Lapsiperheen tavaratulva 3/52

reima vastuullisuus ja eettisyys

Reima on avoin, mutta vastuullisuudessa on vielä parannettavaa 


Hankin esikoiselle Reiman alesta pakkastakin. Se on niin reilua kokoa, että mahtuu varmasti ensi talvenakin. Tiedän kuitenkin, ettei se ole mikään kovin ekologinen valinta. Onneksi Reima on siirtynyt kuitenkin jo fluorihiilivapaisiin pinnotteisiin, eikä siis näin ollen käytä enää perfluorattuja yhdisteitä, joilla voi olla haitallisia vaikutuksia mm.  immuunivasteeseen, tulehdusalttiuteen ja maksan toimintaan,

Luin Finnwatchin äitispakkaus-raportin. Raportista kävi ilmi, että Reiman äitiyspakkauksen haalari oli tehty tehtaalla, jossa on ongelmia työpäivien pituuden suhteen. Reima ei myöskään tiedä käyttämänsä puuvillan alkuperää. On siis mahdollista, että puuvilla olisi tuotettu riistotyövoimalla.

Pidän kuitenkin siitä, että Reima on ollut melko avoin tuotannostaan. Se ei yritä piilotella luurankoja kaappiin, vaan kertoo myös ongelmista avoimesti. On myös tosi hyvä asia, että Reima on jäsen BSCI auditointi järjestelmässä, joka pyrkii tarkkailemaan tehtaiden vastuullisuutta. Se ei suoraan silti tarkoita sitä, että Reiman käyttämät tehtaat olisi vastuullisia, mutta Reima saa tiedon ongelmista BSCI raportoinnin kautta.

Lähetin Reimalle Finnwatchin raportin jälkeen viestiä, että mitä se meinaa tehdä jatkossa mm. käyttämänsä tehtaan työpäivien pituuteen liittyvien ongelmien kanssa. Kiinnostaa myös hurjasti, pystyykö Reima tulevaisuudessa parantamaan käyttämiensä materiaalien vastuullisuutta ja jäljitettävyyttä....

Edit: Sain Reiman Riikalta nopeasti vastauksen kysymyksiini! Reima tosiaan valvoo ompelevaa teollisuutta tiiviisti auditiointien kautta ja tehtailla käy myös omat laadunvalvojat vähintään neljästi vuodessa. Tehtailla ei ole ollut Riikan mukaan mitään suuria ongelmia, mutta esimerkiksi työpäivien pituuteen puututaan aina toimittajien kanssa yksi kerrallaa.  Toimintaa pyritään kehittämään tehtailla tiiviisti yhteistyössä.

Riikka kertoi, että Reimalla on aloitettu materiaaliketjun valvonnan kehitystyö! Reima pyrkii luomaan materiaalien ja kankaiden alkuperän jatkuvan auditiointisysteemin. Vielä tänävuonna kehitystyö tuskin saadaan vielä kokonaan valmiiksi, mutta Reima pyrkii ottamaan tuotteissaan GOTS-sefrtifikoinnin käyttöön niin laajasti, kuin suinkin mahdollista. Reiman käyttämä untuva on jo nyt RDS-sertifikoitua, joka pyrkii takaamaan ankkojen ja hanhien inhimillisen kohtelun .

RDS -sertifikoituja höyheniä ei revitä eläviltä linnuilta, eikä untuva ole peräisin pakkosyötetyiltä linnuilta. Lintuja tulee olla kohdeltu hyvin munasta teurastamolle asti.

GOTS-sertifikaatti myönnetään luonnonmukaisesti tuotetulle kuidulle. Sertifikaatissa otetaan huomioon myös vastuullisuus kysymykset ja tuotannon täytyy kattaa ILO:n vähimmäisvaatimukset. (mm järjestäytymisen vapaus, työturvallisuus ja lapsityövoiman kielto) Sertifikaatti ei salli raskametallien, formaldehydien, tai kloorin käyttöä.

Oli hyvä kuulla, että Reima pyrkii kehittämään jatkossakin vastuullisuuttaan!

Otan mielelläni vastaan vinkkejä eettisten, myrkyttömien  ja ekologisten ulkovaatteiden suhteen!

melli, ekologiset villavaatteet

 Viime viikolla tuskailin pitkien kalsarien kemikaalien ja mahdollisen riistotyövoiman suhteen. Myönnän, ettei ole millään tavalla ekologista hyljätä jo ostettuja vaatteita ja korvata niitä toisilla. Olen kuitenkin sen verran kemikaalikammoinen, etten turhaa halua altistaa lapsia etenkään iholle tulevien vaatteiden kautta turhille mömmöille. Tässä kohtaa tein siis hyvin epäekologisen valinnan ja korvasin jo ostetut kalsarit hyvillä ja varmasti turvallisemmilla Suomessa valmistetuilla villahousuilla.

 Ostin yhdet Mellin villahousut pojalle ja yhdet toisiksi nuorimmalle muksullemme. Mellin ihanat villatuotteet on muuten -20% alessa.

muoviton juopmapullo

Muovipullosta metalliin


Viime vuonna Yle haastoi ihmisiä vähentämään kemikaalikuormaa arjessa. Kerroin silloin, että meillä #kemikaalihaasteena on edelleen muovipullot. Välillä yhdessä seikkaillessa kassiin on sujautettu vanha lasinen mehupullo, mutta eskariin ja kouluun on lähes poikkeuksetta laitettu mukaan kamalat muoviset limsapullot, tai muovinen kenttäpullo.

Hankin vihdoin alumiinisen pullon Ruohonjuuresta. Ostamassani pullossa kierteet on pullon sisäpuolella ja mies oli hiukan sitä mieltä, että tällöin on pieni riski, että korkki menee helpommin rikki. Hän piti pullon sisällä olevia kierteitä myös hieman epähygieenisempinä. Saa siis nähdä kuinka pitkäikäinen hankintani oli...

Sigg:n pullo pitäisi kuitenkin olla kemikaalien suhteen melko turvallinen valinta. Pullo on BPA
- vapaa, eli se ei sisällä bisfenoli-A nimistä hormoninhäiritsijä kemikaalia. Muovisista limsapulloista voi sen sijaan irrota lämpimissä olosuhteissa esimerkiksi antimonia, joka on syöpävaarallinen kemikaali. Muovisia virvoitusjuomapulloja ei edes ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, eikä kukaan ole vielä oikein kunnolla tutkinut, mitä kaikkea PET-pullosta voi ajansaatossa irrota ihmisten elimistöön. Lisäksi uudelleen täytetty muovinen virvoitusjuomapullo kerää bakteereja pinnoilleen super helposti. Valo, lämpö ja pesuvälien venyttäminen saa aikaan otolliset olosuhteet bakteereille muovipullossa. Muovipullojen välttely on myös makuasia, sillä lämpimissä olosuhteissa PET-pullosta irtoaa asetaldehydiä, joka on vaaratonta, mutta vaikuttaa nesteen makuun. PET pulloista irtoaa myös jonkinverran hormoonihäiritsijä kemikaaleja, mutta on vaikea tietää, onko määristä todellisuudessa haittaa.

Lasista en viitsinyt lapsille hankkia, vaikkakin se olisi varmasti kemikaalien suhteen vieläkin turvallisempi vaihtoehto. On liian suuri riski, että lasisesta pullosta tulisi nopeasti pelkkiä sirpaleita... Ainakin yksi pullo vielä tarvittais, jotta arki sujuisi muovittomasti. Vinkkaa siis lapsiystävällinen suosikkipullosi!

https://yle.fi/uutiset/3-10109332
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001851665.html

palahampoo atoopikolle

Flow kosmetiikan rasulsavi-suolasaippuaa*ei voi hehkuttaa edelleenkään liikaa. Suihkussa käytämme vain tätä yhtä tuotetta koko keholle. Olen herkistynyt aika pahasti kemikaaleille, mutta tämä sopii atooppiselle iholleni edelleen hyvin <3

http://www.ihanamaatuska.fi/2018/02/atoopikolle-sopiva-shampoo.html

Lapsiperheen tavaratulva 3/52 

1. Reiman talvitakki
2. Mellin ihania villahousuja 2kpl
3. Metallinen juomapullo

4. Palashampoo (flowkosmetiikka)*
5. Vessapaperia
6. Muumivaippoja
7. Hammaslankaimia (onko näissä ekologisempia vaihtoehtoja?)
8. Teippiharja (Mikä olisi tälle ekologisempi vaihtoehto?)

2 kommenttia:

  1. Hei! En tiedä luetko vanhempien juttujen kommentteja, mutta laitan kuitenkin vastausta tuosta hammaslangasta. Itse ilokseni löysin Ruohonjuuresta (ja on muuallakin varmasti) lasipakkauksessa olevaa puuvillaista, muovitonta hammaslankaa. Hyvää ja kestävää, itse käytän samaa lankaa useamman kerran. Mielestäni ekologisempi vaihtoehto sille muovitetulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitääkin harkita seuraavalla kerralla sitä. <3

      Poista