kaapista pois, kun sieltä jotain tarvitaan. Ilana Aalto on kirjottanut kuitenkin tähän hylly ongelmaan hyviä vinkkejä blogiinsa https://paikkakaikelle.fi/2017/06/29/ammattijarjestaja-vinkkaa-kahdeksan-tapaa-ottaa-60-senttia-syva-kaappi-tehokayttoon/

   Poista
  2. Ilana Aallon saitti talletettu kirjanmerkkeihin, kiitos vinkistä! :)

   Poista
 4. Hei, kiitos loistoideasta! Tulen säilyttämään ompelukoneen jatkossa keittiössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne keittiön yläkaappiin se sujahti kyllä tosi kivasti. :)

   Poista
 5. Hei minua kiinnostaisi kovasti tietää vähän enemmän omasta vaatearsenaalistasi. Mitä vaatteita sulla on ja noin vähän, jotta pärjäät kuitenkin erilaisissa säissä ja tilaisuuksissa?

  -Maiju

  VastaaPoista
 6. Pienessä kodissa vaaditaan kyllä välillä luovuutta. Erityisesti erilaiset säilytysratkaisut ovat suuressa roolissa. Meilläkin esimerkiksi keittiötarvikkeet ovat sellaisia, joille olen valinnut tarkat paikat, muuten keittiö olisi aina ihan kaaos.

  VastaaPoista