Testin kautta sukuloimaan, tai lomalle


Olen hiukan kauhulla seurannut ihmisten seikkailuja. 
Negatiivinen koronatestitulos saattaa luoda vaarallista turvallisuuden tunnetta. Tosiasiassa se ei ole ole mikään vakuutus siitä, ettet olisi saanut koronavirustartuntaa ja tartuttaisi sitä muihin.

Selvitin, että saadessa tartunnan, koronavirus itää kehossasi keskimäärin 5-päivää ennen oireiden alkamista. Vaaralliseksi taudin tekee se, ettei tartunnan saaneet edes tiedä tartuttavansa tautia eteenpäin, sillä tauti on tarttuva jo keskimäärin yhdestä kahteen vuorokauteen ennen oireiden alkamista. Eli todellisuudessa taudin leviämisen estämiseen ei riitä vain se, että jäät kotiin, jos sinulle ilmaantuu hengitystieoireita. Juuri tästä syystä turvavälit, maskit ja käsihygienia on niin tärkeitä! 

Nänänkaivuu testitikulla antaa tuloksen vain siitä, ettei juuri sillä hetkellä näyttetikun osumasta kohdasta löydy nukleniinihappotestillä näytteestä eristettyä koronaviruksen perimää.  On mahdollista, että koronavirusta lymyilee alempana hengitysteissä ja niitä pöllähtää ympäristöön vain silloin, kun huudat, laulat, puhut, tai yskit.  Hengitysteiden lisäksi, sitä saattaa olla myös ruuansulatuskanavassa ja tämä saattaa aiheuttaa taudin edetessä mm. löysää vatsaa...  

Viimeaikaiset uutiset joidenkin koronavirusrokotteen mahdollisista haittavaikutuksista nostaa myös hieman karvoja pystyyn. Voi olla, että esimerkiksi sellaiset ihmiset, jolla on tukostaipumusta ei välttämättä ehkä voi ottaa tiettyjä rokotteita. Tämä lisää tietyltä osin painetta suojella sellaisia ihmisiä koronavirukselta, joille kyseinen tauti saattaisi olla kohtalokas. Toivon tietenkin, että lopulta virus joko heikkenee omia aikojaan tarpeeksi, tai rokottamisen kautta saavutetaan laumasuoja, jonka avulla suojellaan myös niitä, jotka eivät voi jostain syystä ottaa rokotetta. 

Olisi tietenkin hienoa, jos virus vaan jotenkin tukahtuisi. Tulisipa kuuma kesä, sillä ainakin viime kesänä uutisoitiin, kuinka aurinko tappaa koronaviruksen melko tehokkaasti. 

Sitä odotellessa... Välittäkää toisistanne. 

- Riina 

Ps. Tämä teksti on koottu puhtaasti omasta tulkinnastani THL:n materiaaleista, joten lukekaa ajantasaiset tiedot suoraan THL:n sivuilta! Klik klik!  THL


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti