Tiedätkö sinä, mitä pyykinpesuaineesi sisältää?


KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Fiini naturally

Olen yleensä pesuaineviidakossa ihan pihalla! Kaupan tavallinen pyykinpesuaine sisältää ionittomia tensidejä, bolykarboksylaatteja ja entsyymejä. Allergianäkökulmasta tuote ei sisällä hajusteita, eikä niiden pitoisuudet yleisesti ärsytä, tai herkistä. Kyljessä saattaa komeilla joutsenmerkki ja allergiatunnus. Vaikka tavasin tuoteselostetta, en kuitenkaan oikein tajunnut millaisten aineiden kanssa olin tekemisissä ja mitä pyykkiä pestessä todellisuudessa pääsee ympäristöön!? Tiedän hämärästi, että tensidit vähentää veden pintajännitystä ja auttaa vettä tunkeutumaan paremmin kuituihin. Bolykarboksylaatti on vedenpehmentäjä ja entsyymit lisäävät pesutehoa.

Ionittomat tensidit on mikrobiologian professorinkin mukaan kuitenkin myrkyllisiä. Niistä haihtuu höyryjä, jotka on hengitettynä vaarallisia ja osa niistä on haitallisia vesieliöille. bolykarboksylaatit ovat lisäksi hieman huonosti hajoavia. On kuitenkin hämäävää, että kemikaaleja ei tarvitse eritellä pakkauksiin, vaan ne pistetään purkin kylkeen van epämääräisesti ryhmiteltynä. On selvää, että esimerkiksi tensidejä on hyvin monenlaisia. Kaipaan avoimuutta!

Kun näin Fiini naturallyn pyykkipulverin* tuotesisällön, huokaisin ihastuksesta! Vain kaksi ainesosaa ja eikä kumpikaan ole hepreaa! Fiinin pyykinpesuaineessa on saippuoitua kookosrasvaa ja natruimbikarbonaattia, eli soodaa. On oikeasti ihan super ihanaa tietää, mitä aineita huuhtoo pyykkiä pestessä viemäriin. Se tuntuu siltä, että pystyn oikeasti ottamaan vihdoin vastuun valinnoistani!

Fiinin pyykkipulveri* pesi lapsiperheemme pyykit hienosti puhtaaksi. Pulveri ei tuoksunut miltään ja oli ihanaa ripustaa oikeasti puhdasta, mutta tuoksutonta pyykkiä kuivumaan. Monet hehkuttaa marseille saippuaa pyykinpesussa, mutta itselleni se on liian tujua! On mahtavaa, että on olemassa myös vaihtoehtoja. Kookos pohjaiset tuotteet sopii minulle hyvin.

Pyykkipulveri hävisi pesuainelokerosta 40°C  ja 60°C pyykkiä pestessä, mutta kolmenkympin pyykkiä varten liotin pesuaineen ohjeen mukaan tilkkaan lämmintä vettä. Pesuaine toimi siis matalissakin lämpötiloissa hyvin, kunhan noudatti ohjeita!

Oletko kuullut kauhutarinoita, jossa saippua pohjainen pyykkipulveri olisi jämähtänyt putkistoihin? Fiinin pyykkipulveri ei kuitenkaan sisällä saippuoimattomia rasvoja, joten sitä voi huoletta käyttää konepesussa.

Fiinin tahrastick* toimi hyvin uusiin tahroihin ja sitä on todella miellyttävä ja helppo käyttää, sekä annostella! Tekstiiliä kostutetaan tahran kohdalta ja hierotaan tahra stikciä suoraan tahralle. Tekstiilien käsittely on tuotteen muodon vuoksi mielestäni helpompaa, kuin vaikka sappisaippualla.

Fiiniltä saa myös tuoksuvaa pyykkietikkaa* päheissä lasipulloissa. En kuitenkaan uskalla suositella niitä hajusteyliherkille, mutta ehkä Fiiniltä saisi pyykkietikkaa vielä tulevaisuudessa hajustamattomanakin ;).

 Päätin kuitenkin vihdoin Outi Pyyn innostamana ottaa ihan tavallisen väkiviinaetikan käyttöön ja tajusin vasta nyt, että kyllähän se saa pyykkeihin ihan eri tunnun ja kirkastaa se tekstiilien värejäkin. Pyykki tuntuu myös pehmeämmältä ja etikka desifioi samalla myös pesukonetta. Kaikki huuhteluaineet eivät sovi kaikille pyykeille, mutta väkiviinaetikka sopii!Niin kuin moni muukin luonnollisempaan pyrkivistä yrityksestä, myös Fiini Naturally on syntynyt kahden Pohjalaisen naisen omasta tarpeesta kemikaalittomampiin tuotteisiin. Yrityksen arvoissa näkyy myös ainesosa valinnat, jotka pyrkivät kuormittamaan luontoa mahdollisimman vähän. Tuotteiden INCI on selkeä ja lyhyt, sillä vähemmän on enemmän, eikä mitään piiloteltavaa tunnu tuotesisällössä olevan!

Kaiken kaikkiaan ihanan selkeitä, yksinkertaisia ja tehokkaita tuotteita! Jotain pyykinpesu rutiineissani on muuttunut pysyvästi!

   Riina

* Tuotteet saatu testiin

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Fiini naturallylla on oma verkkokauppa, mutta tuotteita myydään kyllä tosi monella jälleenmyyjälläkin. Täältä löytyy lista jälleenmyyjistä: https://fiininaturally.fi/jalleenmyyjat/

   Poista
 2. Mielenkiintoista. Sisältääkö tuo stick samat ainesosat? Saisikohan tuota tehtyä ihan itsekin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stickissä on vain saippuoitua kookosrasvaa. Toimii kuulemma rasvatahroihin erityisen hyvin. :)

   Poista