NÄIN SUOJAAN LAPSENI AURINGOLTA

suojaa lapsi auringolta

Aurinko porottaa keskipäivällä kuumasti. Avaan varjon puolelta asuntomme ikkunat ja annan lasten käteen jäätelöt. On ihan turha mennä päivän kuumimpaan aikaan ulos. Helteillä suunnataan aamupäivisin ja iltaisin yleensä muutenkin pihan varjoisimpiin osiin, metsään, tai sellaisiin leikkipuistoihin, joissa on tarpeeksi puita varjostamassa.

Uv-indeksiä on hyvä seurata. Kun uv-säteiden voimakkuus on yli 3 ihon suojaamiseen auringolta on kiinnitettävä erityistä huomiota. Uv säteily on voimakkaimmillaan yleensä n. klo 11-15 välillä. Pyrimme kuitenkin itse ulkoilemaan lasten kanssa pääasiassa vain silloin, kun uv-säteily 2 tai vähemmän ja silloinkin suosimme varjossa kököttämistä.

Alle 2-vuotiaille ei suositella aurinkorasvojen käyttöä lainkaan. Vaikka nykyään saatavilla aurinkorasvoja myös luonnonkosmetiikkana, niin pyrin suojaamaan lapset auringolta pääasiassa vaatteilla, hatuilla ja varjossa lymyilemällä niin pitkälle, kuin mahdollista. Aurinkorasva pitäisi olla vasta se viimeinen keino! Väitän, että vaikka aurinkorasvat näennäisesti estää ihoa palamasta, niin ihmistä ei ole oikeasti tarkoitettu grillaamaan ihoaan auringossa pitkiä aikoja.aurinkovoiteet, kesällä kantoliiailu

Kantoliinaillessa lämpimällä säällä saatan pukea taaperolle liinaan vain vaipan, sillä muutoin lapselle saattaa tulla ihan liian kuuma. Liinassa napa napaa vasten saattaa tulla lämmin talvellakin, joten kesällä lämmön suhteen saa olla melko tarkkana! Lapsen saa melko hyvin suojaan auringolta liinan sisään varsinkin, kun pään muistaa suojata hatulla ja silmät aurinkolaseilla. (hukkasin tosin taaperomme arskat johonkin, höh!)  Sen sijaan jalat saattavat jäädä auringolle alttiiksi ja palaa helpostikin. Sen takia yritän pysyä varjossa ja suosia liinailuunkin aamuja ja iltoja. Tarvittaessa puen taaperolle housut, tai pitkät sukat. Pääasia, ettei lapsen tule liinassa liian kuuma, eikä iho pääse palamaan. Rengasliina, tai kantoreppu saattaa olla viileämpi kantaa, mutta mulla on tällä hetkellä trikoinen liina.... Sen kanssa tulee näin kesällä todella helposti lämmin, sillä kangasta on ainakin kietaisuristillä sidottaessa kolme kerrosta!

Uimarannoilla ei aurinkoa pääse oikein kokonaan karkuun. Vältämme kuitenkin päivän kuumimpia hetkiä ja suuntaamme rannalle aamuisin, tai iltaisin. Varsinkin, jos pienimmäiset ovat mukana, levitämme pyyhkeet mahdollisimman varjoisaan uimarannan kulmaan ja ne jotka ei uskaltaudu veteen asti, suojaamme isoilla hatuilla ja vaatteilla. Rannalla turvaudumme myös siihen aurinkorasvaan.


Suosin mahdollisimman helliä aurinkovoiteita. Uskon, että jos voide on suunnattu pienille lapsille, tai vauvoille se on varmasti riittävän hellä. Suojakerroin 50 ei ole liiottelua, sillä harvoin ihmiset lisäävät aurinkorasvaa niin paljon ja usein, kuin laboratorio olosuhteissa tuotetta testatessa käytetään. Suojakerroin 50 saattaa siis olla tosielämässä lähempänä kahtakymmentäviittä.

Mulla on itselläni atooppisuuteen taipuva iho ja oon hieman herkkä tuoksuille. Siksi kävin vähän haistelemassa Ruohonjuuren aurinkovoidetarjontaa ja löysinkin varsin sopivan voiteen koko perheen käyttöön. Acorellen aurinkovoide on suunnattu vauvoille ja suojakerroin on 50. Se oli lisäksi ainoa voide joka Tampereen Ruohonjuuren valikoimasta ei omaan nenääni tuoksunut oikeastaan miltään. Voide on hypoallergeeninen ja ei aiheuttanut mullakaan mitään iho-oireita, joten uskallan suositella sitä muillekin! Voide on vedenkestävä ja se on valmistettu Ranskassa. Tietenkin hinta on melko suolainen, mutta koska yritämme parhaamme mukaan vältellä auringossa kököttelyä, niin uskon pienenkin purkin riittävän meillä melko pitkälle.

Miten te suojaatte lapsenne ja itsenne auringolta?

♥ Riina 
https://www.ipanainen.fi/fi/article/nain-kannat-lasta-kesalla-hellesaan-vinkit-kantamiseen/146142

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti