Villinä kotimaiseen villaan!


Olen hurjan onnellinen, että niin monet ovat kirjoittaneet tänäkin vuonna eettisestä ja ekologisesta villantuotannosta blogeissaan!

Lammastuotanto on pääpiirteittäin Suomessa varsin kestävää. Silti tuntemalla tuottajan, tai valitsemalla luomulammastilojen tuotteita voimme olla varmempia siitä, että eläimet saavat elää lajityypillistä elämää.

 Luomulainsäädäntö takaa, että lampailla on riittävästi tilaa, niiden laidunkausi on pidempi, kuin tavanomaisesti tuotetuilla lampailla. Karitsat saavat lähtökohtaisesti emänsä maitoa. Lampolassa lampaat saavat tarpeeksi myös luonnonvaloa. Luomulampaiden haitalliset ilmastovaikutukset on WWF:n mukaan alemmat, sillä rehuissa ei käytetä torjunta-aineita, jotka kuormita ympäristöä. Luomutuotanto ehkäisee osaltaan myös maaperän köyhtymistä.

Luomukuitujen tuotantoa ei Suomessa ole lainkaan, sillä mikään taho ei vielä valvo sitä. Sen takia kannattaa suosia tiloja, jotka ovat jo lihan suhteen luomuvalvonnassa.

Lankojen kehruuttaminen langaksi, on pienelle lammastilalle valtava riski taloudellisesti. Lankojen peseminen ja puhdistus vie todella paljon aikaa. Kehräämön villojen ostohinnat ei juuri nyt päätä huimaa (n. 0,2e-2,5e/kg)  ja aina kehräämö ei välttämättä pysty ostamaan kaikkia tarjottuja villoja tuottajilta. Lampuri voi kehruuttaa langat myös suoramyyntiin, mutta villojen kehrääminen saattaa toisinaan jonojen takia viedä pahimmassa tapauksessa puoli vuotta. Aika harvalla lampurilla on varaa sitoa pääomaa niin pitkäksi aikaa.

Siksi meidän pitäisi ehdottomasti herätä tukemaan myös kotimaista villantuotantoa. Ehkä kumppanuusmaatalouden malli sopisi villantuotantoonkin. Siinä kuluttajat voivat ostaa omia tuotanto-osuuksiaan etukäteen, jolloin tuottajan riskit pienenee. Näin ehkäistään arvokkaan villan tuhlaus, sillä liian suuri osa siitä jää nyt hyödyntämättä kokonaan.

Meillä on upeat alkuperäis maatiaisrodut, joita onneksi on vaalittu viime vuosina yhä intensiivisemmin. Suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas on Suomalaisten aarre! Maatiaisrotujen uhanalaisuuden takia olisi jopa suotavampaa, että meillä olisi isojen lammastilojen sijaan paljon pieniä tiloja. Tällöin kanta saataisiin pidettyä elinvoimaisena ja turvassa.

Marraskuu pakottaa kaivamaan puikot esiin. Tuntuu super hyvältä tietää tarkalleen, mistä lankani tulee!

- Riinahttps://yle.fi/uutiset/3-8765143
https://www.maatiainen.fi/index.html
https://luomu.fi/elaimet/lampaat/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti