Biojätteet pöydällä


Jäätävä päänsärky, joten on ehkä nyt hyvä hetki esitellä instassa vilahtaneen perheenjäsenemme myös täällä. Hän on kaikessa yksinkertaisuudessaan oikeastaan aika nätti. Parastahan on se, että se tekee elämästämme taas piirun verran helpompaa.

Tiedättekö te ne hiilijalanjälkilaskurit, johon pitää merkitä, kuinka tunnollisesti mitäkin kierrättää? No... Me ollaan aika hyviä kierrättämään pahvia, paperia, metalleja ja lasia. Muovissakin ollaan jo kehitytty mukavasti, mutta biojätettä lipsuu sekajätteen puolelle ihan turhan usein. Ärsyttää menettää ilmastopisteitä pelkästä biojätteestä! :D

Törmäsin kuitenkin jonkin aika sitten Susanna Vennon instastoryyn, jossa hän kertoi säilyttävänsä biojätepussia ihan vaan keittiön tasolla. Päätin itsekin kokeilla sitä ja tämä pieni muutos ylitti odotukset! Kierrätysaste biojätteenosalta on noussut hurjasti ja biojäte tulee vietyä jo enne  ulos, kun se itse alkaa kävelemään.

Käytän pusseina Pirkan ja Rainbown biojätepusseja. Tekstit saa hyvin seinää vasten piiloon, joten pelkkä paperipussi on oikeastaan aika kiva. Tietenkin biojätettä voisi kerätä vaikka pahviseen puuropakettiin, tai jauhopussiinkin... Ainakin Pirkanmaalla kompostiin voi laittaa ihan tuiki tavalliset ruskeat paperikassitkin, joten aina ei tietenkään tarvi niitä varta vasten ostaa biojätteelle kaupasta.

Jos biojäte on kovin kosteaa, niin laitan pohjalle esim kananmunankennnon palasia, tai (kröhöm) kaksi pussia päällekkäin.

Tulee mieleen muuten Martha Stewart, jolla oli aina semmonen erillinen biojätekulho tehdessään ruokaa. Siitä oli kuulemma helppo kaataa biojätteet sitten varsinaiseen biojäteastiaan.

Todellisuudessa en tiedä menetetäänkö kierrätysarvoa sillä hetkellä, kun ostaa biojätepussit kaupasta. Tykkään kuitenkin, että asiat voi tehdä mahdollisimman helposti ja kivaa on myös se, ettei ne normaalitkaan arjessa tarvittavat asiat oo kovin kammottavan rumia.

Niitä vihreitä biohajoavia pusseja ei tietääkseni kannata edelleenkään ostaa, sillä ne ei hajoa tarpeeksi nopeasti kompostointi prosessissa, vaan ne noukitaan biojätteen seasta pois. Siinä mielessä paperipussit on ainakin parempi vaihtoehto.

On muuten hauskaa, että sillon kun haaveilen omakotitalosta, niin ensimmäinen asia, jonka meinaan sinne tehdä/hommata on komposti. Oon kuullu villejä tarinoita kyllä pissatettavista bokasheista ja matokomposteista kerrostalokodeissakin, mutten vielä ole niihin itse hurahtanut. Koskaan ei kumminkaan tiä, miten tässä käy...

<3 Riina

3 kommenttia:

 1. Meillä on biojätteelle ihan vaan kannellinen ämpäri, jonka käyn kippaamassa kompostiin ja pesen sen jälkeen. Hyvin toimii eikä tarvii mitään erillisiä pusseja edes ajatella. Toki tilanne on varmasti eri kerrostalossa kuin omakotitalossa - vai onko niin, että kerrostalossa pitää viedä biojäte nimenomaan pussissa eikä saa laittaa irrallaan, jolloin erillinen pikku kippo toimisi ihan hyvin sielläkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ämpäri ois kyllä kans kiva. Pussin käyttö riippuu tietääkseni juurikin niin säiliöstä, kuin jätteyhtiöstäkin. Usein toivotaan ihmisten käyttävän pussia, jottei jäteastia tahriintuisi. Kiva kun kävit lukemassa <3

   Poista
 2. Meillä on tapana justiinsa kuoria pieneen ämpäriin kuorimajätteet ym. Esim pöydässä on usein ns risteilijä, eli kuppo johon voi suoraan laittaa vaikkapa banaaninkuoret. Yleensä siis otetaan joku pesua odottava kulho tai juurikin tämä pieni ämpäri. Tästä voi sitten suoraan laittaa kompostiin tai perinteiseen kaapin biojätesankkoon. Tuo pieni ämpäri on itse asiassa kirkas ja aika eleetön, tullut noutokeiton mukana. Mutta myydään sitä nättejä pieniä kannellisia astioita, johon voi sisälle vaikka laittaa pussin (jos meinaa läpi tulla/helpompi kuljettaa vaikka kerrostalossa). Toki siinä on yksi kansi nostettavana, et pussukka pöydällä voi toimia paremmin.

  VastaaPoista