Olen materialistinen minimalisti
Vanhemmat pinoaa, viikkaa, pesee, puunaa, ripustaa, ropsii, siirtelee tavaroita sinne ja tänne ja kehottaa muitakin perheenjäseniä tekemään samoin. Eikä se duuni lopu, vaikka vähenee! Kaikki se kama rasittaa mieltä, vaikka sen olisikin sullonut kanahäkkiin, tai kaapinperälle. Ne kirkuu kaapissa hyljättynä, että tuuleta, huolla ja korjaa! Jostain pitäisi löytää aikaa niitä käyttääkin...

Muutimme nykyiseen 56m2 kolmioon, kun odotin toista lastani. Nyt yhteisiä lapsia on jo neljä. Lapsiperheessä tavaratulvaa ei voi kokonaan tukkia, mutta kun leivän paahdin muutama vuosi sitten hajosi, niin tajusin, että joitain tavaroita ilmankin pärjää. Sen jälkeen luovuimme mm. telkkarista, silitysraudasta ja parisängystä.

Maapallo hukkuu tavaraan. Riistämme luonnonvaroja ja ihmisiä, kun haluamme kokoajan vain enemmän ja halvemmalla.  Meillä on Suomessa valtavasti mahdollisuuksia, hyvinvointia ja turvaa, mutta silti ostamme vaatteita, joiden tekijöille ei makseta elämiseen riittäviä palkkoja. Jos jokainen ihminen kuluttaisi, niin kuin Suomalaiset, tarvittais 3,6 maapalloa! 

En rupea jeesustelemaan... Me käytetään mm. kertakäyttövaippoja, koska ollaan liian laiskoja tekemään toisin. Pienessä kodissa asuminen on kuitenkin meille helppo ekovalinta! Meillä ei oo tarvetta tällä hetkellä lentää mihinkään ja kaupungissa asuminen tekee jätteiden kierrättämisestä asteen helpompaa. Tavaramäärän kohtuullistaminen auttaa meitä mahtumaan pieneen kotiimme, tuo selkeyttä ja mahdollistaa arvovalintojen tekemisen.


Musta on äärimmäisen mielenkiintoista pitää listaa lapsiperheemme tavaratulvasta ja tietenkin tavarasta puhumista voisi pitää todella materialistisena ja sitä se onkin! Myönnän olevani sellainen materialistinen minimalisti.

Musta ihmiset rakastaa tavaroitaan ihan liian vähän. Haluaisin itse omistaa vain sen verran tavaraa, mistä ehdin pitää huolta. Musta on äärimmäisen mahtavaa, jos tiedän missä tavarani on valmistettu ja kuka sen on valmistanut, saako tavaran valmistaja tarpeeksi palkkaa ja mistä materiaalit on peräisin! Haluan tietää millaisia värjäysaineita tuotteissa on käytetty ja kuinka herkistäviä ne aineet on iholleni? Parasta on silloin, kun mulla on henkilökohtainen suhde tuotteen valmistajaan.

Tavarat ei ole vain tavaroita. Niiden valmistaminen takaa työtä, riittävää toimeentuloa ja parhaassa tapauksessa niiden tuotanto ei ole rasittanut ympäristöä liikaa. Tavarat helpottaa arkea ja luo mahdollisuuden seurata intohimoja. Tavaraa on parhaimillaan juuri sopivasti. Sijoitan mielelläni suurenkin summan rahaa sellaiseen tavaraan, jonka alkuperän tiedän ja joka oikeasti kestää käyttöä.

Rakastan sellaisia hetkiä, jolloin ostaminen ei hävetä: Sellaisia, kun tiedän jättänneeni hyvän hiilikädenjäljen. Myönnän silti, että ei ne omavarais haaveetkaan ole kokonaan kadonneet. Esimerkiksi ihanan Stellan blogia on pakahduttavan kadehdittavaa seurata <3

<3 Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti