Onko härskiä käyttää gobeliinia näin?


Tavaroiden ja huonekalujen vähentämisen myötä, meille on kehkeytynyt pieni kaikumisongelma. Tiilitalo, jossa asumme ei omaa muutenkaan mietenkään kauheen pehmeää ääniolemusta, joten harkitsimme oikeasti karsittujen sänkyjen ja nojatuolien tilalle akustiikkatauluja. 

Mun äiti kuitenkin antoi mulle huikean kauniin vanhan gobeliinin joten halusin kokeilla sopisiko se meille. 

Se tietenkin kuuluisi oikeasti seinälle ja tiedän, että näin kauniin seinävaatteen säilyttäminen lattialla ei ole ehkä kovin järkevää... Seinälle se on tarkoitettu viriteltäväksi metalliputken avulla, mutta se on meille ihan tuhoon tuomittu idea! Nään sieluni silmin, kuinka pienet pampulat roikkuvat seinävaatteessa ja rautaputki kolahtaa ohimoon. 

Ei... Emme siis voi käyttää seinävaatetta seinällä ja tuntuisi hölmöltä hillota sitä vain kaapissa. Tietenkin voisin palauttaa sen takaisin antajalle, mutta toisaalta pidän siitä hurjasti. Sitä paitsi se ajaa asiansa juuri näin super hyvin! Se vaimentaa huoneen kaikumista ja lapsetkin rakastaa sitä. Tosin poikanen oli sitä mieltä, että seinävaate lattialla aiheuttaa hieman haastetta olohuoneessa liikkumiselle, sillä eihän kauriiden päälle voi astua... 

En usko. että kaapissa se kuitenkaan ilahduttaisi ketään.  Kotimme ei ole myöskään museo. En keräile koriste-esineitä, vaan tavaroilla pitää olla jokin funktio. Saako vanhaakin esinettä käyttää silläkin uhalla väärin, että se saattaa kulua? 

En itseasiassa tiedä kuinka vanha tää kyseinen gopeliini on, mutta se oli kuulemma Tuffan tuliainen meriltä.... 

Internet osasi kertoa, että gopeliini on kuvallinen seinävaate, joka on saanut nimensä Gobeliinien suvun tehtaasta Pariisista. Gopeliinien suku harjoitti siellä värjärin ammattia jo 1400-luvulla. Muutkin kyllä valmisti seinävaatteita, mutta Gobeliinien tekemät olivat kuulemma erityisen hengästyttävän upeita. Lopulta gobeliineja alettiin valmistaa myös teollisesti.

Muotiin gopeliinit pulpahtelee aina aika ajoin. 60-luvulla tehdasvalmisteisia Belgialaisia seinävaatteita pystyi tilaamaan postimyynnin kautta. Hieman myöhemmin Anttila myi edullisia DDR:ssä valmistettuja gopeliineja postimyyntiluettelossaan.

Viehättääkö sua gobeliinit?  
Voiko gobeliinia sun mielestä käyttää lattialla? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti