Nukutko muovissa?

nukutko muovissa

Ihminen viettää kolmanneksen elämästään nukkuen ja uni vaikuttaakin lapsipeheessä ihan kaikkeen! Huonosti nukkuneet vanhemmat tiuskivat toisilleen ja pinna kiristyy lastenkin kanssa herkemmin. Kiitän onneani, että olen itse saanut leppoisia hyvin nukkuvia vauvoja. Silloin, kun lapseni nukkuu huonosti on syynä hampaat, flunssa, tai jokin muu vaiva, mutta pääasiassa meillä öisin siis on melko rauhallista. Pitäisi vaan malttaa itsekin mennä nukkumaan ajoissa...

Nukkuessamme keho turvaa energiavarastoja, korjaa kudoksia ja tuottaa proteiineja . Väsyneenä ja tressaantuneena oksitosiinin eritys heikkenee ja se voi vaikuttaa imättäessä maidon herumiseen. On pysäyttävää, että stressihormooneja erittyy myös äidinmaitoon ja näiden hormoonien korkea määrä vaikutti tutkimuksen mukaan etenkin tyttövauvoihin. Imettäessä ja raskaana ollessa olisi nähtävästi siis äärimmäisen tärkeää pitää hyvästä unenlaadusta huolta, sekä kiinnittää huomiota kemikaaleihin, joille nukkuessamme altistumme.

porin villa ja peite futon

Omat selkäkipuni hävisi, kun luovuimme sängystä kokonaan. Pieneen 56m2 kotiimme tuli näin enemmän tilaa, mutta sängystä luopuminen oli osin turvallisuus kysymyskin, sillä halusimme tehdä perhepedissä nukkumisesta mahdollisimma mutkatonta. Ei siis enää sängyn rajailua huonekaluilla, eikä tyyny ja peittovallien rakentelua! Lattianrajassa patialla nukkuessa ei haittannut vaikka 5kk iässä konttaamaan oppinut vauva halusi herätä ihan liian aikaisin aamulla. Pystyin  vetämään peiton korviin, katsella tyypin touhuja ja vain odottaa, sillä kyllä se muutaman minuutin päästä viereen takaisin tuli, kun huomasi vanhempien olevan liian väsyneitä nousemaan...

Kun kuopus syntyi hankimme ensimmäisen Porin villan & peitteen villafutonin. Tilasin 8cm paksuisen patian, sillä tarkoitus oli pystyä rullaamaan villatäytteinenkin patja päivisin sivuun. Alunperin oli myös tarkoitus hankkia päälle jokin paksuhko sijauspatia, mutta futonilla muutaman yön nukuttuani tajusin pärjääväni loistavasti ilmankin! Porin villasta ja peitteestä kyseltiin silti useamman kerran, että olimmeko varmoja tilauksestamme ja että 8cm patja on oikeasti varsin ohut. Olimme me, eikä olla kaduttu <3

Koska miehen syntymäpäivät oli tammikuussa ostin luomupuuvillaisen futonin hänelle yhdistetyksi joulu ja syntymäpäivälahjaksi. Patja saapuikin viime viikolla <3


lundia porin villa ja peite

päiväunet futon

perhepeti futon

Päivisin rullaamme patjat ja vuodevaatteet sivuun. Ne mahtuu hienosti 30cm levyiseen Lundian kirjahyllyyn juuri sopivasti. Rullailuun ja petivaatteiden taitteluun tottui nopeasti. Siinä se menee, niin kuin ennen sängyn petaaminen aamuisin.

Päiväuni aikaan patjan saa vedettyä nopeasti unipesäksi. Pissavahingoilta me ollaan säästytty kokonaan, mutta tarvittaessa saatavilla on esimerkiksi villaisia patjansuojuksia, tai niitä muovisia pisusuojia.

Jos haluaa suojella lattialla nukkuessa patjoja kokonaan elämisen jäljiltä, niin kannattaa harkita myös kokonaan patjan ympärille sujautettavia pestäviä patjansuojia. Luulen, että niitäkin saisi Porin villalta ja peitteeltä tilaamalla.

Olemme koittaneet vähentää muovin määrää vuodetekstiileissä pikkuhiljaa. Myönnän, että muovi ja kemikaalit ahdistaa hurjasti, mutta on se hieman raha kysymyskin. Seuraava patja on tarkoitus hankkia viimeistään kesällä. Sillon luultavasti ratkaistaan myös se, voisiko lastenkin sängyt korvata päivisin sivuun rullattavilla futoneilla. Sen jälkeen voitais melkein muuttaa jopa pienempään kotiin, heh!  ;)

En halua nukkua muovissa! 


Tiesitkö, että voimakas haju patjoissa kertoo vahvaa tarinaa patjan raaka-aineista ja kemikaaleista. Vaahtomuovi tehdään kemikaaleista vaahdottamalla. Patjasta saattaa haihtua isosyanaattiyhdisteitä, jos valmistusprosessissa ei olla onnistunut täydellisesti polymerisoinnissa. Näitä yhdisteitä pidetään vaarallisina! Isosyanaattiyhdisteet aiheuttaa ärsytys- ja limakalvo-oireita. Ongelma on siinä, että haitallisille yhdisteille voi herkistyä pahastikin, jos altistus on ollut kerralla liian suurta. Tällöin oireita alkaa saamaan jo vähäisimmistäkin määristä.

Keinokuituiset patjat saattavat sisältää palonestoaineita, lianhyljintäkemikaaleja ja homeenestoaineita. Kuorrutamme itsemme siis öisin kemikaaleilla!

Vaikka tiede kehittyy ja tulee jatkuvasti hieman turvallisempia kemikaaleja, niin Porin villan ja peitteen patjoissa ei ole mitään lisättyjä kemikaaleja lainkaan!

Jos jostain voisi toivoa, niin ehkä sitä, että kotimaisten lampureiden ei tarvisi enää heittää villojaan pois. Ehkä Porin villa & peite keksisi niillekin tulevaisuudessa käyttöä <3

<3 Riina
.

2 kommenttia: