Onks pakko, jos ei haluu?


Mee juhliin, vastaa puhelimeen, kyläile, vie lapsia harrastuksiin tukka putkella, laihduta, juokse, jumppaa, käy salilla, syö super terveellisesti, kampaa tukka, meikkaa, menesty, saa ylennys, harrasta, osta uusia rytkyjä, hanki uusi hilavitkutin, tienaa enemmän, osta isompi asunto, hanki parempi auto, sisusta, leivo myyjäisiin, ole nopeampi, ole parempi, ole tehokkaampi, älä missaa mitään, muista jakaa kaikki somessa, puske vaikket enää jaksaisi.... tai sitten vaan jarrutat.

Mun on pakko myöntää ajatelleeni, että asiat pitää tehdä tietyllä tavalla. Sosiaalisen pakon takia piti tehdä asioita, joita ei oikeastaan edes halunnut tehdä. Koitin täyttää muiden odotuksia ja sitten iltaisin itkeskelin, kun en niitä kumminkaan täyttänyt.

Helposti rakennamme itsellemme hienon pyramidin, joka kuitenkin sortuu, jos tulee muuttujia. Arkemme ei aina kestä muutoksia. Meillä on liian kiire ja elämäntapamme on liian kallis. Saatamme haaveilla, että saisimme lisää. Hienon tittelin, rahaa, valtaa ja enemmän omaisuutta, mökin ja etelänmatkoja. Jos ostan vielä ton laitteen ja käyn ton kurssin, niin ehkä sitten saavutan nirvanan.

Aika harva kumminkaan miettii, että mistä voisi karsia, jotta elämänlaatu paranisi. Puhutaan, että onnellisuus lisääntyy aina tiettyyn tulotasoon asti, mutta voisiko onnellisuus lisääntyä myös silloin, jos karsisi menoja ja tienaisi vähemmän?

"Ei meidän oo pakko mennä".... Oli suorastaan kamalaa painaa ovi kiinni ja miettiä, mitäköhän muut ajattelee, kun ei mennäkkään. Eikö oikeesti oo pakko? Pitääkö nyt tuntea jonkin laista häpeää, kun tehdäänkin asiat eri tavalla?

Mun mies ei kanna semmosta taakkaa muiden mielipiteistä, kun mää kannoin. Meidän parisuhteen aikana on ollu aika moinen koulu luopua sosiaalisesta paineesta ja tehdä asioita juuri niin, kun oikeesti tuntuu hyvältä. Olin varma, että tapahtuukin jotain kamalaa, kun en tee asioita niin, kuin meiltä odotetaan. Oli hurja huomata, ettei siitä tullutkaan maailmanloppu. Olin tehnyt asioita vain siksi, koska luulin et mun täytyy... Mitään muuta ei kuitenkaan oo pakko tehdä, kun maksaa veroja ja kuolla. Niiden väliin mahtuu aika paljon vapautta.

- Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti