Rairuoho 2.0

rairuoho, vehnänoras, pääsiäinen

Tänään huomasin jo kaupassa pääsiäiskoristeet ja rairuohot. Vaikka olenkin minimalisti, niin on ihanaa, että kotoa kaapista löytyy pääsiäistä varten iso siemenpussi, josta voi ammentaa iloa monta vuotta! Lopputuloksen voi vaikka syödä, sillä kyseessä on vehnänoras.

Pientä ilmaa puhdistavien kasvien hairahdusta lukuun ottamatta, olen edelleen sitä mieltä, että miksi edes kasvattaisin mitään, mitä ei voi syödä?! Vehnänoras onkin oikeesti todellista superruokaa!

Vehnänoraasta voi tietenkin puristaa vehnänorasmehua, mutta hyödyt saa irti myös jauhamalla oraita suussa, kuin purkkaa. Pureskelemalla vehnänoraista irtoaa super vitamiinipitoista mehua, joka sisältää runsaasti A, B, C ja E-vitamiineja. Vehnänoraissa on valtavasti myös erilaisia mineraaleja, kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, mangaania, seleeniä, natriumia, sinkkiä, jodia, kuparia ja rikkiä. Kun oraista ei irtoa enää pureskellessa mehua, kuitumöykyn voi sylkäistä biojätteeseen.

Sen lisäksi, että orasmehu tekee hyvää sisäisesti, voi sitä käyttää myös ulkoisesti iho-ongelmiin.
Vehnänoraan hyödyt saa parhaiten irti, kun oraat on kasvaneet 15-20cm pituisiksi. Kasvatukseen menee n. 7-10pv. Oraat voi leikata saksilla ja niistä saa monta satoa, mutta jo toinen sato on aina hieman ravinnetiheydeltään köyhempi.

Toisin kuin vehnäjauho, vehnänoraat ei sisällä orasvaiheessa gluteenia lainkaan.

Vehnänoraan maku on hieman lakritsimainen, josta itse pidän kyllä kovasti! Jos maku kuitenkin tuntuu liian vahvalta, niin sitä voi loiventaa esimerkiksi sitruunalla, tai ananasmehulla.

Vehnänoras on niin huikea kasvi, että sen sanotaan sisältävän nestemäistä happea! Oraat puhdistaa kehoa kuona-aineista, parantaa hemoglobiinia, lisää hedelmällisyyttä, poistaa tulehdusta, hellii suolistoa ja vahvistaa puolustuskykyä. Se poistaa kehosta myrkkyjä ja vahvistaa valkosolujen tuotantoa, sekä tukee painonhallintaa.

Parasta on tietenkin se, että lapset rakastaa kasvattaa ja hoivata superrairuohojaan! Tämä rairuoho onkin todellinen terveyspommi!

- Riina


http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Vehn%C3%A4noras

http://www.riihipuoti.fi/tuote/luomu-idatysvehna-1kg/

https://jarvikyla.fi/vehnanoras/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti