Lapsiperheen tavaratulva & tasapainoLapsiperheen tavaratulvaa on vaikea kokonaan tilkitä. Yritän olla itse järkevä kuluttaja, mutta onhan se niin, että toisten hankkimat härpäkkeet ärsyttää aina enemmän, kuin omat. Mies sanoi lasten kanssa kirjakauppaan lähtiessään hankkivansa kulmaviivottimen, mutta tuli takaisin myös suurennuslasi ja tavallinen viivotin mukanaan. Tällä kertaa en tosin repinyt pelihousujani, sillä noh... ne oli kuulemma huippu tarpeellisia. Hankimme lapsille myös uuden palapelin. Onneksi tiedän mitä teen, jotta tasapaino säilyy...

Pienet asiat tuntuu ostaessa pieniltä, mutta lopulta niitä pieniä juttuja on kuitenkin kaapit ja kynäpurkit väärällään. Silloin, kun lapsia on useampi, niin ei yksillä saksilla kuitenkaan pärjää. Yritän kuitenkin hiukan aika ajoin tilkitä kaiken sen sälän hankkimista, sillä jos jokaiselle lapselle hankkisi aina jotain pientä, niin pian niitä pieniä juttuja löytyisi kymmeniä!

Pidän kuitenkin loistavana juttuna sitä, että meillä on vain yksi lastenhuone. Sälän määrää on silloin jotenkin helpompi hallita. Yksi purkillinen puuvärejä yhteisessä lastenhuoneessa riittää, kun muutoin askartelukaappeja tarvitsisi olla joka huoneessa... Nyt vesivärit on keittiössä ja kaikki muut askartelutarvikkeet ja kynät lastenhuoneessa.

Meillä kahdella isommalla lapsella on yhteinen huone, jonne kolmivuotiaskin pääsee päivisin leikkimään. Vauvalta lastenhuone on kuitenkin pikkulegojen takia kielletty. Olohuoneessa on kuitenkin vauvaturvallisia leluja, joilla lapset voi leikkiä kaikki yhdessä. Yhteinen lastenhuone ei ole vain meidän päätös, vaan kyse on myös lasten halusta. Meidän kotimme on 56m2 kolmio, joista yksi huone on miehen työhuoneena. Tarvittaessa sen voi muuttaa toiseksi lastenhuoneeksi.

Sellainen epämääräinen muovisälän tulva on kuitenkin meillä katkennut. Emme halua kaappeihin mitään epämääräistä muovikrääsää ja sitä koitetaan viimeiseen asti vältellä. Emme osta yllätysmunia, tai pikaruokaravintoloista kylkiäisiä. Syntymäpäivillä toivomme ystävien tuovan lahjojen sijaan paikalle vain hyvää mieltä, tai halutessaan lahjoittavan muutaman kolikon lapsen valitsemalle hyväntekeväisyys kohteelle. Tavaraa on muutoinkin ihan tarpeeksi ilman kavereiden lahjatulvaakin.Lasten kanssa lelutulvasta ja etenkin epämääräisestä muovikrääsästä on keskusteltu ja he ovat ottaneet asian tosi hienosti <3

Jos kuitenkin jotain hankitaan, niin pidän tasapainoa yllä sillä, että karsin toisesta päästä. Tavaroille on omat paikkansa ja niiden täytyy mahtua niille varattuihin laatikoihin ja hyllyille. Jätän hylyille ja koreihin pienen tempomisvaran, ettei tavaroita tarvitse turhaa tunkea paikoilleen.

Se täytyy kuitenkin sanoa, että vaikka pyrinkin itse minimalismiin ja pyrin kohtuullistamaan niin tavaran, kuin huonekalujenkin määrää, niin kotimme ei näytä minimalistiselta. Kodissamme asuu kuusi henkeä vakituisesti. Se tarkoittaa jo esimerkiksi kuutta paria kenkiä pienessä eteisessämme. Tosin miehellä taitaa olla kenkiä eteisessä kolmet, mutta toisaalta hän ei olekaan minimalisti :D Lapsilla on yhdet talvikengät eteisessä ja niiden lisäksi kaapista näin kevään korvilla löytyy saappaat.

Pienessä kodissa eläminen ja tavaratulvan kohtuullistaminen on tuonut kuitenkin paljon hyvää! Tilaa ja huoneita on juuri sopivasti, jotta aina löytää jonkin rauhallisen sopen jostakin. Voimme käyttää hukkaneliöistä säästyneen rahan vaikka luomuruokaan. Tavaratulvakaan ei haittaa, kun pitää tasapainon yllä:

1. Tavaroiden tulee mahtua niille varatuille paikoille

2. Jos jotain hankitaan, on hyvä laittaa jotain tarpeetonta kiertoon. 

<3 Riina


2 kommenttia:

  1. Hei, saisiko joskus kotiesittelyn tai pohjapiirrosta 😊 Itsekkin oon mieltynyt pieniin koteihin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan, josko semmonen joskus saattais aikaiseksi :) Kiitos ehdotuksesta!

      Poista