Taaperon vaatteet mahtuu koriin.

Minimalismi lastenvaatteet

Paljonko taapero tarvitsee vaatteita

Vaatteet on yksi tärkeimmistä asioista, johon sovellan minimalismia. Vähemmän on oikeasti enemmän varsinkin vaatteiden suhteen! 

Isossa perheessä pesukone pyörii muutenkin usein ja siksi on ihan turhaa pitää valtavaa vaatevarastoa.  Pärjäämme hyvin minimaalisella määrällä vaatteita.  Meillä on kuivaava pesukone, joten tarvittaessa vaatteet saa käyttöön nopeasti. Ne taaperon vaatteet, jotka ei ole pesussa, tai päällä, mahtuu hyvin pieneen koriin ja vaatteita on juuri sopivasti! 

On paljon helpompaa tehdä vastuullisia valintoja, kun vaatteita ei tarvitse hankkia niin montaa. On liian kylmäävää lukea naisista, jotka joutuvat jättämään omat lapsensa sukulaistensa hoiviin työskennelläkseen tehtaissa, jossa ei kuitenkaan makseta edes elämiseen riittävää palkkaa. Pukisinko siis lapseni vaatteisiin, jotka revitään jonkun toisen ihmisen selkänahasta? Onneksi kuitenkin Suomessa kaavaillaan yritysvastuulakia...

Puuvillan tuotanto on yksi luontoa kuormittavimmista vaatekuiduista. Puuvillan kasvatukseen tarvitaan valtavasti vettä ja tuotannossa saatetaan käyttää valtavasti kasvinsuojeluaineita ja keinolannotteita, jotka vaarantaa luonnon lisäksi työntekijät. Siksi suosin öko-tex sertifioiduilla väreillä värjättyä luomupuuvillaa, joka omalta osaltaan suojelee puuvillapelloilla työskenteleviä ihmisiä ja värjäreitä, sekä tietenkin myös omia lapsiani. Jytkyt värjäysaineet ja puuvillan kemikaalijäämät ei kuulu iholle. 

Myös vaatteiden paikkaaminen omalta osaltaan pienentää ilmastovaikutuksia. Olen surkea ompelia, mutta esikoisen puhkikuluneista leggareista sain vielä tekohengitettyä housut taaperolle. Toivon vain, ettei kukaan katso nurjalle! Vanhoja saumoja hyväksi käyttäen ompelu on suhteellisen helppoa. Yksi inspiroiva kirja vanhojen vaatteiden hyödyntämiseen on Linnea Larssonin; Paidasta pöksyt.


1-vuotiaan kaikki vaatteet


taaperon paljasjalkakengät

 Olen melko tarkka kenkien suhteen niiden ominaisuuksista. On hassua, että meille kerrotaan, että kengillä kävelyä pitää harjoitella ja lasta joutuu totuttelemaan pitämään kenkiä. Paljasjalkakengillä se kaikki kuitenkin sujuu ihan luonnostaan! Olen hankkinut pienille kengät Feelmaxilta, sillä lesti on tarpeeksi leveä, jotta varpaat pääsee liikkumaan vapaasti. Myös kenkien kierrättäminen lapselta toiselle ei ole niin suuri ongelma, kuin jäykemmissä kengissä, jossa edellisen käyttäjän askelvirheet saattaa vaikuttaa seuraavankin käyttäjän askellukseen.

Talvivaatekaapista on eteiseen jätetty myös muutama villahaalari ja villasukat, sillä tiedättehän... Suomen kesä ja kantoliinailu metsässä...

Olen erityisen iloinen siitä, että ollaan löydetty yhdessä juuri sopiva vaatemäärä  kullekin lapselle. Jokaiselle on hankittu kunkin lapsen lempi vaatteita. Sellaisia, jossa olisi mahdollisimman mukava touhuilla.

Meidän perheessä minikapseli vaatekaapit oikeesti toimii. Tärkeintä on, että kaikki yläosat sopii mihin tahansa alaosaan.

<3 Riina


1-vuotiaan kevät/kesävaatteet

5 kpl bodya
1 kpl mekko
1 kpl puuvillainen paita
4 kpl housuja


2 kpl villasukkia
4 kpl puuvillasukkia

1 kpl välikausihaalari
1 pari lenkkarit
2 kpl villahaalarit
1 kpl pipo (melko ohut, joten menee kesälläkin, mutta lierihattu vielä hakusessa)
1 kpl tumput
1 kpl kauluri

Yhteensä: 24 kpl


2 kommenttia:

 1. Aina inspiroivaa lukea, miten vähällä pärjäätte :) Meidän kaksivuotiaalla ei ole valtavaa vaatevarastoa mutta paljon enemmän kuin teidän taaperolla kuitenkin.

  Ostan itse kaiken kirppiksiltä (tai saan kierrätettynä), ja käytettynä saatan ostaa matalammalla kynnyksellä, kun kaikki ei kuitenkaan sovi malliltaan tms. Tämä aiheuttaa mun makuun vähän liikaa kierrätyssumplaamista vaatteiden kanssa. Voi hyvin olla, että kannattaisi mieluummin ostaa uutena pienempi määrä tosi kivoja vaatteita – sellaisia, joita valitsee mielellään vaikka joka päivä. Tosin silloin pitäisi osata tehdä hyviä valintoja: tuntuu, että koheltava kaksivuotias kyllä saa helposti (pahasti) sotkuun parit vaatteet päivässä ja housutkin kuluu äkkiä puhki... Kesähousuissa on se haaste, että niden pitäisi mieluusti sopia niin rajuihin hiekkaleikkeihin ulkona kuin päiväunillekin. Millä perusteella itse valitset nuo muutamat vaatteenne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatteiden ostaminen käytettynä on tietenkin ekologisinta. Mulla on kuitenkin harmillisesti edelleen hieman haasteita kemikaaliyliherkkyyden ja hajusteiden kanssa. Vähän turhan usein edellisten käyttäjien pesuainejäämät on tunkeutuneet niin syvälle vaatteen kuituun, että niitä on vaikea enää saada useallakaan pesulla pois.

   On ihan totta, että kapselivaatekaapin kokoaminen kirpparilöydöillä on haasteellista. Sama juttu on mm. alennusmyynneissä, jossa tietää tarvitsevansa housut ja sitten löytää lähellä tuotetut ja luonnonmukaisista materiaaleista valmistetut "tosi halvat" yksilöt, mutta kotona huomaakin,ettei ne sovi kaikkien yläosien kanssa ja joutuu sitten kumminkin ostamaan rinnalle toisetkin ja niin "halvat" ei olekaan enää kovin halvat. Siksi ehkä tarkempi tarpeiden määrittely on hyvä juttu ennen kirppari kierroksia, tai vaikka just niitä alennusmyyntejä. Nettikirppareissa, kuten Emmyssa on juuri se hyvä puoli, että voi ostoksia tehdessä kurkkia omaan vaatekaappiin varmistuakseen, että hankinta olisi juuri sopiva.

   Usein 100% puuvillasta valmistetut housut tuntuu meillä kestävän parhaiten. Mellin, Hillan ja Marlonin colleget kestää tosi hyvin. Jos reikiä tulee, niin ne on melko helppo vielä paikatakin. Tosin esikoinen viihtyy parhaiten hieman elastaania sisältävissä mekoissa ja leggareissa. Ne kyllä kestää yleensä käytössä vuoden verran, mutta yleensä ei sellaisenaan kestä seuraavalle. Kangasta onneksi voi kuitenkin hyödyntää....

   Koitan pääsääntöisesti suosia muovittomia luonnonkuituisia vaatteita, jotka olisi valmistettu materiaaleista lähtien mahdollimman lähellä. Jos vaate tuntuu mukavalta päällä, niin saatan ostaa samanlaisia useamman, kuten vaikka noita Hillan raitabodyja. Esikoisen kohdalla teen tässä muovittomuus asiassa poikkeuksen, mutta toisaalta vaatteista saa tehtyä jotain pienemmille, kun ne alkaa olemaan liian hurjassa kunnossa, kuten vaikka noi leggarit. Joitain hyvin säilyneitä vaatteita jemmaan lapselta toiselle. Esim. Marlonin housut on kestäneet hyvin.

   Totuus on myös se, että lapset rakastavat kotona olla mahdollisimman vähissä vaatteissa. Siksi päiväunet nukutaan sisällä yleensä pelkässä bodyssa vaippasiltaan. Toisaalta päikkärit otetaan usein kantoliinassakin ja näin kesällä ei aina kantoliinaan tarvitse edes pukea paljon mitään. Pitää vaan varoa, ettei jalat pala....

   Kuopuksella on alaosat yksivärisiä noita yksiä tuunattuja leggareita lukuuunottamatta. Niitä on helppo yhdistellä mihin vain yläosaan.

   Toivottavasti ei ollut liian sekava sepustus :D Kiva kun kävit lukemassa ! <3

   Poista