Lapsiperheen minikoti on sikin sokin & hallinnassa.


 56m2 minikoti ja kuusi täällä asuvaa ihmistä tarkoittaa helposti kaameaa sotkua, jos muutamakin tavara lojuu väärässä paikassa. Hieman ällöttävä fakta on myös se, että ihmisistä irtoaa tolkuton määrä kuollutta ihosolukkoa, hiuksia ja vaatekuituja, jotka muodostavan osan huonepölystä. Lisäksi kahden pienemmän leikit aina hieman vähän laajenee ja välillä ihan jokainen kotimme neliö on leikkien hyötykäytössä. 

Olen ollut pitkään lasten kanssa kotona ja vaikka olen karsinut tavaroitamme reilulla kädellä, niin tuntui, että jouduin siivoamaan ja järjestelemään kotiamme ihan koko ajan. Pidän järjestyksestä, ja lopulta kyllästyin, minimoin siivoamisen ja loin siitä rutiinin. 

1. Ensimmäinen sääntö oli, ettei kaiken tarvitse olla täydellistä. Meillä ei todellakaan ole kaikki tip top koko aikaa, eikä se edes enää haittaa. Järjestelen tavaroita, viikkaan vaatteita, vien roskat, imuroin, täytän pyykkikoneen tai/ ja pyyhin pintoja kolme kertaa päivässä. Se riittää totaalikaaoksen hallintaan. 100 on mun taikaluku järjestelyssä. Siivoan meinaan kolmasti päivässä 100 asiaa. Sata saattaa tuntua isolta määrältä, mutta esimerkiksi legoja kerätessä se tulee täyteen hujauksessa. Kun sata on täynnä, järjestely loppuu. Ei haittaa, vaikka lattialle olisikin jäänyt muutama tavara, sillä siivoan ne sitten seuraavalla kerralla. Pienemmät tietenkin kerää myös itse osan leluistaan, mutta leikit on pääsääntöisesti niin luovan levittyviä ja megalomaanisia, että meidän vanhempien pitää hieman auttaa... Isommat onneksi siivoaa sotkunsa ihan itse. 

2. Tiskaamme pääsääntöisesti vain kerran päivässä ja pesemme kaikki tiskimme käsin. Minimoimme astioiden määrän niin pieneksi, kuin mahdollista, joten tiskiä ei synny onneksi määräänsä enempää. Ne riittävät hyvin normaaliin arjen tarpeisiin perheellemme, mutta jos saamme vieraita, joudumme ehkä tarttumaan tiskiharjaan niinä päivinä useammin. Olen huomannut. että arjen sujuvuuden kannalta on järkevintä tiskata iltaisin.  

3. Käytän vessanpesuun joka päivä 2 minuuttia. Pyyhin peilin, hanan, lavuaarin ja vessanpöntön. Terkkuja vain Aino-Maija Leinoselle! Kaksi minuuttia tosiaan helpottaa lapsiperheen vessasotkuja. Isossa perheessä tuntuu oikeasti ihan tarpeelliselta pyyhkästä vessaa aika lailla päivittäin :D 

4. Teen suursiivouksen joka kuukausi. Siivoan nimittäin joka päivä 15 minuuttia aina tiettyä aluetta, tai huonetta tarkemmin.Idean oon pölliny Flylady-metodista.  Minimalismiin hurahtaneena perheellisenä tää on yks isoimmista arjen sujuvuutta parantavista jutuista pienessä kodissa. Samalla kun saan pölyt pyyhittyä kattolampuista, niin ehdin käymään myös perheemme tavaroita läpi. Kysyn itseltäni lähes yhtä rituaalin omaisesti, kuin KonMari-metodissakin, että "tarvitsenko tätä tavaraa". Saan karsittua turhat, pieneksi menneet ja rikkinäiset tavarat pois ja minikotimme ilma tuntuu jälleen piirun verran kevyemmältä.  Tosin miehen tavaroita, tai työhuonetta tämä ei koske.

Välillä jää useampikin päivä välistä, muttei se haittaa! Tiedän, että näillä keinoilla saan nopeasti taas hallinnantunteesta kiinni. 

<3 Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti