Seitsemän vuotiaan minimalistinen syysvaatekaappi

paljonko 7-vuotias tarvitsee vaatteita?

Kaksi alakoulua käyvää lastamme jakaa asuntomme isoimman makuuhuoneen. Heidän sisävaatteensa mahtuvat hyvin yhteen kompaktiin vaatekaappiin ja vaatekaapin ala osasaan mahtuu hienosti myös pikkulegot. 

Multa on kysytty, että miten ihmeessä pärjäämme näin vähällä vaatemäärällä. Meillä on kuitenkin iso perhe ja pesemme pyykkiä lähes päivittäin, joten olisi vain hullua pitää isoa vaatevarastoa turhanpanttina.

Yritämme hankkia vaatteita, jotka sopii kaikki yhteen. Se helpottaa lapsen vaatteiden valintaa ja nopeuttaa rutiineja. Kaikkien vaatteiden yhteen sopiminen mahdollistaa myös omalta osaltaan, että vaatemäärän pystyy pitämään minimaalisena. 

Vaatteiden määrästä säästyneet rahat voimme sijoittaa halutessamme laatuun ja eettisyyteen. 
Koska vaatteita on vähän, niin joudun oikeasti panostamaan vain laadukkaisiin ja mukaviin vaatteisiin, josta kukin lapsi oikeasti pitää. 

Jos vaatteet likaantuvat, niin ne pestään viimeistään seuraavana aamuna, joten kaapissa on aina puhtaana kuitenkin useampi vaatekerta. Vaikka vaatteita on ministi, niin sotkua ei siis tarvitse meillä varoa! 

minimalismi ja lastenvaatteet

7-vuotiaan vaatekaapissa ei itseasiassa ole tapahtunut kauheita muutoksia sitten viime syksyn. Sama takki mahtui päälle vielä tänäkin syksynä ja iso osa paidoistakin on edelleen käytössä. Vain housut on hieman vaihtuneet. Yhdet polvista kuluneet housut leikeltiin kesällä sortseiksi ja nyt ne on mennyt hyvin sisäliikuntatunnilla ja kotihousuina. 

Talven tullen vaatekaapissa on aika kuitenkin tehdä pieniä poistoja ja hankintoja,  mutta luultavasti vaatteiden kokonaismäärä pysyy silti aika lailla samana.

Myönnän rakastavani sitä, että saan soveltaa minimalismia lastenkin vaatekaapeissa. Arki on hurjasti helpompaa, kun aina kaikki vaatteet on oikeasti mieluisia ja käytössä. On myös kutkuttavaa pystyä hoitovapaallakin sijoittamaan eettisiin vaatteisiin. Vähemmän on oikeasti enemmän!

 Konmari kirjoista opittu pystyviikkaus hellii silmää ja auttaa pitämään vaatekaapit järjestyksessä. Tarvittavat vaatteet löytyy aina helposti. Olen itse asiassa ruvennut nauttimaan vaatteiden viikkaamisesta!

Kuvissa ei muuten ole ihan kaikki vaatteet, sillä osa on pesussa ja osa päällä. Listasin kuitenkin todellisen vaatemäärän tähän postauksen alle.

SISÄVAATTEET

5 kpl pitkähihaisia paitoja
4 kpl lyhythihaisia paitoja 
1 kpl kauluspaita
3 kpl housuja 
1 kpl villahousut
1 kpl sortsit

5 kpl kalsareita
4 kpl puuvillasukkia
1 pari villasukkia
1 kpl uimahousuja 
= 26kpl 

ULKOVAATTEET 

1 pari tumppuja 
1 pari hanskoja
1 pari sormikkaita
1 kpl pipoja
1 kpl kauluri
1 kpl fleece
1 kpl takki 
2 kpl ulkohousut
1 pari saappaat
1 pari lenkkarit
= 11kpl 

+ koulussa sisätossut


yhteensä 38 kpl 

4 kommenttia:

 1. Mulla on ekaluokkalainen poika. Silläkin on aika vähän vaatteita, mutta enemmän kyllä kuin teillä. Meillä pyykkiä ei pestä päivittäin, kun perheessämme on vain 4 jäsentä. Mutta huomaan, että suurin syy vähän isompaan vaatemäärään (pitkähihaisia paitoja ja housuja kumpiakin 8 kpl) on, että kaipaan itse pelivaraa. Aina en ehdi (jaksa) pesemään pyykkiä kuin viikonloppuisin. Silloin tarvitaan tuo määrä vaatteita. Jatkossa todennäköisesti kuitenkin hankin vaatteita vähemmän ja yritän pestä pyykkiä ahkerammin.Toisaalta isompien lasten vaatteet myös tuntuvat sotkeutuvan vähemmän.

  Näitä sun kirjoituksia on kiinnostavaa lukea. Saa perspektiiviä omiin tekemisiinsä ja voi haastaa niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinänsä harvoin peseminen on tosi ekologista! Meillä kerääntyy helposti vaatepyykkiä koneellinen vähintään joka toinen päivä ja viikonloppuna olisi vastassa jo vuori (tosin vaatteita on sen verran vähän, että kyseessä olisi ehkä enemmin pieni harju) :D Pää asiahan on, että vaatteita on juuri teidän perheen rytmiin ja pesuväleihin just sopivasti! :) Kiva, kun kävit lukemassa ja kommentoimassa <3

   Poista
 2. Hei. Kiva blogi ja tärkeitä aiheita. Olisi kiva lukea ruokailutottumuksistanne. Millaisia valintoja teet/teette ruoan suhteen. :)

  VastaaPoista