12-15 vuotiaiden koronarokotuksetKoska eilen pyhitin tän sillisalaattiblogiksi, ajattelin kirjoittaa myös aiheista, joista en ennen kehdannut. En tiedä onko asioiden spekuloiminen netissä oikeasti kovin järkevää... Tarkoitukseni ei tosin ole jakaa kärkkäitä mielipiteitä, vaan oikeastaan todeta se, kuinka pihalla mutsi voi olla...

Tänään THL suositteli, että koronarokotuksia jatkettaisiin myös muihin, kuin riskiryhmään kuuluviin 12-15 vuotiaisiin. Myönnän, että lasten kohdalla koronarokotukset vielä hieman mietityttää. 

Rokote on suoja vaikeaa koronatautia vastaan. THL:n sivuilla kuitenkin todetaan, että vaikea koronavirustauti lapsilla on erittäin harvinainen. Laboratoriossa varmistetut koronavirusinfektiot on olleet lapsilla lähes poikkeuksetta lieviä. Jotkin perussairaudet voivat kuitenkin altistaa lapsia vaikeammalle taudille. Suomessa ei ole yhtään lasta onneksi kuollut koronaan.Tiedotustilaisuudessa lapsien rokottamista perusteltiin mm. mahdollisuudella vähentää lapsiin ja nuoriin kohdistautuvia rajoitustoimien tarvetta. 

Myönnän silti, että mun on vaikea nähdä perusterveiden lasten rokotuksien täyttä hyötyä. Tosin mies käski mun miettiä asiaa siltäkin kantilta, että mitä haittaa rokotuksesta sitten olisi. Niin... Luultavasti ei muuta, kuin pientä pistokohdan kipua ja ehkä lämmönnousua. 

Täytyy ottaa myös huomioon, ettei 12-15 vuotiaan rokottamisesta päätä vanhempi, vaan pääsääntöisesti lapsi itse. 

En tiedä mikä lasten rokottamisessa pohjimmiltaan mietityttää. En ole sinänsä rokotuskriittinen, mutta en haluaisi että lapsiani rokotetaan turhaankaan. Voi tietenkin olla, että olen käsittänyt asian aivan väärin ja koronarokotukset tuovat kaikin tavoin lapsille ihan yhtä suuren hyödyn, kuin aikuisillekin toisi. 

Jos korona ei aiheuta muutoin kuin todella harvoissa tapauksissa lapselle muuta haittaa, kuin perus flunssan kaltaisia oireita, niin miellän koronan lähinnä aikuisten ongelmaksi. On meidän tehtävämme tehdä sellaisia toimia, että korona ei pääse leviämään väestössä ärhäkkänä.

Tämän ikäryhmän rokotukset aloitetaan vasta kuulemma elokuussa. THL:llä on siis onneksi hyvin aikaa vakuuttaa meidät lapsien rokotusten tarpeellisuudesta. 

Myönnän, että nää mun aivopierut nolottaa. Ajattelen kuitenkin, että kaikesta on hyvä puhua, jotta mun vääriä tulkintoja voi joku myös oikoa. Ei se kai väärin oo myöntää olevansa ihan pihalla. 
´
<3 Riina 

4 kommenttia:

 1. Mulla ei ole tähän mitään oikeaa vastausta. Olen mukana eräässä lasten ja nuorten harrastuksessa, jossa on koko tämä aika noudatettu tosi tarkasti sääntöjä, mikä samalla rajoittaa järjestämästä toimintaa niin, niinkuin sitä normaalisti järjestettäisiin. Vaikka aikuisten rokotekattavuus saataisiin riittävän korkealle, niin olen jo aiemmin miettinyt, että suojaako se riittävästi lapsia tai nuoria. Jos järjestettäisiin esimerkiksi leirejä, joihin osallistuu satoja ellei tuhansia lapsia ja nuoria ympäri maata, niin voiko korona lähteä leviämään tällaisten tapahtumien kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteesseessa rokottaminenkaan ei kai takaa sitä, etteikö rokotettu voisi levittää koronaa muualle, vaikkakin rokotetullea itsellään se estää tehokkaasti vaikeaa koronavirussairautta. Olet kuitenkin oikeassa siinä, että rokotetut esimerkiksi leirillä voisi varmasti rennommin olla toistensa lähellä pelkäämättä itse sairastuvansa vakavasti. Varmasti juuri rajoitusten purkamista THL tavoitteeleekin. Mietin silti onko rokotus lapsilla välttämätön, jos lapset eivät sairasta taudin vakavaa muotoa lähes koskaan. Tosin tietenkin mietityttää myös virusvariantit ja niiden merkitys lapsien kannalta. En kyllä tiedä sitäkään pitääkö rokotteita tällöin hieman kehittää, jotta ne purisi niihinkin. Kiitos hurjasti kommentista. Annoit ajattelemisen aihetta <3

   Poista
  2. Täytyy sanoa, että itseäkin epäilyttää näitä omia ajatuksia kirjoitella, kun nämä ovat tosiaan enemmän pohdiskelua ja spekulointia, enkä ole mikään asiantuntija näissä. Tarkennan tuota edellistä kommenttiani, eli mietin siis tilannetta, että jos aikuisistakin osa jää syystä tai toisesta rokottamatta ja joku voi sairastua rokotteesta huolimatta, niin voisiko se oireeton/vähäoireinen nuori sitten tartuttaa mummon tai muun riskiryhmiin kuuluvan läheisen? Rokotettukin voi tosiaan toki nykytiedon mukaan tartuttaa, mutta jos tällaisen tapauksen todennäköisyyttä saisi pienennettyä rokotuksella?

   Mietin myös, että jos korona jää jossain määrin kiertämään väestöä (kuten jotkut ovat esittäneet), niin jatkuuko samalla myös tuo testaus- ja karanteenirumba ikuisesti. Tällöin ehkä rokotteet voisivat ehkäistä sitä, ettei yksi satunnainen tartunta laittaisi koko luokkaa tai kaveriporukkaa karanteeniin?

   Tosiaan pähkäilen näitä täysin teoreettisella tasolla ja omasta näkökulmasta. Ymmärrän myös hyvin rokotteeseen liittyvän huolen, että silloin kun on omien lasten kanssa miettimässä rokotteen ottamista, niin haluaa valita varmasti parhaan ja itsestä oikealta tuntuvan vaihtoehdon. <3

   Poista
  3. Juu! Tosi vaikeita kysymyksiä kyllä! Laumasuojalla saattais toki olla merkitystä ja tosiaan varmasti vähäoireinen tautia voi toki tartuttaa eteenpäin ja siksi riskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat kyllä mielestäni perusteltuja.

   Karanteenien tarkoitus on ollut tosiaan suojella taudin leviämistä niihin ryhmiin, jolle koronasairaus saattaisi olla kohtalokas. Eli siis lähinnä aikuisväestöön. Tosiaan se, että kuuluuko lasten olla aikuisten suojamuureja mietityttää.... Ajattelenkin, että on aikuisten tehtävä rokottaa itsensä koronavirusta vastaan eikä lasten suojellakseen aikuisia. Mutta tosiaan todella vaikeita juttuja! Toivottavasti saadaan tähän hyviä perusteluja, että lapset voisi ajatella rokottavansa hyvillä mielin.

   Poista