Kolmen ainesosan pyykinpesupulveri

tee itse pyykinpesuaine

Olin jo pitkään halunnut sekoitella oman pyykinpesupulverini itse. Outi Pyy on kirjoittanut blogissaan kattavat ohjeet pyykinpesujauheen valmistuksesta, joten aiheeseen tarttuminen oli helppoa! Viimeisen sysäyksen kuitenkin aiheutti Rouva yrttinen. 

Halusin kuitenkin yksinkertaistaa ohjetta entisestään. Lapsiperheessä on tärkeää, että kaapeista löytyy mahdollisimman vähän myrkyllisiä aineita. Esimerkiksi ruokasooda on myrkyttömämpää, kuin monessa ohjeessa vilahtava pesusooda, joka on taas vahvasti syövyttävä aine. Huomasin, että pesutulos oli kuitenkin tarpeeksi hyvä, vaikka pesusoodan jättikin ohjeesta kokonaan pois.

Ensin valitaan saippua. Liian rasvaista saippuaa ei kuitenkaan kannata käyttää pyykinpesussa, sillä se saattaa kertyä pesukoneen putkistoihin, tai kerääntyä pikkuhiljaa myös vaatteiden kuituihin.. Esimerkiksi Marseille saippua on aivan liian rasvaista pyykkipulverin valmistukseen! Marseille saippuan rasvaisuus on 72%, kun taas esimerkiksi Fiinin valmistaman siivoussaippuan alle 30%. Marseille saippuaa voi sen sijaan käyttää käsinpesussa esimerkiksi villalle, tai silkille.

Helecleaner blogista löytyy myös loistava blogiteksti sopivan saippuan valintaan!

Omaan pyykinpesupulveriini tuli siis vain kolme ainesosaa; kookossaippuaa, ruokasoodaa ja merisuolaa.

Suola kirkastaa värejä ja auttaa irrottamaan tahroja. Suolaa voi hieroa myös suoraan tahralle. Suola sopii esim. hiki, veri, tai punaviinitahroihin.

Ruokasooda irrottaa likaa ja poistaa rasvatahroja. Ruokasoodaa vahvempi emäksinen aine olisi pesusooda, mutta sitä kannattaa käyttää varovaisemmin, kuin ruokasoodaa. Pesusoodaa voi käyttää oikein likaiseen ja rasvaiseen pyykkiin, mutta meille on riittänyt pelkkä ruokasoodakin oikein mainiosti! Ruokasooda myös raikastaa pesukonetta ja neutralisoi hajuja. Se tehostaa pyykinpesuaineen tehoa. Jos halutaan eroon hajuista, sitä voi lisätä myös huuhteluveteen. Ruokasoodaa voi hieroa myös suoraa tahralle. Tee tällöin ruokasoodasta tahnaa sekoittamalla se pienen määrään vettä. Tahna toimii kuulemma niin hikitahroihin ja pikeenkin.  Ruokasoodaa kannattaa ostaa isommissa pakkauksissa. Isoista ruokakaupoista löytyy 900g pakkauksia, mutta verkkokaupasta voi löytää 25kg pakkauksiakin. Ruokasooda kuitenkin kuulemma vanhenee. Avattu pakkaus säilyy puolivuotta.

Saippua toimii pyykinpesuaineen tensidinä, eli se vähentää veden pintajännitystä ja auttaa vettä ja pesuaineita pääsemään paremmin kuitujen sisään. Tensidejä löytyy myös saponiineistä, joita on mm. hevoskastanjassa, pesupähkinöissä, tai rohtosuopayrtissä. Runsaasti saponiinejä sisältävät kasvit ovat kuitenkin myrkyllisiä, joten lapsiperheen pihaan en niitä suosittelisi.

Jos tästä vielä nostaisi leveleitä, niin ehkä kokeilisin saippuan valmistusta itse. Olen joskus tehnyt valmiista saippuamassasta saippuaa, mutta lipeään en vielä ole uskaltanut koskea... ehkä tulevaisuudessa. :D

- Riina

Kolmen aineen pyykinpesupulveri


140g kookospohjaista siivoussaippuaa
140g ruokasoodaa
70g merisuolaa.

Sekoita aineet keskenään. Annostele 1-2 ruokalusikallista pulveria pesuainelokeroon. Jos peset 30 asteen pyykkiä liota pulveri ensin pieneen määrään vettä ja käytä tarvittaessa pesupalloa.

Käytä huuhteluaineena väkiviinaetikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti