Kun KonMari on jo nähtyKun hurahdin KonMariin tajusin, kuinka kokonaisvaltainen vaikutus hyvällä selfhelp oppaalla voi olla. Kun Marie Kondon metodia käyttää riittävän pitkään, tulee siitäkin kuitenkin arkipäiväinen rutiini ja jollekin muullekin alkaa olemaan taas tilaa. "Uutta KonMaria" ei ole vielä kuitenkaan ilmaantunut kirjakaupan hyllylle, mutta yhdestä kelpo metodista voi kaapia kermat päältä. 

Maria Cilley inspiroitui Pam Youngin ja Peggy Jonesin kodinhoitosysteemistä ja kehitti heidän metodin pohjalta nykyisen FlyLady metodin. Hän aloitti sähköpostilistan ja tukiryhmä lempeään kodinhoitoon.  Metodiin ei kuulu vain kodin siivous, vaan myös esimerkiksi terveydestä huolehtiminen. 

Cilleyn Flylady metodi alkaa kuukauden ruutinien muodostamisella pienin askelin  ("babysteps"). Cilley korostaa mm. kiillotetun keittiönaltaan taikaa... Siinä missä kiillotettu allas saa näyttämään koko keittiön siistimältä, se saattaa myös innostaa siivoamaan jotain muutakin. Metodissa keskeistä on myös ajastimen käyttö. Ajastin lopettaa viivyttelemisen ja riittävän lyhyt yhtäjaksoinen tekeminen estää tylsistymisen ja jättää nälkäiseksi. Metodissa myös kehotetaan luopumaan turhista tavaroista, sillä turhaa sälää ei voi järjestellä. Flyladyssä säväyttää Zone siivoukset, jossa yhtä aluetta kodissa siivotaan aina yhden viikon ajan 15-minuuttia kerrallaan. Tämä tarkoittaa oikeastaan sitä, että tekee suursiivouksen joka kuukausi, muttei yhdessä päivässä,  vaan vähän kerrallaan. Cilley korostaa myös luopumista perfektionismita. 

"Riittävän hyvä on riittävän hyvää...." 

Metodi saattaakin kuulostaa todella sillisalaatilta ja ehkä juuri siksi olen päätynyt kaapimaan siitä vain kermat päältä. En koskaan liittynyt sähköpostilistalle, tai ladannut flylady appia puhelimeeni (en tosin omista edes älypuhelinta, heh). Liityin tosin FlyladySuomi facebookryhmään ja otin metodista käyttöön vain ne asiat, joita koin tarvitsevani. Teen myös joitain asioita eritavalla, kuin metodissa. En esimerkiksi tee metodiin kuuluvaa tunnin kestävää viikkosiivousta, vaan ripottelen viikottain tehtävät kotityöt pieniin osiin. Sen sijaan "zonesiivoukset" ovat oikeasti olleet tosi hyödyllisiä. 

Luulisi, ettei kukaan jaksaisi ajatella siivoamista... Se on se välttämätön paha, joka on vaan pakko tehdä... Eihän siihen tarvita mitään metodia...!

  Olen kuitenkin todennut, että isossa perheessä, joka asuu pienessä kodissa ja jonka asukkaat ovat hieman herkkiä sotkuiselle ympäristölle, metodista voi oikeasti olla hyötyä. Rakastan siistiä kotia, mutta olen sen verran huithapeli, että saatan jättää itsekin tavaroita sinne tänne, tai pyyhkiä pölyjä ihan liian harvoin.

 Vaikka itse olen minimalisti, niin kaikki perheenjäseneni eivät sitä ole. Jano järjestykseen ja ympäristön hallittavuuteen on silti mulla ainakin tosi suuri motivaattori kokeilla uusia menetelmiä. 

Muistaakseni Marie Kondo oli joskus sitä mieltä, että noudattamalla hänen metodiaan, ei sotkua ja tavarakaaosta pitäisi enää syntyä. Tosin Kondo otti sanansa takaisin saadessaan lapsia, jotka sotkivat juuri pystyviikatun laatikon sikin sokin. 

Mua viehättääkin Flylady metodissa se, ettei sotku ole tullut päivässä, joten sitä ei tarvitse siivotakkaan päivässä, vaan pienin askelin ja vähän kerrallaan. Rutiinit lopulta tuovat kuitenkin hallinantunteen, jota haluan vaalia elämässäni. 

Kerronkin ensi blogitekstissä miten minä sovellan FlyLady metodia tällä hetkellä omassa arjessani 

Terkuin: Riina  

Ps. Oletko sä löytänyt jo "uuden KonMarin"?

2 kommenttia:

  1. Mä löysin juuri Fengshuin ja käyn parhaillaan kotiani läpi sen oppeja silmällä pitäen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa, mielenkiintoista! Ja kiva kun poikkesit lukemaan! <3

      Poista