Kiitollisuuspäiväkirja luo taikaa elämääni

Kiitollisuuspäiväkirja

Pidättekö kiitollisuuspäiväkirjaa?

Pelkkä säännöllinen kiitollisuutta tuottavien asioiden ajattelu, saattaa nostaa onnellisuuden tunnetta jopa 25%. Huikeaa!

 Onnellisuus onkin jännä juttu. Saatamme ajatella, että voisimme olla onnellisempia sitten, kunhan saisimme jotain lisää. Voittaisimme vaikka lotossa... Tutkimuksen mukaan alaraajahalvaantunut ja lottovoittaja ovat kuitenkin vuoden päästä tapahtuneesta täsmälleen yhtä onnellisia . Jäätävää!

Monet sekoittavat myös onnellisuuden ja mielihyvän. Mielihyvää tuottavaan asiaan saattaa kuitenkin kyllästyä. Se  kuluu loppuun jo kokemisen aikana. Haluamme aina vaan jotain enemmän, jotain, josta vielä saisi edes hitusen mielihyvää irti. Se jano ei sammu koskaan. Maali liikkuu sitä mukaan kauemmaksi, kun juoksemme sitä kiinni.

Et siis välttämättä tarvitse mitään lisää ollaksesi onnellisempi. Ehkä onnellisuus onkin vain huomion kiinnittämistä niihin asioihin, jotka ovat juuri nyt merkityksellisempiä, kuin toiset. Niihin, joista voit olla kiitollinen.

Toisaalta taas uskon vahvasti vetovoimanlakiin. Jos keskitymme kiitollisuuteen, niin vedämme magneetin lailla myös lisää kiitollisuutta tuottavia asioita elämäämme, tai ainakin alamme huomaamaan niitä ympäristössämme enemmän.

Kiitollisuuspäiväkirja onkin tehokas väline muuttamaan ajatustottumuksia. Emme voi aina vaikuttaa olosuhteisiin, mutta voimme tarkentaa huomiomme yllättäviin kohteisiin. Löytää pimeästä valonkajoa.

Kiitollisuuspäiväkirjaa pitävillä on tutkimuksissa havaittu mm: 


 • Unen määrän ja laadun paranevan
 • Positiivisuuden lisääntyvän
 • Liikunnallisen aktiivisuuden lisääntyvän
 • Depressio oireiden ja ahdistuksen vähenevän
 • Työpaikalla sairauspoissaolojen vähenevän
 • Stressin vähenevän
 • Tyytymättömyys omaa kehoa kohtaan väheni
 • Itsetunnon parani
 • Fyysiset oireet väheni
 • Kiitollisuuden aiheiden muistelu vaikutti positiivisesti sydänkäyrään
 • Sosiaalisien suhteiden parantuvan
 • Korkean verenpaineen alenevan
 • Se saattaa jopa pidentää elinikää

Kiitollisuuden taika 


Olen kuullut tarinoita, joissa kiitollisuuspäiväkirjan pitämisestä on alkanut ihmeellinen taianomainen matka. Kiitoksen aiheita on tullut elämään aina vain enemmän. 

Toisaalta olen kuullut myös niitä, jossa kiitollisuuspäiväkirja ei toimi. Siitä on tullut ehkä iltaisin kirjoitettu mekaaninen lista. On ollut ihan se ja sama kirjoittaako kauppalappua, vai kiitollisuuspäiväkirjaa...

Ero on uskoakseni siinä, mitä tuntee kiitollisuuslistaa tehdessään. Emme voi muuttaa olosuhteita, mutta voimme muuttaa sen, mitä tunnemme. Mieleemme mahtuu vain yksi tunne kerrallaan. Tunteiden muuttuessa alamme tehdä päätöksiä kiitollisuudesta käsin ja tällöin kuljemme ehkä hieman eri reittiä, kuin jostain toisesta tunteesta käsin. 

Olen itse opetellut ajattelemaan, että "kaikki aina järjestyy". Se ajattelutavan muuton on auttanut mua elämäni varrella suunnattomasti. Mikään este, tai kriisi ei ole ylitsepääsemätön. Sekasorto on vain väliaikaista. Tilalle on tullut rauha. Ei ole mitään hätää! Se on tuonut luottamuksen elämään. 

Syvennä kiitollisuuden tunnettasi!


Kiitollisuuspäiväkirjaa saat hieman lisää tehoa, kun kirjoitat yksinkertaisen listan sijaan jokaisesta kiitollisuutta tuottavasta asiasta hieman syvemmin. Kirjoita vaikka siitä, miltä tuntui, kun jokin kiitollisuutta tuottava asia tapahtui sinulle. Miltä se tuoksui, maistui ja kuulosti? Miten kehosi reagoi siihen? Miksi se tuottaa sinulle kiitollisuutta? 

Nauti matkasta! 

<3 Riina 

2 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoinen idea. Itse en ole pitänyt minkäänlaista päiväkirjaa vuosiin, juurikin siksi, että kirjoittelusta tuli liian rutiinia diipadaapaa. Tämän tyyppinen kirjoittelu voisikin toimia ja ehkä konkreettisemmin sanoittaa itselle sitä, miten asiat lopulta ovatkin ihan hyvin (joistakin vastoinkäymisistä huolimatta) <3 - Tuikku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Loistava työkalu itsensä työstämiseen. <3 Sekin on jännä juttu, että kaikki huolet, murheet ja pelot on joko menneitä, tai tulossa. Kun ihminen keskittyy tähän hetkeen, niin siinä ei olekaan sitä pelkoa. Tämä hetki on irrallaan huolista.

   Poista