Minimalismi ja sähköpostitulvaOlen ihan kauhea sähköpostinarkkari. Olen kirjautuneena sähköpostiini lähes koko ajan. Käytän lapsen vanhaa älypuhelinta vain blogikuvien ottamiseen, joten luen postit onneksi vain kannettavalta. 

Olen kuitenkin opetellut yhden merkittävän menetelmän sähköpostien hallintaan. Opin sen aikoinaan Luostarisen Joonalta, joka kirjoitti yhtä ensimmäistä varsinaisinaista minimalismiblogia Suomessa. 

Pidän nimittäin sähköpostin Inbox laatikon tyhjänä.  

Päätän heti sähköpostin luettuani, että mitä sille teen. Jos sähköposti vaatii jotain toimenpiteitä, kuten sähköpostiin vastaamista, jätän sen saapuvien laatikkoon. Pyrin kuitenkin siihen, että sähköpostit on mahdollisimman vähän aikaa siellä. 

Jos sähköposti pitää oikeasti säilyttää, muttei vaadi toimenpiteitä, arkistoin sen siihen aiheeseen varattuun kansioon. Pyrin kuitenkin, että kansioitakaan ei ole määräänsä enempää.  

Jos sähköposti on täysin turha, siirrän sen saman tien roskakoriin. Jos kyse on uutiskirjeestä, pyrin peruuttamaan sen, tai ainakin merkkaamaan sähköpostiohjelmassa roskapostiksi. Jos en sähköpostin lukemisen jälkeen tarvitse sitä (kuten sellaiset uutiskirjeet, joita haluan edelleen tilata) poistan sen heti lukemisen jälkeen. Arkistoin vain sellaiset postit, joiden säilyttämisellä uskon olevan jotain merkitystä tulevaisuudessa. 

Otan selkeän ja mielellään keskeytymättömän ajan purkaakseni toimenpiteitä vaativien sähköpostien suman inbox laatikosta kerralla. 

Koen, että näillä keinoin hallitsen paremmin sähköpostitulvaa ja jätän jäljelle vain ne postit, joilla on oikeasti merkitystä. Yritän päästä myös eroon siitä tavsta, että olen aina kirjautuneena sähköpostiini. Kukaan ei kuole, vaikken huomaisi sähköposteja heti niiden saavuttua. Jos joku oikeasti haluaa saada minuun yhteyden, niin voi tulla käymään. 

- Riina 

ps. Lisää inspiraatiota sähköpostitulvan selättämiseen löytyy esimerkiksi Sampo Sammaliston Viisas pääsee vähemmällä - kirjasta. 

pss. olen kirjoittanut tästä aiheesta ennenkin, mutta eihän nää jutut vanhene :) 


5 kommenttia:

 1. Mulla on samanlainen tyyli kuin sinulla. Inboxissa on vain ne viestit, joita siellä tarvii säilyttää. Jos tarvii arkistoida, mulla on sinun tapaan kansiot aiheen mukaan - eikä niitä montaa ole (3). Tällä hetkellä mulla on kaikkineen 13 viestiä koko sähköpostissani, kaikissa kansioissa yhteensä. En voi ymmärtää, miten joillakin on tuhansia viestejä sähköpostissaan... aargh, miten ahdistava ajatus! (Pääsispä siivoamaan sellaisen...) Itse tsekkaan postit usein ja toimin niiden kanssa heti, mikä kyllä todellakin helpottaa postilaatikon tyhjänä pitämisessä. Ja juu, mä myös vältän olemasta millään postituslistoilla, siis mainosmielessä; klikkailen aika nopsaan itseni niistä pois.

  Joitain ihmisiä ei varmaankaan haittaa sellaiset sekamelskat, mitkä on "piilossa" ja jotka ei täytä fyysisesti mitään tilaa, esim just vaikka joku sähköpostilaatikko tai valokuvat tietokoneella. Mä kuitenkin haluan pitää kaikki sellaisetkin järjestyksessä ja mahdollisimman tyhjinä, valokuvienkin määrän kohtuudessa (karsin niitäkin aika ajoin aina vaan vähemmäksi, ja pidän valokuvakansiot järjestyksessä). Meitä on moneen junaan; hauskaa että on muitakin, jotka siivoaa myös sähköpostilaatikot systemaattisesti! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, se piti vielä sanoa, että minkäänlaista sähköpostitulvaa mä en kylläkään koe saavani. Onneksi!

   Poista
  2. Oho! Oot kyllä karsinut viestit todella minimiin <3 Onpa inpiroivaa! Se on kyllä jännä, että ne piilossa olevat sekamelskatkin saattaa kuitenkin hiukan rasittaa salakavalasti. Aina harvakseltaan tulee kuitenkin etsittyä esimerkiksi jotain tiettyä kuvaa ja kyllä sen huomaa kuinka vaikeaksi homma menee, jos niitäkin on vaan liikaa... Kiva kun kommentoit. :)

   Poista
 2. Tämä on ollut itselläkin tapana useamman vuoden ja niin arkea helpottavaa. Suorastaan tyydyttävää, kun sähköposti on tyhjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tyhjästä sähköposta saa kyllä jännää tyydytystä ja hallinnantunnetta. Kiva, kun kävit lukemassa! Pitääkin sukeltaa myös sun blogiisi. Se oli ensivilkaisulta hurjan inspiroiva!

   Poista