Lapsiperheen kotivara kaupunkikodissa


Bloggaajien yhteispostaus: löydät linkit muihin kirjoituksiin postauksen lopusta 

Kauanko sinä selviäisit, jos tulisi joku poikkeustila, kuten vaikka vesikriisi, myrsky, tai yllättävä sairastuminen? 

Viranomaiset ja järjestöt kehottaa ihmisiä varautumaan ainakin 72 tunnin kotivaralla. Se tarkoittaa ruokaa, vettä, lääkkeitä, taskulamppuja, käteistä rahaa, kynttilöitä, lämmikettä ja vaihtoehtoisia ruuantekovälineitä vähintään kolmeksi päiväksi. 

Ei hätää! Tarkoitus ei ole silti alkaa varustaa mitään maailmanlopun bunkkeria. Kaapista on kuitenkin hyvä löytyä hieman puskuria sellaisille asioille, joita arjessa käytät muutenkin.

Kotivaran kokoaminen ei myöskään ole mikään uhka minimalistille, vaan oikeasti mahdollisuus miettiä, millaisia elintarvikkeita kuluttaa arjessa eniten. Kotivara itse asiassa tekee elämästä hieman yksinkertaisempaa! Voit syödä pois lähipäivinä kaapeistasi kaiken sellaisen, jota et kuitenkaan normaalistikaan söisi ja kasvattaa tulevaisuutta ajatellen esimerkiksi hieman sellaisten kuivatuotteiden määrää, josta oikeasti pidät ja joita söisit joka tapauksessa. Pientä optimointia aijon tehdä minäkin! 

Tietenkin kotivarassakin voi aina parantaa laatua ja ravinnetiheyttä. Voisin lisätä omaan kuiva-ainekaappiini kunnon trail mix ainekset, kuten gojimarjoja ja kurpitsansiemeniä, pistaaseja ja manteleita.  Tosin en tiedä kuinka ison puskurin pitäis olla, ettei sellaiset herkut häviä kaapista ihan heti... 

Kotivaraa on kuitenkin tarkoitus kuluttaa ja täydentää jatkuvasti. Sillä tavoin kaikki elintarvikkeet pysyy koko ajan tarpeeksi tuoreina. 

Sähkökatkon aikaan on hyvä aloittaa syöminen jääkaapista! Ne pilaantuu ensin. Pakkasessa olevat tuotteet  on hieman kauemmin käyttökelpoisia. Meidän pakkasesta löytyy  äidin mansikoita, tyrnejä, puolukoita ja metsämustikoita <3 


Vesi on asia, johon ei tule kiinnitettyä tarpeeksi huomiota normaalin arjen keskellä. Olemme aina säilöneet muutaman pullon vettä varmuuden vuoksi kaapin perälle, tai jääkaappiin. En ole kuitenkaan oikeesti tajunnut, kuinka paljon vettä suositellaan todellisuudessa olevan kuuden hengen taloudessa jemmassa! Yhdelle hengelle pitäisi olla säilössä vähintään 6l vettä. Kuudelle hengelle siis 36l. Muutama lasipullo ja lasten juomapullojen päivän mittaan täyttely ei todellakaan siis riitä todellisen kriisin kohdatessa, mutta toisaalta pienikin varautuminen on aina plussaa. 

Joku saattaa hieman hymähtää, kun jemmailen vettä lasipulloihin. Tieto lisää kuitenkin tuskaa... Kaupan muovipulloihin pakattu vesi saattaa sisältää valtavan määrän mikromuovia! Muovipulloista voi myös liueta veteen makuhaittoja, tai muovin kemikaaleja, erilaisia orgaanisia yhdisteitä. Kaupassa kuukausi kaupalla loisteputkien alla maannut vesi ei ainakaan paranna veden laatua. 

Yritän vaihtaa jemmassa olevien vesipullojen vedet mahdollisimman usein. Pesen pullot aina vaihdon yhteydessä ja säilytän vedet kaapissa valolta suojattuna. Tarpeen vaatiessa jemmavedet voi vielä keittää ennen käyttöä. 

Hyvä puoli on se, että jos vedenjakelu on katkennut, viranomaiset eivät ole vielä saaneet pystyyn vedenjakelupisteitä, mutta ulkona pystyy kuitenkin liikkumaan, niin meillä on kuitenkin salainen ase vesikriisiinkin! Sen lisäksi, että Suomi on tuhansien järvien maa, on täällä myös tuhansia lähteitä! Löydä lähde-sivustolta lötyy 70 lähteen tiedot. Hyvällä säkällä kartoista vesianalyyseihin. 

kotivarahaaste

Retkeilyharrastus auttaa kotivaran rakentamisessa. Kaapista löytyy mm. makuupusseja, useampi retkikeitin ja erilaisia lamppuja. On myös hyvä, että mulla on kumppani, joka tykkää pitää huolta kotivarastamme ja täydentää sitä tarpeen vaatiessa.

Kotivaraohjeita lukiessani tuli uusiakin vinkkejä poikkeustilanteista selviytymiseen. Jos esimerkiksi vessaa ei voi vetää ja varavettä ei malta käyttää vessan huuhteluun, niin voi vessanpönttöön asentaa roskapussin, johon voi tehdä tarpeensa väliaikaisesti. Käytön jälkeen roskapussi tulee lajitella sekajätteeseen.

Ohjeisiin oli listattu myös joditabletit tarpeelliseksi varautumisen kannalta. Emme kuitenkaan ole nähneet tarvetta sellaisia hommata. Käsittääkseni jos joditabletteja ottaa epähuomiossa väärällä hetkellä, niin niistä voi olla enemmän haittaa, kuin hyötyä. Ehkä saamme niitä käsiimme jostain, jos oikeasti tarve iskee. Voi olla, että tilanne olisi eri, jos asuisimme vaikka ydinvoimalan juurella.

Tulevaisuudessa kotivaraa silmällä pitäen meidän perheessä pitää ehdottomasti kiinnittää enemmän huomiota jemmaveden määrään, sekä hankkia sopiva astia myös veden kuljettamiseen vedenjakelupisteeltä kotiin.

Millainen kotivara teiltä löytyy? Olisi ihana kuulla!

- Riina 

ps. Kotivara yhteispostaus on Tsajutin ja Jovelan ideoima <3 
Tsajut https://tsajut.fi/kotivara-perheen-arkea-helpottamassa/
Jovela eli omavarainen.fi https://www.omavarainen.fi/l/kotivara/
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/11/puutarhurin-kotivara.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/11/kotivara-arjen-turvana.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/11/kotivara-ja-puutarha.html
Saaran lautasella https://saaranlautasella.blogspot.com/2019/11/katastrofi-tai-joku-muu-poikkeustila.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2019/11/maalla-parjaa.html
Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/elaman-pitaa-sujua.html
Trio Miumau ja herra Nilsson https://triomiumau.blogspot.com/2019/11/hashtag-72-tuntia.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/11/selviaisitko-72h-ilman-ulkopuolista-apua.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/11/kotivara.html
Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=934
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=933
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/11/kotivara-omatoimista-varautumista.html
Helecleaner https://helecleaner.com/kotivara-kodinhoidossa/
Ihme ituhippi http://ihmeituhippi.com/kotivara
Vauhtihirmun elämää https://blogit.terve.fi/vauhtihirmunelamaa/allergiaperhe-kotivara/
Ihana maatuska https://www.ihanamaatuska.fi/2019/11/lapsiperheen-kotivara-kaupunkikodissa.html
It's so mysigt https://www.somysigt.com/blogi/17112019/kotivara-poikkeustilanteessa
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2956
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/11/kesarannan-tollin-kotivara.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/11/kotivarasta-ja-sen-vieresta.html
Kalastaja kuivalla maalla https://morgenstjerna.blogspot.com/2019/11/ruokakotivara.html
Vanha rouva Tuomela https://vanharouvatuomela.blogspot.com/2019/11/kotivara-keha-kolmosen-molemmin-puolin.html

16 kommenttia:

 1. Meillä ei juuri kotivaraa ole. Kahden aikuisen taloudessa sitä ei tule niin ajatelleeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Helposti se unohtuu ja kotivara on muutenkin ollut Suomessa jotenkin todella vähän mediassa esillä. Kaupungissa esimerkiksi vesikatkokset on melko yleisiä ja mekin ollaan saatu maistaa niitä esim ratikkatyömaan aikana. Siinä mielessä juuri tota veteen liittyvää puskuria aion kyllä tulevaisuudessa kasvattaa. Kiva kun kävit lukemassa! <3

   Poista
 2. "Kotivara itse asiassa tekee elämästä hieman yksinkertaisempaa!"

  Tuolle lauseelle ei voi antaa liikaa peukkuja! Ja kiitos tuosta lähdelinkistä! Todella hyödyllinen tieto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiva, kun kävit lukemassa ja kiitos mahtavasta yhteispostaus ideasta <3

   Poista
 3. Lähes kaikkialla Suomessa vesi on itsestäänselvyys. Moni muukaan ei ole tullut laillasi ajatelleeksi, miten paljon sitä oikeastaan tarvitsisi varata pelkästään juomiseen.
  Retkeilijöillä tosiaan on paljon kaikkea kätevästi saatavilla poikkeustilanteiden varalle.
  Kotivara tosiaan helpottaa arkielämää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin sitä elää sellaisessa illuusiossa, että vettä olisi muka saatavilla rajattomasti ihan aina. Muistan, kun joskus oli vesi poikki muutaman päivän. Jemmassa olleet vedet loppui aika nopeasti ja muistan kuinka paljon teki oikeesti puhdasta ja raikasta vettä mieli jo samana iltana, kun koitti omaa janoa sammuttaa kaupan sokerimehuilla ja vissyllä. On tosiaan onni, että varsinkin puolisoni on retkeilyvälineitä melko hyvin jemmaillut kaappiin. :) Kiva kun kävit lukemassa!

   Poista
 4. Hyvä muistutus tuo juomavesiastioiden pesu aina vaihdon yhteydessä. Mökillä, jonne joudumme veden kantamaan kauempaa (kyliltä) sen kyllä jo näkee silmilläkin, vaikka vesi ei seisoisi kuin muutaman päivän lämpimänä päivänä. Eikä se vesi siellä jääkappissakaan seisoessaan turvassa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin! Esimerkiksi kraanaveden säilymisestä suljetussakin astiassa on hiukan ristiriitaista tietoa netin syövereissä. Tosin Helsingin vesi on kuulemma joskus testannut, että kraanavesi olisi jopa puolen vuoden päästä ihan juotavaa, kun se oli säilytetty suljetussa pullossa ja valolta suojattuna.

   Poista
 5. Lähteet ovat maamme mahtavuutta kun niitä vain varjeltaisiin. Hienoa jos olet löytänyt vielä kaupunki ympäristössäkin toimivan lähteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo! Tampereen keskustan lähellä on ne muutamat lähteet pääsääntöisesti juomakelvottomia, eli hiukan pidemmälle pitää mennä oikeasti raikkaan veden perässä. Kiva kun kävit lukemassa!

   Poista
 6. Ihana, että osallistuit kirjoitukseen.

  Retkeily on loistava harrastus paitsi varustautumisen puolesta niin myös taitojen puolesta. Retkeilijä selviytyy varmasti trangialla kokkailusta vaivatta ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu! Ei sitä vaihtoehtoisia ruuanvalmistus menetelmiäkään olis muuten tullu ajatelleeks. Kiitos sullekin Satu! Hauskaa oli osallistua :)

   Poista
 7. Mulle on selvinnyt lukiessa näitä teidän muiden juttuja, että mulla on kyllä petrattavaa ja paljon :)

  VastaaPoista
 8. Hyvä kirjoitus! Aloin tuota miettiä vessänpönttöä ja sekajätettä, mitäs jos tuleekin sellainen hetki, ettei ne roska-autot kulje? Sekin vaatisi jonkun varasuunnitelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrostalossa varmasti hieman ongelmallisempi tilanne. Maalla voi onneksi turvautua huussiin. Voi olla, että siinä vaiheessa ilmestyisi myös muutama bajamaja näillekin nurkille... Hauskaa, että kävit lukemassa!

   Poista