Minimalismi ja kirjat

minimalismi ja kirjat


Rakastamme kirjoja! 

Olohuoneessamme on suuri kirjahylly, mutta mun kirjoja niistä on silti vain parikymmentä. En tavoittele niissä silti mitään tiettyä määrää. Luen kuitenkin suurimman osan kirjoista kirjastosta lainattuina, joten omia kirjoja on turha olla määräänsä enempää. Välillä tulee luettua ja kuunneltua myös e- ja äänikirjoja mm. Bookbeatista. Siinä hyvä puoli on se, ettei e-kirjojakaan tarvitse tallentaa omalle laitteelleen viemään tilaa, vaan kirjat löytyy Bookbeatin palvelusta. 

Jos lainaan saman kirjan useampaan kertaan, silloin on hyvä hetki harkita myös sen omistamista. Koluan kirjoja niin antikvariaattien huojuvista kirjapinoista, kuin uutena kaupastakin.  Pidän hyllyssäni vain kirjoja, joihin tiedän palaavani kerta toisen jälkeen uudestaan. 

Olen yrittänyt myös hyväksyä sen, ettei kirjan tarvitse olla hyllyssäni ikuisesti. Me muutumme, elämäntilanteemme muuttuu ja myös kirjat hyllyissämme saa vaihtua sen mukana. 

Minimalismi ja lastenkirjat


Lapsiemme kohdalla on hieman eriäviä käytäntöjä. Kahdella kotona asuvalla isommalla lapsella (F + R)  on yhteensä n. 60 omaa kirjaa vaatekaapissaan ja lisäksi iso lehtikorillinen sarjakuvia. Lainaamme todella ahkerasti kirjoja myös kirjastosta. Ostamme heille uusia kirjoja lähinnä joulu- ja syntymäpäivälahjoiksi, mutta sarjakuvia hieman useammin. Käymme kirjat ja sarjakuvat säännöllisesti läpi ja laitamme kiertoon ne, jotka eivät enää ole mieleisiä. 

Kahden pienimmän kirjat ovat lähes yksinomaan omia. Pienet lukee kirjojaan melko intensiivisesti ja ne oikeasti myös kuluu käytössä. Jos  kirja on auttamattoman räjähtänyt, laitan sen lopulta surutta pois. Joskus taas joitain kirjoja ei vain tule enää luettua, jolloin ne laitetaan kiertoon esim oman taloyhtiön kierrätyshuoneeseen, tai vaikka kirjaston kirjojen kierrätys hyllyyn. 


Ostan uusia kirjoja pienille ehkä muutaman kuukauden välein. Luemme toki heille myös välillä kirjastonkirjojakin, mutta lähinnä yhdessä vanhemman kanssa. Myös isot sisarukset ottaa pieniä kainaloon satuhetkiä varten. 

Se, että omistaa vain kohtuullisen määrän kirjoja ei tietenkään vähennä kirjarakkautta. On silti ollut aika moinen matka päästä irti kirjoista, jotka eivät oikeastaan enää tuntuneet merkityksellisiltä. Kuitenkin, mitä iloa todellisuudessa tuottaa kirja, joka nököttää hyllyssä vuosi toisensa perään koskemattomana? On rohkeaa vapauttaa kirja kiertoon ja antaa enemmän ilmavaa tilaa niille kirjoille, jotka tuntuu tärkeiltä. 

- Riina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti