Ostoksilla


Olen seurannut mielenkiinnolla, esimerkiksi Oma koti valkoinen- blogin "kuukauden shoppailut" postauksia. Olen itseasiassa itsekin aika ajoin pitänyt blogissani listaa lapsiperheemme hankinnoista ja haluankin jatkossakin vilauttaa teille ostoksiamme. Päätin kuitenkin, että tällä kertaa kerron blogissani vain niistä hankinnoista, joita olen tehnyt itse. Se on helpointa, sillä omiin hankintoihini pystyn tietenkin vaikuttamaan kaikista eniten.

Tiedän, että se , mitä ostamme, ei vaikuta vain meihin, vaan todella moneen muuhunkin ihmiseen tällä pallolla. En usko, että kokonaan ostamatta jättäminen on vaihtoehto, mutta ostamalla vähemmän ja harkitummin, varmasti parantaa niin luonnon, kuin ihmisten hyvinvointia.

Omiin valintoihini vaikuttaa tietenkin tarpeet, materiaalit, tuotanto-olot ja se hintakin. Tietenkin aina toivoisin, että hinta olisi se kaikkein viimeisin kriteeri ja että oikeesti pystyisin maksamaan hankinnoistani sen verran, että sillä taataan elämiseen riittävät palkat kaikissa tuotanto vaiheissa. En silti naivisti usko, että hinta kertoisi koko totuutta. Kallis ei tarkoita aina eettistä.

Uskon, että näinä aikoina, jolloin ihmiset haluaa tehdä oikeasti kokonaisvaltaisesti parempia valintoja, yritysten oma avoimuus on avainasemassa. Jos tuote on yhtä upea, kuin ympäripyöreissä myyntipuheissa kerrotaan, yrityksen on oltava valmis myös avaamaan tuotanto-olosuhteita niin paljon,kuin mahdollista.

En silti ala ekojeesustelemaan täälä. Teen hankintoja omasta lähtökohdastani käsin. Ostoksien seuraamisen tarkoitus on se, että pysähdyn oikeasti huomaamaan millaisia valintoja teen arjessa ja pystyn ne toivottavasti jotenkin perustelemaan ainakin itselleni.

Näissä postauksissa ei tule olemaan mitään kaavaa. Teen postauksen silloin, kuin olen ostanut jotain ja kirjoittamiselle sattuu löytymään aikaa. Hintalaput ei siis ole välttämättä postaushetkellä enää paikoillaan, niin kuin ei nytkään.

....Ja niin... tietenkin kaikkein ekologisinta olisi ostaa tavarat käytetynä, mutta ihan aina se ei ole mahdollista.Housut. Ne ovat sukkien ohella vaatekappale, joita meidän lapsiperheessä varmaan kuluu eniten. Yritän kyllä omien taitojeni mukaan paikkailla housuja, mutta lopulta ne saattavat olla niin rikki, että paikkaaminen on jo lähes mahdotonta. Pienempien lasten housuissa suosin Mellejä ja Hilloja. Ne on kestänyt todella hyvin siihen nähden, että jokaisella lapsella housuja on vain neljät. Se tuntuu olevan juuri optimaalinen määrä meidän pesuvälien kannalta. Nyt ostin siis ihania Mellin housuja, jotka on valmistettu 100% puuvillasta.

Melli kertoo nettisivuillaan tuotannostaan todella avoimesti! Kankaat kudotaan ja painetaan Suomessa ja vaatteet myös suunnitellaan ja ommellaan kotimaassa! Mellin käyttämä Gots sertifikoitu luomupuuvilla kasvatetaan Kreikassa!

Ostan kyllä aika ajoin ihan vaan markettisukkiakin, mutta Papun sukat ovat kestäneet meillä oikeasti lapselta toiselle! Markettisukat tuntuvat hajoavan pääsääntöisesti super nopeasti, mutta Paput pyörii pesukoneessa kuukaudesta toiseen. Eikä ne musta edes nyppyynny.

Papu käyttää tuotteissaan elastaania. Se on tietenkin hieman kaksipiippuinen materiaali, sillä tällä hetkellä sekoitemateriaaleja ei voida hyödyntää uusiomateriaaleissa. Lisäksi on hieman epäselvää, kuinka paljon sekoitemateriaaleista irtoaa mikromuovia. Papun vaatteet ovat silti meillä pysyneet tosi siistinä valtavista pesumääristä huolimatta ja vaatteet on kestäneet lapselta seuraavalle. Hankin siis Papuja silloin, kun tarpeet ja herkulliset kuosit kohtaa kukkaron kanssa.

2019 Eetti ry kävi läpi 23. suomalaisen vaatebrändin ilmasto-, ympäristö-, ja ihmisoikeustyön läpinäkyvyyden. Kaikista tarkastelluista yrityksistä vain Papu ylsi Rank a brand listauksessa arvosanaan B. Sekään ei kuitenkaan siis saanut parhainta mahdollista arvosanaa. Kyse ei ole välttämättä siitä, ettei muissa yrityksissä mitään eettisiä toimia olisi tehty, vaan myös siitä, ettei yritykset ole osanneet viestiä riittävästi vastuullisuusteoistaan. Varsinkin riskimaissa tuotettujen tuotteiden osalta vaaditaan vahvoja toimia ja mittareita mm. siitä,  että työntekijöille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa. Pelkät ympäripyöreät vastuullisuuslupaukset ei siis riitä.

Mun on jotenkin helpompi tehdä ostokseni netin  kautta. Yritän noudattaa 30-päivän ostoslistaa ja suunnitelmassa pysyminen tuntuu olevan kotisohvalta käsin helpompaa. Entä sulle?

Ostokset:

Papun paita 
Papun sukat 2kpl
Mellin housut 
Mellin leggarit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti