Tammikuun tavaratulva

Porin villa ja peite

Voi kun voisinkin katsoa kaikkia tammikuun hankintoja hyvillä mielin. Sen sijaan joukossa oli räpiköintiä, kommunikaation puutetta ja epäselvissä olosuhteissa valmistettuja ulkovaatteita. Tietenkin kaiken päällä roikkuu ikuinen syntisäkkini, nimittäin kertakäyttövaipat.

Ostamatta jättäminen on tietenkin kaikkein paras vaihtoehto. Toisiksi paras on hankkia käytettyä, mutta kemikaaliherkälle se saattaa olla haasteellista. Kolmanneksi paras on ostaa ekologisia ja eettisiä tuotteita ja sellaisia tarvikkeita, jotka vähentävät hormonin häiritsijöitä, tai turhaa muovia arjessa. Onneksi sellaisiakin hankintoja tammikuussa oli!

melli ecodesign

Melli polvipaikkahousut


Mellin vaatteita ei voi hehkuttaa liikaa! Yrityksen sivuilta selviää varsin paljon materiaalien alkuperästä, värjäyksestä ja tietenkin kankaiden valmistuksesta ja ompelusta! Mellin vaatteiden kankaat kudotaan ja ommellaan Suomessa. Tuotteilla onkin suomalaisesta työstä kertova avainlippumerkki. Materiaalien alkuperämaakin on selvillä. Puuvilla tuotetaan Euroopassa, nimittäin Kreikassa!

Otso Sillanaukee puhui insta stoorissa taannoin yritysten vastuusta käyttämiensä materiaalien suhteen. Olen samaa mieltä siitä, ettei riitä, että yritykset kertoo raaka-aineiden alkuperän selvittämisen olevan vaikeaa. On vastuutonta tuottaa tuotteita, joiden materiaalien alkuperää ei tiedä. Kuluttajien tehtävä onkin pakottaa yritykset muuttamaan toimintaansa.

Myöskin julkiset hankintojen kriteereihin täytyy sisällyttää vastuullisuus raaka-aineesta kuluttajalle asti. Esimerkiksi Kelan täytyy vaatia vastuullisuutta äitiyspakkauksen tuotteiden osalta ja Kelan täytyy olla myös valmis maksamaan eettisyydestä käypä hinta! Sillä #NYTONPAKKO!

Kerroin tekstin alussa kommonnikointi vaikeuksista. Tämä koski erityisesti  tammikuussa (riisto) kalsareita. Parisuhteessa tulee joskus kiireen keskellä puhuttua liian vähän. Mieheni on sellainen tarvelähtöinen kuluttaja. Jos ulkona on kylmä, niin pakkohan se on hankkia vaatteet heti, jotka lämmittää tarpeeksi. Olimme kyllä puhuneet ulkovaatteiden hankinnasta, kuten esikoisen takista ja ulkohanskoista. Kalsareista ei silti ehditty puhumaan mitään. Itselleni on tärkeää, että mitä lähempänä ihoa materiaalit ovat, sen myrkyttömämpiä niiden tulisi olla. Mies tuli kaupasta Kiinassa tehtyjen halpismerkkisten kalsareiden kanssa ja sain pienet hepulit. Tajusin kuitenkin pian, ettei vika suinkaan ollut pelkästään miehen. Emme vaan olleet kommunikoineet tarpeeksi. Pidänkin parisuhteessa tärkeänä, että omat arvot, tarpeet ja halut sanoo ihan oikeasti ääneen. Sille vaan pitää kiskasta jostain oma aikansa. En oikeasti muista, koska ollaan viimeksi käyty esimerkiksi treffeillä. Ei me jostain syystä malteta. Juuri silloin ehkä kommunikointi jää tälläiseksi vajavaiseksi.

Ulkovaatteiden osalta olen ollut hiukan lannistunut. Täydellistä vaihtoehtoa ei ole vielä osunut kohdalle. Esimerkiksi FinnWatchin äitiyspakkausraportista kävi ilmi, ettei Reima tiennyt materiaalien alkuperää ja äitiyspakkauksen haalareita valmistavalla tehtaalla oli ollut jotain ongelmia työpäivien pituuden suhteen. On todella hyvä, että Reima on kuitenkin lähtenyt kehittämään vastuullisuuttaan! He yrittävät siirtyä kokonaan GOTS-sertifikoituun puuvillaan ja kehittää materiaalien alkuperän seurantajärjestelmän. Se ei ihan ehdi kuitenkaan valmistua vielä tänä vuonna. Yritän silti satsata vastuullisuuteen ensikauden ulkovaatteiden suhteen... Tietääköhän Gugguu, missä heidän ulkovaatteiden materiaalit tuotetaan? Myös vinkkejä vastuullisista ulkovaatevalmistajista otetaan avosylin vastaan!


savimaali
Sigg metallinen juomapuollo
rasulsavi suola shampoo

Porin villa & peittteen futoneihin satsaaminen on kyllä kannattanut. Selkäkivuista ei ole ollut tietoakaan. Lattialla perhepedissä nukkumistakin voin suositella lämpimästi! <3

Tammikuussa tuli ostettua myös asioita, jotka olisi ihan hyvin alun alkaenkin voinut korvata kestoversioilla. Tietenkin ne vaipat (KÖH KÖH!), mutta myös teippiharja! Teippiharjaa olen joutunut käyttämään satunnaisesti etenkin mustiin vaatteisiin. Meillä on kuivaava pesukone, joka säästää kyllä pienessä kodissamme hurjasti tilaa, kun pyykkiä ei ole kuivumassa enää joka paikassa. Se tosin levittelee myös nukkaa kuivauksen jälkeen seuraaviin koneellisiin ja mustissa vaatteissa ne näkyy eniten. Koneen pyyhkiminen, ja välissä esim. rättien pesu auttaa vähän, mutta ei poista ongelmaa kokonaan. Kuivaavasta pesukoneesta en tosiaan luovu, mutta ehkä voisi sitten jossain vaiheessa korvata teippiharjan magneettiharjalla, tai rullalla.

Astianpesuaineen kohdalla on taas käynyt lipsahduksia. Pesemme kaikki astiat käsin, joten astianpesuaineen loppuessa tulee aina pikkasen kiire hankkia jotain tilalle. Aina ei ehdi Ruohonjuureen, tai tilaamaan netistä. Ostin vahingossa mm. sellaista astianpesuainetta, joka rikkoi kädet. Yksi lähikaupan tuotteista on hellempi, mutta voisi taas siirtyä kyllä ekoversioon, sillä eihän se joutsenmerkki tuotteessa oikeasti riitä! Pala tiskisaippua on kans ihan kiva, esim. Sopo! Marseille saippuoissa on kuitenkin niin tymäkkä haju, etten pysty niitä käyttämään.

Flow kosmetiikan Rasulsavi-suola shampoo on kestosuosikki, jota en vaihda! Se sopii atooppisuuteen taipuvalle iholleni super hyvin!

Kurjen lammastilalta on hankittu taas ihanaa biodynaamista alkuperäisrotujen villalankaa pahimpaan neuloosiin. Kyselyjä on lähetetty myös tilalle valkoisesta langasta, jotta pääsisin taas kasvivärjäys hommiin. Kaipaan värjäilyä ihan hirmuisesti! <3 Tarkotus on harjoittaa hieman chakra värjäilyä ;)

 Pikku hiljaa on tarkoitus vaihtaa kaikki juomapullomme metallisiin, tai lasisiin. Lisäksi etsinnässä joku super hyvä pulloharja. <3 Hankittua savimaalia ei ole vielä korkattu, mutta kyllä tässä onneks ehtii...

Lapsiperheen tavaratulva terkuin: Riina

6 henkisen perheen tammikuun tavaratulva: 


Ompelulankaa

Mikromuovirukkaset
Reiman talvitakki
2kpl riistokalsareita (jotka karsittiin heti)

2 x Mellin ihanat villahousut
Mellin polvipaikkahousut
Savimaali

STIG juomapullo
Futon patja
Suomenlampaan villalankoja <3


Rasulsavi-suola shampoopala
Pyykinpesuaine
2x Astianpesuaine (toinen aiheutti allergiaa)
Muumi vaippoja
Vessapaperia
Teippiharja (Pitää vaihtaa ekologisempaan)
Hammaslankaimia (mikä olisi ekologinen vaihtoehto?)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti