Supermyrkkyjä lastenhuoneessa- elektroniikan palonestoaineet

Palonestoaineet bromi ja pelikonsolit

Gamecuben ohjaimen keltaisesta tattinapista on puraistu pala ja sängyn alla pyörii muutama pölypallo. Huoneessa on kuuma, kun aurinko porottaa kaihtimien välistä, mutta on ihan pakko hakata lasten kanssa vielä muutama kenttä. Mietin samalla, sisältääköhän peliohjain ftalaatteja ja millaisia palonestoaineita konsoleissa on käytetty?! Onkohan konsoliin tarvitut komponenttien harvinaiset metallit tuotettu riistotyövoimalla? Luultavasti...

Olisikin kyse vain yhdestä laitteesta! Kaapissa lymyää useampi vanha pelikonsoli ja kasa käsikonsoleitakin. Sitten kaiken päälle on tietenkin tietokoneet, tabletti ja puhelimet. Altistumme jatkuvasti valtavalle määrälle kemikaaleja, joista ei vieläkään tiedetä tarpeeksi.... Silti kaikki ne laitteet tuottaa niin paljon iloa, että niistä on vähän vaikea kokonaan luopuakaan. Hmph! Tää on niin tuskasta, mutta halusin kaivaa silti asiasta hiukan enemmän!

Bromi on elektroniikan palonestoaine pahis! Bromia on käytetty palonestoaineena mm. televisioissa, tietokoneissa ja pelikonsoleissa. Bromiin siirryttiin sen jälkeen, kun polykloorattujen bifenyyleiden käytöstä palonestoaineina luovuttiin. Nyt EU koittaa suitsia sitten taas bromin käyttöä. Siltikin Bromia sisältäviä laitteita on Suomalaisissa kodeissa edelleen varmasti miljoonia. Välillä tuntuukin, että siirrytään vain hormoonihäiriköstä seuraavaan...

Erilaisten bromia sisältävien kemikaalien on todettu haittaavan kilpirauhasen toimintaa ja aiheuttavan mm. keskitymishäiriöitä. Niiden epäillään lisäävät myös sikiövaurioiden ja imusolmukesyövän riskiä.

Mielenkiintoista oli sekin, että kissoilla, joilla oli kilpirauhasongelmia löydettiin eräässä tutkimuksessa suurempi määrä elimistöstään bromia, kuin terveiltä kissoilta. Eläinkokeissa bromia sisältävät kemikaalit ovat vaikuttaneet maksaan, lisääntymiselimiin, sukupuolihormonijärjestelmään ja hermostolliseen kehitykseen. Kyseessä siis on aikamoinen myrkky!

Bromi voi kulkeutua ihmisen elimistöön ruuan kautta, mutta myös esimerkiksi rakennusmateriaalien pölyn mukana, tai sähkölaitteiden höyryjen kautta. Vaikka haitallisimmista bromin muodoista on pikkuhiljaa uusissa tuotteissa luovuttu, niin altistumme niille edelleen mm.  juurikin vanhojen sähkölaitteiden takia.

Esimerkiksi polybromattujen difenyylieetterin ( PBDE) ongelmana on etenkin se, että palonsuoja-aineena käytettäessä kemikaalia tarvitaan todella paljon! Muovissa sitä saatettiin käyttää jopa 15% esineen painosta ja polyuretaanivaahdossa jopa 30%! Eli kyseessä oli oikeasti palonestoaineilla KUORRUTETTUJA tuotteita!

Palonestoaineet kulkeutuvat maaperään, veteen ja jopa hengittämäämme ilmaan. Niitä on löydetty jopa arktisista eläimistä! Ne kertyvät ihmisten elimistöön ja ympäristöön, eikä ole varmaa missä ajassa ne mahdollisesti häviää.

Pohjois-Amerikassa huonepölystä mitattu palonestoaineiden määrä on keskimäärin hieman korkeampi, kuin Euroopassa, ilmeisesti kokolattiamattojen ja elektroniikan suuren määrän takia. Elektroniikasta haihtuvat palonestoaineet sitoutuvat pölyhiukkasiin ja siksi etenkin lattioita laahaavat pienet lapset ovat suuressa vaarassa altistua liiallisille palonestoaineille.

Super kiinnostavaa on myös, että ajan saatossa kellastuneet sähkölaitteet ei johdukaan aikoinaan sisällä tupakoivista hyypiöistä, vaan tietynlaisen muovin bromia sisältävästä palonestoaineesta, joka on reagoinut ultravioletti säteilyyn. Se tosin ei silti tarkoita sitä, että kellastumattomat sähkölaitteet ei sisältäisi bromia, vaan niissä on käytetty vain luultavasti erilaista muovia.

Yle on haastatellut Tukesin asiantuntijoita ja jutussa kehotetaan siirtämään elektroniikka pois lastenhuoneesta! Bromatut kemikaalit kun saattavat levitä lastenhuoneen ilmaan ja pölyyn.

Olemme itse päätyneet siirtämään koneet ja konsolit pois lastenhuoneesta. Se on ollut kaikilla tavoin hyvä ratkaisu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti