Ikean vastuullisuus

IKEA vastuullisuus

Tuuli tunkee väkisin takin kauluksesta sisään ja kaikki tää valo saa siristelemään. Loskassa kengät imee vettä joka askeleella ja voi taivas, kuinka inhoankaan märkiä sukkia! Pitäisi laittaa vaan suosilla saappaat, mutta ne on niin liukkaat, ettei niiden kanssa uskalla kantoliinailla. Huomaan, kuinka pitkä talvi on kuluttanut kehoani ja nyt valo lisääntyy niin pirun nopeasti, etten ehdi mukaan. Mua kuitenkin lohduttaa se, että tämä on vaan vaihe. Kun sinnittelen kevään, niin pian on jo kesä! Siihen asti kannan kirjastosta kotiin positiivisen psykologian kirjoja, juon kombuchaa ja syön riittävästi suklaata...Ehkä niillä pysyy nenä pinnalla...

Ikea- Ihmiset etusijalla? 


Ostoslistalla on muutama laatikko. Jämäkät koottavat laatikkot maksaa 0,69€/kpl ja ne ajaa hyvin asiansa miehen työhuoneessa. Niihin saa kätkettyä hyvin johdot, pelit ja pelikoneet. Laatikon pohjassa lukee Ikea ja niitä tarvittais vielä muutama lisää.

Mekin käydään siis välillä Ikeassa, vaikka ajatukseni kyseisen yrityksen kohdalla onkin hieman kaksijakoiset. Olen aika tarkka materiaalien suhteen, enkä esimerkiksi huolinut Ikeasta polyesteristä Vietnamissa valmistettuja vauvaleluja kuopuksen imeskeltäväksi. Ostoslistalle ilmestyneet laatikot pani kuitenkin hiukan pohtimaan taas kyseisen yrityksen vastuullisuutta.

Ikean verkkosivuilla julistetaan kestävämpää tulevaisuutta samalla, kun EU-komissio tutkii Ikean aggressiivista verosuunnittelua. Toisaalta Ikea tarttuu jatkuvasti uusiin kierrätysinnovaatioihin, tukee hyväntekeväisyysjärjestöjä, investoi uusiutuvaan energiaan ja siirtyy käyttämään yhä suuremmassa mittakaavassa FSC-sertifikoitua puuta, mutta välttämättä sekään ei takaa mitään, sillä  Ikean tytäryhtiö Swedwood hakkasi vuosikymmenen alussa vanhoja metsiä maantasalle Karjalassa ja kyseessä oli kuulemma FSC-sertifikoidut metsät.

Ikean verkkosivulla kerrotaan, että 100% käyttämästään puuvillasta on peräisin "kestävimmistä lähteistä". Se ei kuitenkaan tarkoita luomutuotantoa, vaan osa puuvillasta on kierrätettyä ja osa on kasvatettu siten, että tuotannossa on käytetty vähemmän vettä, lannotteita, torjunta-aineita ja kemikaaleja. Mutta riittääkö vähemmän, vai pitäisköhän niistä myrkyistä vaan luopua kokonaan?

IKEA ihmisoikeudet


Ikea kertoo vaativansa tavarantoimittajilta ihmisoikeuksien noudattamista. He ovat  kehitelleet IWAY- standardin vastuullisuuden valvontaan, mutta ongelma onkin mielestäni juuri siinä! Yritys velvoittaa voittoa tavoittelevat tavarantoimittajat vastaamaan siitä, että alihankkijat toimivat vastuullisesti.Tavarantoimittajien tulee mm. tehdä tarkastuskäyntejä alihankkijoiden luokse. IKEA ei kuitenkaan käytä vastuullisuuden varmistamiseen ulkopuolista riippumatonta valvontaa! 

Vaikka Ikea onkin yrittänyt värittää tuotantoaan vihreämmäksi, niin voiko halpa massatuotanto olla kuitenkaan koskaan oikeasti vastuullista? Prosessit rakennetaan tehokkaiksi ja nopeiksi. Vietnamilainen tehdas tuottaa IKEALLE valtavan määrän kahden euron pehmoleluja, mutta kestääkö maailma sitä? Arvostaako ihmiset tavaroita tarpeeksi, jos ne maksavat niin vähän?

IKEA:n tavaratalot on rakennettu nerokkaasti. Tarkoitus on saada ihmiset pysymään liikkeessä mahdollisimman pitkään. IKEA onkin panostanut kokemukselliseen näytteille asettamiseen. Mallihuoneet inspiroi ja luo tarpeita, joita en uskonut itselläni edes olevan. Lisäksi asiakkaat joutuvat kävelemään koko tavaratalon läpi päästäkseen kassoille. Matkanvarrelle on siroteltu naurettavalla hinnalla kaiken maailman tarpeellisen tarpeetonta. Kassoilla huomaa sitten ostaneensa paljon muutakin, kuin piti... Oikea minimalistin painajainen!

En kapinoi sitä vastaan, että jokaisella suomalaisella olisi "IKEAkoti". Samanlaisuus luo turvallisuuden tunnetta ja yhteenkuuluvuutta. Kapinoin silti halpaa hintaa ja valtavaa volyymia vastaan. Ei ihmiset oikeasti tarvitse kaikkea... Tarpeet täytetään vähemmälläkin! Uskon, että ihmiset asuu kaupungeissa tulevaisuudessa yhä pienimmissä asunnoissa ja panostamme määrän ja neliöiden sijasta laatuun. Olemme toivottavasti valmiit myös maksamaan asioista oikeasti käyvän hinnan.

Saatan kyllä jatkossakin tarpeen tullen asioida IKEA:ssa, mutta yritän kovasti pitää ostoslistastani kaksin käsin kiinni!

<3 Riina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti