Zero wasteEnsin pitää todeta, etten todellakaan ole mikään nollahukkatyyppi. Teen liian usein valintoja, jotka tuottaa ihan liikaa jätettä. Käytän liikaa muovia ja tuhlaan luonnonvaroja täysin turhaan. Lukiessani kuitenkin zero waste tyyppien laatimia listoja heidän valinnoistaan huomasin, että meidänkin kodista löytyy muutamia nollahukkaelämää tukevia juttuja. Toivonkin, että tulevaisuudessa tämäkin lista on entistäkin pidempi. Myönnän, että teen muutoksia hitaasti, mutta usein ne ovat silloin pysyvämpiä. 

Yksi syy nollahukkavalintoihin on se, että lapsiperhearki helpottuu ja rahaa säästyy. Monet kestoversiot on siis hyviä valintoja myös kukkaron kannalta.


1. Vaihtopäätiskiharja

Mulla oli ennen puukahvainen vaihtopäätiskiharja,mutta valitettavasti metalliosat löystyi, eikä enää pysynyt puisessa kahvassa. Tästä syystä hankin lopulta metallisen kahvaosan, jossa on kuminen kädensija. Se on kestänyt käytössä tosi hyvin! Vaihdettava harjaosa on sen sijaan puinen, jossa on luonnonkuituiset harjakset.2 Hammasharja
Pyrin valitsemaan biohajoavan hammasharjan aina, kun mahdollista

3. Dödö
Ainekset deororanttiin löytyy keittiöstä! Tuikkaan kainaloihin soodaa ja manteliöljyä. Näinkin yksinkertainen seos pitää paremmin, kuin monet kaupan dödöt.

4. Tiskisaippua
Käytän tiskaukseen yleensä palasaippuaa. Hyvä tiskisaippua löytyy esimerkiksi Fiiniltä Siivoussaippua nimellä. 

5. Palashampoo + hoitoaine
Shampoon *ja hoitoaineen ostan palasaippuana. Lempi shampooni on monikäyttöversio, joka sopii myös koko keholle! Leikkaan palashampoosta usein palasen myös käsisaippuaksi.

6. Kestopillit
Metalliset kestopillit on meillä päivittäisessä käytössä. En ostaisi enää muovipillejä.


7. Kestovanulaput
Tein vanhoista pyyhkeistä muutaman kestovanulapun. Ne ajavat  asiansa super hyvin! 

8.Etikka 
Käytän kaikkeen siivoukseen pääasiassa etikkaa. 

9. En kaytä ihonhoitotuotteita
En osta valmiita ihonhoitotuotteita, vaan hoidan ihoani ruualla. :D Esimerkiksi kaura, öljyt ja erilaiset mausteet sopii hyvin ihonhoitoon. 11. Kestosheiveri
vaihdoi muoviset sheiverit kestoversioon Se kannatti! 

12 biohajoavat vanupuikot
Vanupuikot voi laittaa muuten biojätteeseen, jos ne ovat biohajoavia. 

13. Kestosuodatin 
Hankin metallisen kahvinsuodattimen Chemexiini. Rahaa säästyy, kun ei tarvitse ostella suodatinpusseja. 

- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti