Ekologinen ja vastuullinen kestosheiveri?

kestosheiveri

Ruohiksessa oli tarjouksessa kestosheiveri.

Näin kuitenkin hieman kummallisena, etten löytänyt aluksi mistään tietoa, missä tuote oli valmistettu. Asia ei auennut tuotepakkauksesta, tai maahantuojankaan sivuilta. Kyseessä oli kuulemma "Suomalainen brändi".

Myönnän tekeväni hieman liian usein hätiköityjä ostopäätöksiä varsinkin kivijalkakaupoissa, joten tartuin muitta mutkitta tarjoukseen, sillä kestosheiveri oli keikkunut ostoslistallanikin jo lähes puoli vuotta. Sillä hetkellä huokea hinta ja tarve kohtasivat. Sain korvattua kertakäyttöiset tuotteet kestoversiolla ja tuin ekokauppaa. 

Olisin kuitenkin luultavasti tehnyt enemmän salapoliisityötä tuotteen tuotanto-olosuhteiden selvittämiseksi ennen ostopäätöstä, jos olisin hankkinut kestosheiverin netistä. 

Kotona kaivoin lopulta valmistusmaan Ruohonjuuren verkkokaupasta. Kestosheiveri oli valmistettu Kiinassa. 

Tiedän, että kestohöyliä valmistetaan myös Euroopassa. Iso osa euroopan maista kuvataan ihmisoikeuksien suhteen matalan riskin maiksi. Näitä ovat esimerkiksi Liettua, Puola, Latvia, Liettua, Portugali jne...  

Eu:n ulkopuolella valmistettu tuote ei suoraan silti takoita epäeettistä. Jos tuote on tehty riskimaassa, pitäisi tuotanto-olosuhteista kuitenkin kertoa kuluttajalle enemmän. Ongelmana on mm. se, ettei monessa ihmisoikeuksien suhteen riskimaiksi leimatuissa maissa lainsäädännössä oleva minimipalkka riitä todellisuudessa elämiseen. Esimerkiksi Bangladeshissa minimipalkan ja elämiseen riittävän palkan ero on jopa viisinketainen. 

Ostamassani kestosestosheiveripaketin kyljessä hehkutettiin tuotteen ekologisuutta. Luvassa olisi "ekologisempi sheivauskokemus mukavuudesta tinkimättä". Se on tietenkin ihan hyvä juttu! Vaikka pelkkä ekologisuus ei takaa kokonaisvaltaista vastuullisuutta, niin kertakäyttöisen tuotteen korvaaminen kestoversiolla on mielestäni ihan hyvä ekoteko. Toivottavasti sheiveri kestää käytössäni pitkään, mutta ehkä koitan tulevaisuudessa kiinnittää entistä enemmän huomiota hankinnoissani tuotteen vastuullisuuteen.

   Riina

3 kommenttia:

 1. Myydäänkö siellä teriä myös? Olen yrittänyt normiruokakaupoista etsiä tuollaisia partahöylän teriä, mutta missään ei ole. Tarvitsisin lähinnä keraamisen liesitason puhdistusskrapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkyy olevan niitäkin.
   https://www.ruohonjuuri.fi/astra-vaihtoterat-5-kpl-astra-7702018007240

   Poista
  2. Joo! Ruohonjuuresta saa juuri noita Helin mainitsemia Astra teriä. :)

   Poista