3 & 5 vuotiaan yhteinen vaatekaappi


Meillä kaksi nuorinta on pitänyt jo pidemmän aikaa yhteisiä vaatteita ja se on toiminut super hyvin! 

Vaatteita ei tarvita hirveää määrää edes silloin, kuin vaatekaappi on yhteinen. Tärkeintä on, että vaatteita voi yhdistellä helposti. Hankimmekin vain yksivärisiä alaosia, jotka on helppo yhdistellä vaikka riemunkirjaviin yläosiin. 

Tytöillä on kymmenisen senttiä koko eroa, muttei se tunnu oikeastaan haittaavan. Toisen tunika on toiselle mekko. Legginssejä käyttäessä resorin voi tietenkin tarvittaessa kääntää pienemmälle, mut nyt ainakaan ei ole vielä tarvinnut. 

Kaikki muut vaatteet ovat yhteisiä, paitsi pikkarit. En muuten ole oikein löytänyt eettisiä pikkareita vielä kaupoista. Monet ovat kyllä luomupuuvillaa, mutta siihen se sitten jääkin. Vinkkaa ihmeessä hyvistä vaihtoehdoista! 

Pyrin valitsemaan vaatteita, jotka ovat molempien lasten mielestä lemppareita. 5-vuotiaalle on tärkeää se, miltä vaate tuntuu päällä ja 3-vuotias rakastaa pukea mekkoja monta päällekkäin. Onneksi meillä on kuitenkin kuivaava pesukone, niin sekään ei haittaa, vaikka päivässä menisi useampi vaatekerta. Olen kuivannut vaatteita aika hövelistikin, mutta hyvin ne ovat kestäneet. 

Uusia hankintoja tehdään isomman lapsen koon mukaan. Pidän siitä, että jokaiselle vaatteelle tulee reilusti käyttökertoja, eikä vaatteet makaa turhaan kaapissa tyhjäkäynnillä. 

Optimi vaatemäärä meille on kokemukseni mukaan yhdelle lapselle 4 kpl alaosia ja 4 kpl pitkähihaisia, sekä muutama lyhythihainen. Meillä pesukone pyörii päivittäin, joten vaatteet menee miltein päältä koneeseen ja kuivaustoiminnon ansiosta ne ovat samana iltana jo kuivat. 


Lyhythihaisia tyttöjen vaatekaapissa on juuri nyt hieman reilusti ja pitkähihaisia taas hieman normaalia vähemmän. Olin säilönyt muutaman Aarrekidin mekon isommalta sisarukselta jemmakaappiin, jotka tytöt halusivat kiljuen käyttöönsä, vaikkakin hieman reiluja vielä ovatkin. Säilytän lapselta seuraavalle vain hyväkuntoiset ulkovaatteet, sekä ne kaikkein ihanimmat sisävaatteet, jotka uskon varmasti menevän oikeasti aktiiviseen käyttöön myös seuraavalle. Parit legginssit keikkuu ostoslistalla, joten niihinkin lähiaikoina luvassa täydennystä. 

Yritän suosia vaatteita, jotka ovat valmistettu vastuullisesti. Aina en siihen yllä, mutta yritän valita pääosin luomumateriaaleja ja välttelen ihmisoikeuksien kannalta riskimaita, paitsi silloin, jos yritys osaa kertoa tuotanto-olosuhteista riskimaissakin tarpeeksi. Pesulapusta tosin selviää yleensä vain vaatteen ompelumaa, mutta usein vastuullisimmat valmistajat kertoo myös materiaalien alkuperästä verkkosivuillaan. Esimerkiksi Mellin käyttämä puuvilla tuotetaan Saksassa!  

Vaatteita ei tietenkään meillä tarvitse varoa ja kaikki vaatteet hankitaan arkivaatteiksi. Pienempiin juhliin hankimme vaatteita, joita voi juhlien jälkeen käyttää arkenakin. Jos tarvitaan röyhelöitä, suuntaamme kirpparille ja laitamme juhlavaatteet nopeasti takaisin kiertoon, jos lähitulevaisuudessa ei siinnä uusia röyhelöjuhlia. 

On selvää, että varsinkin housut leikkiessä kuluu. Usein ne kuluukin juuri polvista ja olen huomannut, kuinka kätevää on kesän tultua leikellä surutta pahiten kuluneista housuista shortsit. Myös lahkeista liian lyhyeksi jääneet housut voi tietenkin leikellä, niin ei tarvitse varta vasten ostella shortseja. Reunaa ei välttämättä tarvitse edes huolitella... 

Melko pienellä määrällä vaatteita pärjää, kun ne ovat tarkoituksenmukaisia ja kaikki vaatteet ovat lempivaatteita. 


3 ja 5 vuotiaan yhteinen vaatekaappi sisältää: 

6 kpl pitkähihaisia mekkoja/paitoja

6 lyhythihaisia paitoja/mekkoja 

6 kpl legginssejä/housuja

8 kpl pikkareita

8 kpl sukkia

4 kommenttia:

 1. Mahtavan pienellä vaatemäärällä pärjäätte! Meillä on yksi noin puolivuotias ja vaikka en itse ole ostanut vaatteita melkein ollenkaan, on niitä kertynyt. Nyt kun syödään soseita, puklaillaan (maitoa ja soseita) ja läpikakitaan vaatteita, isohko määrä tuntuukin yllättäen helpottavalta. Alun perin ahdisti, kun vaatteita tuntui tulevan ovista ja ikkunoista. Mitä isompiin kokoihin tulee, olen sanonut sukulaisille, että vain yksivärisiä alaosia juuri yhdisteltävyyden takia. On ihan älytöntä, että on sellaisia vaatteita, että niitä ei voi käyttää melkein minkään toisen vaatekappaleen kanssa. Meillä esimerkiksi on yhdet tosi söpöt puolipotkuhousut, mutta ne menevät oikeastaan vain yhden tietyn bodyn kanssa.

  Vaatteiden määrässä tietysti aika olennaista on, kuinka usein pesee pyykkiä. Meillä ei ole kuivaavaa konetta ja haluaisin pestä mahdollisimman täysiä koneellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Sopiva määrä onkin aina kiinni pesuväleistä ja omasta arjesta. Meillä on iso perhe ja päivän aikana likaantuneista vaatteista saa helposti joka päivä ihan täyden koneellisen pyykkiä. Pääasia, että arki sujuu :) Kiva, kun kävit lukemassa!

   Poista
  2. Moi. Pikkareista, olen teettänyt pikkuhousuja pienompelijalla ja valinnut omia kriteerejä vastaavan kankaan valikoimasta tai sitten kankaan voi hankkia itse ja toimittaa ompelijalle. Eivät tulleet erityisen kalliiksikaan. :) Aurinkoista kevättä!

   Poista
  3. Nii joo! Tosi hyvä vinkki, kiitos!

   Poista