Villan tuoksu neuloessa on ihan parasta!


Sukat pyörii jalaoissa, kun saa tuoksutella suomenlampaan villalankaa ja neuloa nautinnollisen hitaasti. Ei ole kiire saada valmista, vaan neuloa ihan hissukseen. En tiedä miksi villan tuoksu saa mut niin onnelliseksi, mutta se on yksi parhaista asioista, minkä tiedän. 

Koitan laajentaa minimalismia käsitöihinkin ja päätin vakaasti,että hankin lankaa vain yhden kerän kerrallaan. Kun se on neulottu, saan hankkia seuraavan. Onneksi ihan nurkilla sijaitsee herkullinen lankamyymälä Nurja. Ostin sieltä kerän ohutta suomenlampaanvillalankaa, joka on tuotettu Aholaidan lammastilalla. Lampaat ovat luomuvalvonnassa, mutta valitettavasti luomuvalvonta ei vieläkään suomessa kata villan- ja kuitujen valvontaa. Koko villan tuotantoprosessia ei siis ole sertifikoitu, joten suomessa ei sinällään tuoteta luomuvillaa. Eläinten tuotannon osalta lampaat voivat siis kuitenkin olla luomuvalvonnan piirissä, joten luomulammastiloja kannattaa ehdottomasti suosia lankahankinnoissakin. 

Tietenkin joskus joillain saattaa olla vain muutama lemmikkilammas, eikä näin ollen luomuvalvontaan ole aina järkeä liittyä. Aina kannattaa kysellä kuitenkin ennemmän tuotanto-olosuhteista. 

Vielä joitain vuosia sitten villan jalostaminen langaksi ei oikein kuulemma kannattanut. Rahtikulut, sekä villan lajittelu vei aikaa ja rahaa. Jonoista riippuen, valmiit langat saattoi saada kehräämöltä kuitenkin vasta puolen vuoden päästä. Villassa oli kiinni iso raha, mutta villasta ei silti työmäärään nähden maksettu riittävästi. 

Kotimaisen lampaanvillan hinta on onneksi vuosien varrella hieman noussut, mutten tiedä kattaako se vieläkään kaikkia kustannuksia. 10 vuotta sitten muistan, että 100g suomenlampaan villalankaa saattoi saada seitsemällä eurolla. Nykyään hinta on vähintään 10. Tietenkin, jos lanka on jälleenmyynnissä, on selvää, että kauppiaankin pitää saada oma siivunsa. Nurjassa 100g vyyhti maksoi 13,20€, joka sekin on vielä tosi kohtuullinen hinta. Pitää tässä kohtaa ymmärtää, ettei kyse ole mistään tehotuotannosta. 

Jokatapauksessa älyttömän kauniiden maatiaislampaiden villa on kansallisylpeys, jota kannattaa vaalia ja tukea! <3 

- RiinaEi kommentteja:

Lähetä kommentti