Ulkovaatteet


 * Postaus sisältää affiliatelinkin 

Ulkovaatteet on ollut mulle aina semmonen kipupiste... On hankalaa löytää kaikkien kriteerieni täyttämiä ulkovaatteita, sillä haluan, että ne kestää tuulta, vettä ja viimaa. Ei sellasia saa täysin luomuna, tai muovittomina. Olen koittanut keventää ulkovaatteiden tuomaa ilmastoahdistusta esimerkiksi sillä, ettemme hankkineet eräänä talvena talvihaalareita lainkaan. Kuorivaatteilla pärjää hyvin talvellakin, kunhan alle pukee tarpeeksi villaa.

 Kuraisten lasten vyöryessä ulkoilun jälkeen kolmanteen kerrokseen, kukaan ei viurua märistä vaatteista. Ulkovaatteet hylkii vettä ja siitä pitää kiittää pintakäsittelyaineita. Vaatteet on siis kuorrutettu kemikaaleilla, mutta on tärkeä tietää, että minkälaisilla ja mitä kannattaa vältellä.

Ulkovaatteissa on käytetty mm. perfluorattuja yhdisteitä niiden vettä ja likaa hylkivien ominaisuuksien takia. Perfluorattuja yhdisteitä käytetään myös ruokapakkauksissa. On arvioitu, että altistumme ruuan kautta perfluoratuille kemikaaleille n. 60 ng/kg rp/vrk. Turvallisena rajana pidetään 150 ng/kg rp/vrk. On vaikea sanoa, imeytyykö vaatteista käyttäessä elimistöömme perfluorattuja yhdisteitä, mutta niitä huuhtoutuu vedenpuhdistamojen kautta luontoon pesuvesien mukana ja sitä kautta eri eliöihin, kuten kaloihin. Esimerkiksi Vanhankaupunginlahden ahvenista löytyi niin paljon perfluorattuja yhdisteitä, että ne olivat syömäkelvottomia. Ulkovaatteiden pintakäsittelyaineita on löydetty myös maailman syrjimmistä paikoista.

Perluorattujen kemikaalien on huomattu vaikuttavan mm. kilpirauhasen toimintaan, immuunivasteeseen, maksaan, haittaavat lisääntymisterveyttä ja aiheuttavan keuhkojen kehityshäiriöitä.

Todella moni ulkovaatteiden valmistaja on onneksi luopunut jo perfluoratuista yhdisteistä, tai jopa kaikista fluorihiiliyhdisteitä ja tämä on yksi syy, miksi hankin mielelläni ulkovaatteet uutena. Käytettynä ostaessa en voi olla varma mitä kemikaaleja juuri kyseisessä haalarissa on käytetty. 

Haluaisin ostaa mahdollisimman lähellä valmistettuja ulkovaatteita. Tosi pitkään oli kuitenkin niin, ettei lähellä valmistettuja keväisiä kuralammikkoleikkejä kestäviä pfc-vapaita haalareita saanut mistään. Esimerkiksi Travellen ulkovaatteet tehdään kyllä Baltian maissa, mutteivät he ihan vielä ole luopuneet fluorihiiliyhdisteitä. Sen sijaan Reiman ulkovaatteet ovat jo fluorihiilivapaita, mutta heidän tuotteensa taas valmistetaan pääosin Kiinassa. 

En väitä, että Aasiassa valmistetut ulkovaatteet olisi automaattisesti epävastuullisia. Yritysten käyttäessä ihmisoikeuksien suhteen riskimaissa sijaitsevia alihankintatehtaita, pitää kuitenkin resursseja satsata myös valvontaan. Moni yritys valitseekin BSCI.auditoituja tehtaita. Pelkkä auditointi ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei ongelmia olisi. Jäsenyritykset saavat kuitenkin tietää alihankintatehtaiden auditoinneista selvinneistä ongelmista ja voivat näin ollen vaikuttaa myös tehtaiden ongelmiin. Vakava puute on kuitenkin se, ettei BSCI auditointi vaadi tehtaita maksamaan elämiseen riittäviä palkkoja, vaikkakin esimerkiksi työpäivien pituuteen liittyvät asiat raportoidaan.

EU:n sisällä pystytään paremmin turvaamaan ihmisoikeuksien toteutuminen mm. lainsäädännön turvin. Jäsenmaana pystymme vaikuttamaan myös mm. kemikaali- ja ympäristölainsäädäntöön, jotka lisää työntekijöiden työturvallisuutta. Lähellä valmistetut tuotteet vähentää tietenkin myös kuljetuksesta koituneita ilmastopäästöjä. Siksi haluaisin mielummin valita tuotteita, jotka on valmistettu mahdollisimman lähellä.Onneksi viime vuosina Gugguu on ruvennut tekemään myös ulkovaatteita! Vaatteissa ei käytetä perfluorattuja yhdisteitä ja kosteutta hylkivä pinta on saatu aikaan Bionig-Finish eco-käsittelyllä. Ulkovaatteet valmistetaan Virossa. Gugguulta kerrottiin, että haalarien kankaat valmistetaan Saksassa! <3 . Haalarit on varsin reiluja, joten kasvunvarassa ei kannata liioitella. Ainoa huono puoli on se, että koot loppuu 152 cm. Esikoiselle joudumme siis metsästämään takin muualta.

<3 Riina 

2 kommenttia:

 1. Hei,
  Mielenkiintoinen kirjoitus. Jäin vain miettiin, mitä tarkoittaa ng/kg rp/vrk?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on nyt hiukan epävarma tieto, mutta nanogrammaa / kilogramma ruumiin painokiloa kohti / vuorokaudessa.

   Poista