Saippuan valmistus turvallisesti lapsiperheessä.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: ADLIBRIS

Saippuan valmistus


 Kokeilin saippuan valmistusta alusta asti ensimmäistä kertaa muutama päivä sitten. Panikoin ja jännitin... Jos on kerran katsonut kauhistuttavan lipeä-valistusvideon, niin luulen, että kellä tahansa puntit hiukan tutisee. 

Halusin varmistua, että saipuan teko olisi oikeasti mahdollisimman turvallista. Selkeät ohjeet* ovatkin jokaisen aloittelijan pelastus!  

Ryhdyin saippuahommiin vasta lasten mentyä nukkumaan. Otin vielä keittiöstä kahvankin irti, ettei kukaan lapsista pöllähtäisi kesken kaiken vaara-alueelle. Lipeän olin pistänyt odottamaan sellaiseen paikkaan, ettei lapset varmasti pääse siihen käsiksi. Täytyy siis todeta, ettei saipuan teko ole mikään perheaskarteluhetki. 

Saippuan valmistuksessa kuitenkin kiehtoo etenkin se, että itse tehdessä tietää oikeasti, mitä tuote sisältää. Se on tosi hyvä juttu, jos perheessä on allergioita, tai yliherkkyyksiä pesuaineille, tai kosmetiikalle. 

 

LIPEÄ, eli natriumhyrdroksidi NaOH

Jos saippuaa haluaa tehdä, tarvitaan lipeää. 

 Natriumhydroksidi eli lipeä valmistetaan muuten sähkön avulla suolasta. Lipeä ei sinänsä katsota olevan vaaraksi ympäristölle. Se on kuitenkin erittäin voimakas emäs ja saattaa aiheuttaa näin ollen palovammoja ja silmävaurioita. Lisäksi lipeän liukeneminen veteen aiheuttaa kuumenemisreaktion, jossa ilmoille leijaillee keuhkoja rasittavia höyryä. Siksi saippuaa tehdessä suojavarusteiden käyttö hanskoista-suojalaseihin on niin tärkeää! 

Vaikka saippuan valmistuksessa käytetään lipeää, niin valmiissa saippuassa sitä ei enää ole. Lipeä ja rasvat muuttuu kemiallisen reagtion seurauksena saippuaksi. 

Ennen  saippuan valmistukseen käytettiin tuhkalipeää. Suomessa tuhkalipeä valmistettiin lähinnä koivuntuhkasta, mutta ongelma on mm. se, että koivuntuhkalipeän pitoisuutta on vaikea arvioida tarkkaan. 

Koivuntuhkasta lipeää voidaan valmistaa kaatamalla koivuntuhkan päälle kuumaa vettä. Seoksen annetaan seistä ja kun tuhka on vajonnut astian pohjalle on lipeäliemi valmista. Toisen ohjeen mukaan laitetaan koivuntuhkaa ja vettä kattilaan ja keitetään seosta miedolla lämmöllä n. tunnin ajan. Sen jälkeen annetaan seoksen seistä, kunnes tuhka on laskeutunut pohjalle. Sitten sinulla onkin käsissäsi jo valmis tuhkalipeäliemi.

 Koivuntuhkalipeän voi jalostaa myös potaskaksi, tällöin vesi haihdutetaan pois hiljalleen ja jäljelle jäävä kiinteä aines on potaskaa, josta voi myös valmistaa lipeäliuosta ja käyttää saippuan valmistukseen. 

Saippuan valmistus lipeä

Saippuan valmistus kylmämenetelmällä 


Käytin saippuan valmistukseen kylmämenetelmää.

Ainesten mittaaminen saippuaa valmistaessa on tarkkaa puuhaa. Tarvitset siis puntarin, joka näyttää painon gramman tarkuudella. 

Ensin sulatetaan kovat rasvat huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen tehdään erikseen lipeäliemi. Tarkkaan mitattu määrä lipeää kaadetaan hengitystä pidätellen veden joukkoon. Heti kaatamisen jälkeen astian päälle laitetaan kansi, jotta lipeähöyryjä ei tarvisi hengitellä. Lipeän annetaan liueta veteen kääntelemällä astiaa ja sen jälkeen lipeäliemi kaadetaan rasvojen joukkkoon. Massa sekoitellaan niin kauan, että massa tulee kiisselimäistä. jonka jälkeen se on valmista kaadettavaksi muotteihin. Sitten vaan odotellaan 6h-48h jonka jälkeen massan voi irroitella muoteista ja sitten saippua annetaan kypsyä vielä vähintään kuukausi. Tarkat ohjeet saippuan valmistukseen löydät esimerkiksi Saara Kuhan loistavasta Saippuakirjasta! *

Kiisselivaiheen saavuttamiseksi massaa suositellaan sekoitettavan sauvasekoittimella, sillä muutoin kiisselöityminen vie _KAUAN_. Mulla ei ollut sauvasekoitinta ja vispasin mönjää todellakin yli tunnin. Sauvasekotin on siis saippuan valmistuksessa todellakin tarpeellinen kapistus. 

Kokeilin näin ensi alkuun Saara Kuhan kirjasta löytyvää pyykkisaippuan ohjetta*. Siihen tarvitaan lipeän ja veden lisäksi vain kookosöljyä. Kun saippua on kuukauden päästä kypsynyt rouhin sen raastimella muruiksi ja sekoitan joukkoon ruokasoodaa, sekä merisuolaa, jolloin se käy hyvin pyykinpesuun koneeseenkin. 


Jos lipeä hirvittää liikaa, voi saippuaa valmistaa myös valmiista massasta. Saippuaa voi värjätä, koristella ja hajustaa miltein millä tahansa. Siihen voi käyttää eteerisiä öljyjä, mutta tuoksuvaa saippuaa saa tietenkin myös lisäämällä massaan esimerkiksi kahvia, tai kanelia. On kiehtovaa, että saippuan valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana. 

- Riina 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti