Haluatko minimalistiksi? Aloita tästä, niin ympäristökin kiittää!


Joka kuukausi valtavat määrät ihmisiä aloittaa minimalismipelin, KonMarituksen, tai ihan vaan suursiivouksen. Usein he yllättyvät prosessin edetessä, että kuinka paljon suoranaista roskaa kaapeista löytyy. 

Suomalaiset ovat kuuluisia siitä, että kierrätämme yli 85% kaikesta käyttämästämme paperista. Sen sijaan oli karmaisevaa lukea, että elektroniikkajätteestä kierrätykseen päätyy vain alle puolet! 83% kotitalouksista jemmailee käytöstä poistunutta elektroniikkaa kaapeissaan. Tilastokeskuksen mukaan Suomalaisilla on vähintään viisi miljoonaa käytöstä poistettua elektroniikkalaitetta hylättyinä vaatekaapin perille. Luultavasti määrä on vielä paljon isompi. 

Esimerkiksi älypuhelimien litiumakut sisältää koboltia, jota pystytään hyödyntämään kierrätetystä laitteesta melko hyvin. Harvinaisten elektroniikkametallien kaivostoimintaan liittyy lisäksi maailmanlaajuisesti hyvin arveluttavia piirteitä, kuten lapsityövoimaa, vaarallisia työskentelyolosuhteita ja elämiseen riittämättömiä palkkoja. Kierrätysmetallit nousee tästäkin syystä hyvin merkittävään asemaan. Lisäksi elektroniikantuotanto on kiihtynyt niin käsittämättömiin mittasuhteisiin, että materiaalien kierrätys alkaa olla välttämätöntäkin. Kaivosteollisuus tuhoaa laajasti myös luontoa. Kierrättämällä elektroniikkalaiteemme, voisimme vähentää siis myös luonnolle aiheutuvaa taakkaa. 

Vanha kaappiin sullottu laite saattaa olla myös turvallisuusriski. Elektroniikka käsitellään palonestoaineilla ja vanhoissa laitteissa saattaa kemikaalit olla vielä jytkypiä, kuin uusissa. Lisäksi viottuneen sähkölaitteen akku, voi mennä pahimmassa tapauksessa oikosulkuun ja aiheuttaa vaaratilanteita. 

Valitettavasti etenkin puhelimet kulkeutuvat elektroniikkakierrätykseen todella huonosti, vaikka niissä olevat materiaalit olisi kiertotalouden kannalta merkittäviä. Ihmiset saattaa hillota puhelimiaan kaapeissa turhanpäiten tietoturvallisuudennimissä. Ser-kierrätys on kuitenkin yhdessä Postin ja Kuusankosken kanssa kehittäneet Seiffi nimisen palvelun, jonka kautta kuluttaja voi kierrättää laitteet melko huokeaan hintaan tietoturvallisesti. 
 
Turhien elektroniikkalaitteiden kierrättäminen asianmukaisesti, on yksi yksinkertaisimmista askeleista kohti minimalismia. Älä säilö siis kaapeissasi mitään turhaa paskaa, sillä sulle turhat laitteet voivat olla mittaamattoman arvokkaita materiaaleja kiertotaloudessa! Vie elektroniikkajätteesi SER-kierrätyspisteille, lähimpään kodinkonekauppaan, tai Tampereella vaikka Repe&Romu kuormuriin. Se on ilmaista! Halutessasi voit kuitenkin tilata myös maksullisen noutopalvelun esimerkiksi oman alueesi jätehuollolta. 

- Riina 

#kierrätänysaatana! 
2 kommenttia:

  1. On kyllä tärkeää, että tuo elektroniikkajäte lajitellaan ja kierrätetään oikein. Itse haluaisin myös lähettää vanhan älypuhelimeni siskolleni ja mietin kuinkahan tuollaisen vaaralliseksi aineeksi luokitellun akun lähetys tulisi hoitaa. Kiva muuten, että noita kierrätyspisteitä on muuallakin kuin vain kaatopaikoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin joo, en tullut edes ajatelleeksi lähetyksen teknisiä vaatimuksia. Valitettavasti en osaa vastata lähetysongelmaasi, mutta toivottavasti löydät jostain tietoa. Lähettäisin ehkä akku irrotettuna, mutta en tiedä onko sillä merkitystä. Ser kierrätyspisteiden yleisyys on kyllä mustakin tosi kiva juttu. Kiva kun kävit lukemassa!

      Poista