Suurperheen tavarakaaos hallintaan Mitä saadaan, kun yhdistetään minimalistimutsi ja suurperhe? 

Vastaus voisi olla katasrofi ja minimalistimutsin tavara-ahdistus, mutta ei... Olen nimittäin löytänyt jonkinlaisen tasapainon. 

56m2 koti riittää oikeasti todella ruhtinaalisesti kuuden hengen suurperheelle. Siihen ei kuitenkaan lapsiperheessä riitä välttämättä yksi kierros KonMari-metodia, tai kerran taputeltu minimalismipelikään. Monilapsinen perhe tarvitsee oman kokemukseni mukaan hieman järeämpiä aseita tasapainon saavuttamiseksi. 

Olen itse saanut valtavasti hallinnantunnetta Flylady- metodista ja olen ottanut siitä toimivammat jutut omaan arkeemme. Flyladyn idea on luoda arkeen rutiineja, jotka hoituu yhtä helposti, kuin hampaidenpesu. Metodin on luonut Maria Cilley, joka haluaa tehdä arjesta helpompaa ilman turhaa perfektionismia. Hänen mukaansa riittävän hyvä, on riittävän hyvää. Ajallisesti rutiinit eivät vie todellakaan paljoa aikaa, mutta tekemällä niitä säännöllisesti, tuo ne valtavasti hallinnantunnetta. 

Varsinaiseen Flyladymetodiin kuuluu melko paljon kaikkea asiointipäivistä pyykinpesuun. Olen kuitenkin ottanut vain niitä rutiineja arkeeni, jotka tuntuu luontevammilta. 

Maria Cilley suosii munakelloa. Rutiiniin käytetty aika tulee olla niin lyhyt, ettei sinä aikana ehdi kyllästyä. On hyvä jäädä hieman nälkäiseksi. Tarkoitus ei ole saada kaikkea valmiiksi, vaan tehdä pieniä päivittäisiä tehtäviä, jotka auttavat pitämään paketin kasassa. 

Suursiivous joka kuukausi 

Kaikkein merkittävin rutiini, jonka olen Flylady-metodista poiminut, on tehdä suursiivous joka kuukausi. En kuitenkaan todellakaan tee urakkaa kerralla, vaan käytän siihen n. 10 päivää kuukaudesta ja 15 minuuttia kerrallaan. Tämä eroaa Flylady metodista siten, että siinä siivotaan ja järjestellään yhtä huonetta, tai aluetta aina yhden viikon ajan ja siirrytään sitten seuraavaan. Mulla ei enää mene koko kuukautta kodin läpi käymiseen, tosin en koske mieheni tavaroihin... 

Sen lisäksi, että suursiivousta tehdessä tulee pyyhittyä pölyt, pystyn myös käymään tavaroitamme läpi ja laittamaan turhat tarvittaessa kieroon tehokkaasti. Turha kama ei näin ollen jää pyörimään kaapinperälle.

Lapsiperhe ja yksinasuva minimalisti pelaa ihan eri sarjassa. 


Perheelliset, olkaa itsellenne armollisia! Vaikka jokainen perheenjäsenenne omistaisi 500 tavaraa, kuten Teemu Kunto, kuuden hengen perheessä se tarkottaisi 3000 nimikettä, josta vanhemman pitää huolehtia ainakin pienimpien lapsien kohdalla. Lapset kasvaa, tarpeet muuttuu ja näin ollen lasiperheen tavaroita ei pysty hallitsemaan vain sillä, että tekee KonMariprosessin kerran elämässä. 

Rakastan sitä, että pienen rutiinin avulla elämämme yksinkertaistuu, fokusoituu ja helpottuu piirun verran joka kuukausi. 

Tähän liittyy myös yksi iso salaisuus. Aika pehmittää lempeästi pohtimaan, mikä riittää. Tämä toimii myös niiden perheenjäsenten kohdalla, jotka ei ole niin innokkaita yksinkertaistamaan tavaramääräänsä. Kohtaamalla kuukausittain ne tavarat, jotka ovat jääneet vähemmälle käytölle, alamme tehdä luopumisprosessia alitajuisesti. Jonkin ajan päästä turhasta tavarasta luopuminen saattaa olla helpompaa. 

Ei siis nahistelua tavaramäärästä, vaan lempeää leppoisaa yksinkertaistamista. Tässä oppii myös hyvin sen, ettei kannata ostaa lähtökohtaisestikaan sinne kaappeihin mitään turhaa kakkaa. 

Pidän huolta siitä, että karsitut tavarat oikeasti päätyvät asianmukaisesti kierrätykseen jokaisen kuukauden viimeiseen päivään mennessä. On tietenkin niitäkin kuukausia, jollon en poista mitään. Suursiivous auttaa kuitenkin pitämään huolta niistä tavaroista, jotka ovat merkityksellisiä, elämää helpottavia ja tarpeellisia. Se pienentää tarvetta kuluttaa, kun vaalimme niitä esineitä, joita meillä on. 

- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti